ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πιστεύω ότι αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις για τα φυτά: 
Πότε φυτεύουμε; 

84 σχόλια:

 1. Kαλημέρα σας. Θα μπορούσα να σας στείλω φωτο της γαρδένιας μου, να μου πείτε από τι πάσχει? Εκτος απο τα κιτρινισμένα φύλλα κάνουν επίθεση τα μυρμήγκια στα μπουμπούκια της που δεν έχουν ανοιξει ακόμα. Επίσης έχει στα μπουμπουκια και σε μερικά φύλλα μαύρες κουκίδες που φεύγουν με το δάκτυλο όμως. Εχει κάποια αρώστια η καημένη??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μάλλον είναι μελίγκρες αυτά που επιτέθηκαν στη γαρδένια σας. Τα μυρμήγκια πάνε εκεί γιατί τους αρέσει το μελίτωμα που παράγουν οι μελίγκρες και δεν κάνουν ζημιά στο φυτό. Για να καταπολεμήσετε τις μελίγκρες στη γαρδένια και σε άλλα φυτά, δείτε την ανάρτηση με τίτλο Καταπολέμηση μελίγκρας, θα τη βρείτε ακριβώς δεξιά στην στήλη Τα πιο δημοφιλή της εβδομάδας, αλλά και στο κάτω μέρος της οθόνης στις Ετικέτες. Ομως αν θέλετε, μπορείτε να μου στείλετε και φωτογραφία μέσω email. Τη διεύθυνση θα τη βρείτε και πάλι ακριβώς δεξιά κάτω από τον τίτλο Επικοινωνία, όμως θα πρέπει να την πληκτρολογήσετε στο πρόγραμμα email που χρησιμοποιείτε.
   Ευχαριστώ

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος9/5/15 13:54

  Η διμορφοθήκη μου έχει εμφανίσει παραμορφωμένα άνθη. Τι μπορεί να φταίει?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν εννοείτε ότι είναι πιο μικρά απ' το συνηθισμένο, τότε μπορεί να φταίει η θρεπτική κατάσταση του φυτού. Δηλαδή, το φυτό δεν έχει αρκετή τροφή μέσα στο χώμα του. Με άλλα λόγια θέλει πιο συχνές λιπάνσεις. Επίσης αν είναι σε γλάστρα τότε θα το βοηθήσει και η μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.
   Αλλη αιτία για την παραμόρφωση των λουλουδιών είναι η προσβολή από έντομα που δάγκωσαν τα μπουμπούκια με συνέπεια τη ζημιά στα άνθη. Βλέπετε μικρά έντομα στα μπουμπούκια;

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος10/5/15 18:21

   Δεν υπάρχουν έντομα στα άνθη. Επίσης, το φυτό έχει ξεραθεί λίγο και έχει χάσει το πλούσιο φύλλωμά του. Τα πέταλα στα άνθη μεγαλώνουν με διαφορετικό ρυθμό, ενώ άλλα άνθη ξεραίνονται πριν καν ανθίσουν. Όλα ξεκίνησαν μετά τη μεταφύτευση, ενώ στην καινούργια γλάστρα υπάρχει αποστράγγιση και με πέτρες. Δεν ξέρω τι να κάνω για να σώσω το φυτό μου.

   Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

   Διαγραφή
  3. Για να βάλουμε τα πράγματα στη σειρά: Αποκτήσατε μία διμορφοθήκη και τη μεταφυτεύσατε σε καινούργια γλάστρα φροντίζοντας να έχει καλή αποστράγγιση. Όμως στη συνέχεια, άρχισαν να χαλάνε τα άνθη και το φυτό να χάνει το φύλλωμά του ενώ δεν φαίνονται πουθενά βλαβερά έντομα.
   Με αυτή την εικόνα το πιθανότερο είναι ότι έγινε κάποια ζημιά στις ρίζες κατά τη μεταφύτευση χωρίς εσείς να το καταλάβετε. Εννοώ ότι κάποιες ρίζες κόπηκαν κατά τους χειρισμούς της μεταφύτευσης. Αυτή η κατάσταση δεν είναι κάτι σπάνιο και ασυνήθιστο και ονομάζεται «μεταφυτευτικό σοκ».
   Η πρότασή μου είναι, να αφαιρείτε τα «τελειωμένα» και ξερά άνθη και να ποτίζετε όποτε δείτε ότι το χώμα είναι στεγνό. Υπάρχουν σκευάσματα από εκχυλίσματα φυκιών (π.χ. Ακάντιαν») που, μεταξύ άλλων, βοηθούν τα φυτά να ξεπερνούν το μεταφυτευτικό σοκ. Λίπασμα να βάλετε μόνον αφού δείτε ότι η κατάσταση σταθεροποιήθηκε. Δηλαδή, όταν πάψει η διμορφοθήκη σας να χάνει φύλλα.
   Αν έχετε κάποια απορία γράψτε μου παρακαλώ. Καλή επιτυχία!

   Διαγραφή
 3. Καλημέρα σας. Ιδού η απορία μου. Ελιά σε γλάστρα παρουσιάζει μικρά και μεγαλύτερα εξογκώματα στα κλαδιά της και δεν αναπτύσσει πλούσιο φύλλωμα. Τι θα μπορούσε να κάνω; Μήπως πρέπει να την απομακρύνω απο τις άλλες δύο υγιείς ελιές που βρίσκονται δίπλα της;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν έχω εικόνα των εξογκωμάτων όμως το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι η καρκίνωση της ελιάς. Αυτή προκαλείται από ένα βακτήριο και είναι δύσκολη η αντιμετώπισή του. Εφ όσον ισχύεί αυτό, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να την απομακρύνετε τουλάχιστον τόσο ώστε τα κλαδιά της να μην έρχονται σε επαφή με τα κλαδιά των άλλων ελιών. Όποτε χρησιμοποιείτε το κλαδευτήρι, θα το απολυμαίνετε με οινόπνευμα, χλωρίνη ή διάλυμα χαλκούχου μηκητοκτόνου, πριν και μετά το κλάδεμα. Αν τα εξογκώματα είναι μικρά, προσπαθήστε να τα αφαιρέσετε με σκληρό και κοφτερό μαχαίρι, το εμβολιαστήρι είναι το πιο κατάλληλο. Αφαιρέστε και λίγο από το ξύλο που βρίσκεται κάτω από το εξόγκωμα. Καλύψτε την πληγή με πάστα κλαδέματος. Δυστυχώς τα νεαρά δέντρα ελιάς δυσκολεύονται πολύ να τα βγάλουν πέρα με την ασθένεια αυτή. Το κυριώτερο μέλημά σας πρέπει να είναι, να μην μεταδοθεί το παθογόνο στις άλλες ελιές. Το βακτήριο ζει και πολλαπλασιάζεται μέσα στα εξογκώματα, μετακινείται μέσα στο φυτό μέσω των αγγείων του ξύλου και μεταδίδεται σε άλλες ελιές ή και πικροδάφνες από ανοίγματα της επιδερμίδας των φυτών. Δηλαδή αν γίνει μία μικρή αδιόρατη πληγή σε μία υγιή ελιά και βρεθεί επάνω της το βακτήριο, θα τη μολύνει και αυτή. Γι΄αυτό έχει σημασία να είναι καθαρά τα εργαλεία κλαδέματος. Γι΄ αυτό και οι καλλιεργητές ελαιόδεντρων ψεκάζουν τις ελιές με χαλκό μετά από χαλαζόπτωση, καθώς το χαλάζι προκαλεί μικρές πληγές.

   Διαγραφή
 4. Καλησπέρα. Ξεράθηκαν τα φύλλα από τις δάφνες μου κατά τη διάρκεια πολύ ζεστών ημερών παρόλο που το πότισμα τους ήταν ικανοποιητικό (ούτε πολύ ούτε λίγο). Μπορώ να κάνω κάτι για να τις σώσω. Δεν είναι δέντρα αλλά θάμνοι με αρκετό ύψος σε παρτέρι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εφ όσον τα φυτά είναι υγιή και τα κλαδιά είναι ακόμη πράσινα, τότε θα ξαναβγάλουν φύλλα. Ένα ελαφρύ κλάδεμα θα τα βοηθήσει. Αν δείτε ότι και τα κλαδιά είναι ξερά, κόψτε με ένα κλαδευτήρι τα ξερά τμήματά τους μέχρι να βρείτε πράσινο τμήμα. Ό,τι απ' τα δύο και αν κάνετε στη συνέχεια θα φροντίζετε τις δάφνες όπως συνήθως.
   Προσέξτε ότι όλα αυτά ισχύουν εφ' όσον τα φυτά είναι υγιή. Δεν ξέρω τι έχει συμβεί όμως γνωρίζω ότι μόνον η ζέστη δεν φτάνει για να χάσουν όλα τα φύλλα τους οι δάφνες. Το πιθανότερο είναι πως το νερό που δίνατε δεν τους αρκούσε. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί ήταν λίγο συγκριτικά με τη ζέστη των προηγούμενων ημερών. Μπορεί επίσης το νερό που δίνατε να μην έφτανε όλο στις ρίζες, αλλά ένα μέρος του να κυλούσε πιο μακριά. Θέλω να πω ότι μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες για να μην παίρνουν αρκετό νερό οι ρίζες των φυτών.

   Διαγραφή
 5. Γεία σας! θα ήθελα να μάθω πως πολλαπλασιάζουμε το νυχτολούλουδο και πότε?
  ευχαριστώ Γαβριήλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Την άνοιξη, με παραφυάδες ή με μοσχεύματα από μαλακό ξύλο δηλαδή όχι με σκληρά και ξυλώδη μοσχεύματα.

   Διαγραφή
 6. Καλημέρα! Έχω μια ελίτσα σε γλάστρα σε εσωτερικό χωρο στη Γερμανία. Το σπίτι αερίζεται καλά και είναι σχετικά φωτεινό για δεδομένα Γερμανίας. Τελευταία παρατήρησα ότι το φυτό χάνει πολλά φύλλα. Βγάζει όμως καινούρια. Δεν έχω γνώση και δεν ξέρω με τι ρυθμό είναι φυσιολογικό να αλλάζει φύλλωμα. Επίσης, ποιά είναι η ιδανική θερμοκρασία και πώς πρέπει να ποτίζεται; Ένα ποτήρι νερό κάθε τρεις μέρες αρκεί; Είναι μικρούλα και θέλω να ζήσει όσο περισσότερο γίνεται και να την πάρω να φύγουμε μαζί από δω :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εφ όσον βγαίνουν νέα φύλλα μάλλον δεν πρέπει να ανησυχείτε.
   Η ελιά δεν έχει πρόβλημα με θερμοκρασίες λίγο πάνω από το 0. Όμως θέλει και ήλιο και αέρα. Δηλαδή σε εσωτερικό χώρο το χειμώνα θα πρέπει να της βρείτε μία θέση όσο πιο φωτεινή γίνεται, σε περιβάλλον που θα αερίζεται και η θερμοκρασία θα είναι κάπου μεταξύ 10-15 C και 2-5 C.
   Για το πότισμα ελέγξτε με την αφή το χώμα της γλάστρας και ποτίστε με άφθονο νερό μόνον αν το χώμα είναι εντελώς στεγνό. Είναι προφανές ότι το χώμα θα στεγνώνει πιο γρήγορα το καλοκαίρι και πιο αργά το χειμώνα. Επομένως δεν υπάρχει κάποιος κανόνας του τύπου, «ένα ποτήρι νερό κάθε τρεις μέρες», « ένα ποτήρι την ημέρα» κ.λπ.
   Λίπασμα δώστε της αργότερα, την άνοιξη.
   Είναι πολύ πιθανό η «γερμανική» ελίτσα σας να έχει παραχθεί σε κάποιο ελληνικό φυτώριο. Υποθέτω ότι τώρα είναι σε μικρή γλάστρα, άρα κάποια στιγμή θα χρειαστεί να τη μεταφυτεύσετε σε μία λίγο μεγαλύτερη.
   Χρόνια πολλά κι αν έχετε απορίες γράψτε μου και πάλι.

   Διαγραφή
 7. καλησπέρα η ορτανσια μου ξαφνικά μαραθηκε. Δεν μπορω να πω ότι την ποτίζω υπερβολικά. με το χέρι βλέπω αν χρειάζεται πότισμα. Πως μπορώ να την σώσω; τα λουλούδια και τα φύλλα της είναι προς τα κάτω.Δεν την βλέπει ήλιος. το μπαλκόνι μου είναι βορινο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Γεια σας,
  Συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά δεν είχα πρόσβαση σε υπολογιστή τις προηγούμενες μέρες.
  Χρειάζομαι κι άλλες πληροφορίες, για να βρούμε τι δεν πάει καλά.
  Πόσο καιρό είναι η ορτανσία στην ίδια γλάστρα; Το νερό στραγγίζει απ' τις τρύπες της γλάστρας; Βάλατε πρόσφατα κάποιο λίπασμα;
  Περιμένω νέα σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ή διπλαδενια ποτέ θέλει λιπασμα;Μήπως και θειικό σίδηρο;Ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καλημέρα σας.Θέλω να καλύψω έναν φράχτη από σύρμα που διαχωρίζει το γκαζόν από το διπλανό χωράφι.Μου πρότειναν να βάλω κισσό γιατί είναι και γρήγορος στην ανάπτυξή του αλλά μετά κάποιος μου είπε ότι ο κισσός προσελκύει τα φίδια και τα ποντίκια.Ο κήπος μου περιβάλλεται από χωράφια και το θεματάκι με τα ποντίκια το έχουμε και ενίοτε και με φίδια.Εβαλα λοιπόν ένα ρυχόσπερμο σε μια μεγάλη γλάστρα και το έπλεξα στο σύρμα.Μου έμειναν όμως οι δύο κισσοί που αγόρασα και δεν ξέρω τι να κάνω.Προσελκύουν όντως φίδια και ποντίκια? Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν γνωρίζω αν ο κισσός προσελκύει φίδια και ποντίκια. Το έχω ακούσει και εγώ όμως δεν πιστεύω ότι αυτός τα προσελκύει περισσότερο ή λιγότερο από άλλα φυτά. Πιστεύω πως όπου υπάρχει σκιά, υγρασία και ... ησυχία, μπορεί να συναντήσει κανείς τέτοια ζώα.
   Ενα ρυγχόσπερμα μόνο του θα αργήσει να καλύψει τόσο μεγάλη επιφάνεια. Αν μάλιστα είναι μέσα σε γλάστρα δεν θα τα καταφέρει ποτέ να γίνει τόσο μεγάλο. Θα πρέπει να το βάλετε στη γη, και πιο πέρα να φυτέψετε και άλλα. Υπολογίστε ένα φυτό ανά 2,5-3 μ. για να έχετε μία σχετικά γρήγορη κάλυψη.
   Δεν ξέρω τι να σας πω για τους κισσούς. Πάντως μην τους ανακατέψετε με το ρυγχόσπερμα.

   Διαγραφή
  2. Πριν ένα μήνα αγόρασα δυο νανες τριανταφυλιες σε μικρά γλαστρακια δεν τις μεταφυτεψα μόνο τις ραντισα προλυπτικα με γάλα ζοπετρα και τους έριξα λίπασμα και σιδηρο η μια έχει μείνει ακριβώς όπως την πείρα μόνο που έπεσαν τα λουλούδια που είχε δεν αναπτύχθηκε καθόλου ενώ η άλλη πέταξε στην αρχή κάποια μικρά βλαστάρια και μετά άρχισαν να μαρενονται και να πέφτουν και τα παλιά φύλλα κοντεύει να ξεραθεί τι μπορώ να κάνω μήπως σωσω τουλάχιστον τη μια μήπως έπρεπε να τις μετεφυτεψω ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

   Διαγραφή
  3. Μάλλον θα έπρεπε να τις έχετε μεταφυτεύσει απ' την αρχή, εφ όσον ήταν σε μικρά γλαστράκια. Αν μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού (νομίζω είχε καύσωνα πριν ένα μήνα) βάλατε γαλαζόπετρα και λίπασμα και σίδηρο είναι πολύ πιθανό να κάνατε τη ζημιά εσείς ο ίδιος.
   Είναι φυσιολογικό να έπεσαν τα παλιά άνθη, όμως θα πρέπει σιγά-σιγά να αρχίσουν να εμφανίζονται τα επόμενα.
   Αν το χώμα τους δεν κρατά καθόλου νερό, δηλαδή αν πρέπει να ποτίζετε δυο φορές τη μέρα, μεταφυτεύστε τις τώρα. Κάντε τη δουλειά αυτή προσεκτικά χωρίς να σπάσει η μπάλα χώματος.

   Διαγραφή
 11. Ανώνυμος8/7/16 08:51

  η γαρδενια εχει προβλημα αν ειναι κοντα σε καποια αλλα φυτα ειναι καποια ειδη που δεν ταιριαζουν να ειναι κοντα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο για τη γαρδένια. Αυτό που συμβαίνει ότι μερικά φυτά. όπως η καρυδιά για παράδειγμα, έχουν την ικανότητα να εμποδίζουν οποιοδήποτε φυτό να φυτρώσει πολύ κοντά τους.

   Διαγραφή
 12. Ανώνυμος11/7/16 13:24

  την καλησπερα μου ..θα ηθελα την γνωμη σας πανω στο προβλημα μου ..
  τελος μαιου εβαλα αγγελικουλες για να δημιουργησω φραχτη στο οικοπεδο μου περιπου 100 αγγελικουλες....στην αρχη ολα πηγαιναν καλα επισαν και πετουσαν νεα φυλλα ..μετα απο μια εβδομαδα αφοτου εριξα λιπασμα αρχισαν να μαραινουν τα φυλλα και να κιτρινιζουν αλλα στο κεντρο του φυλλου γινετε καφε αρωσταινουν..3-4 φυτα ξεραθηκαν κιολας..ειναι καποια ασθενεια;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μόνον υποθέσεις μπορώ να κάνω και ξεκινάω από την πιθανότερη εξήγηση: κάτι πήγε στραβά κατά τη φύτευση. Για παράδειγμα, καθώς φυτεύουμε κόβουμε κατά λάθος τμήματα ριζών με συνέπεια τα φυτά να δυσκολεύονται να λειτουργήσουν κανονικά μέχρι να αποκτήσουν νέες ρίζες.
   Όταν βάλατε λίπασμα τα φυτά ήταν ποτισμένα;

   Διαγραφή
 13. Καλησπέρα κύριε Ανδριτσόπουλε,
  αντιμετωπίζω ένα θέμα στο οποίο δεν έχω βρει λύση μέχρι στιγμής και περιμένω τα φώτα σας. Έχω μια στεφανωτή απλωμένη σε μια πέργκολα η οποία αναπτύσσεται πάρα πολύ καλά, αυτή τη στιγμή είναι κατάφορτη με νέα μπουμπούκια, τα οποία όμως ανοίγουν στο 60-70% και μετά κλείνουν και υποστρέφουν. Δηλαδή δεν έχω δει ολόκληρο το άνθος τους ποτέ 2 χρόνια που την έχω τώρα. Προσπάθησα να ελέγξω το πότισμά της να μην είναι ούτε υπερβολικό ούτε λίγο, τη λιπαίνω με υγρό λίπασμα για ανθοφορία σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η επαφή με τον ήλιο λόγω της ιδιομορφίας του μπαλκονιού είναι μόνο έμμεση αλλά επαρκής απ'όσο μπορώ να κρίνω από την ανάπτυξή του. Δε δείχνει να είναι προσβεβλημένη από κάποια ασθένεια, όλο το φυτό είναι στιλπνό και υγιές. Λυπάμαι τα καινούρια μπουμπούκια που κι αυτα θα έχουν παρόμοια μοίρα με τα πρώτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν γνωρίζω κάτι συγκεκριμένο για το πρόβλημα αυτό. Όμως αν ήμουν στη θέση σας θα αραίωνα το λίπασμα περισσότερο απ' όσο συστήνει ο κατασκευαστής του. Εννοώ ως προς την ποσότητα και όχι τη συχνότητα. Επίσης, γνωρίζοντας ότι η στεφανωτή «αποδίδει» καλύτερα όταν οι ρίζες της είναι στριμωγμένες στη γλάστρα, θα έκανα λίγη υπομονή. Θεωρητικά το καλοκαίρι η στεφανωτή, θα πρέπει να βρίσκεται σε υγρή ατμόσφαιρα. Αυτό είναι δύσκολο να γίνει στις ελληνικές συνθήκες. Δηλαδή όσο και να ψεκάσετε με νερό, το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι ξηρό.

   Διαγραφή
 14. Καλημέρα !Εχω μια γαρδένια που μαυρίζουν τα φύλλα της μπορώ να τη σώσω ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μία πιθανή αιτία για αυτό το πρόβλημα είναι, το υπερβολικό πότισμα, η κακή στράγγιση της γλάστρας ή συνδυασμός αυτών. Συμβαίνει κάτι απ' αυτά στην περίπτωσή σας;

   Διαγραφή
  2. Δείτε αυτό εδώ: Γαρδένια και πότισμα, στο https://taxiarxi.blogspot.gr/2013/05/1_18.html

   Διαγραφή
 15. Καλησπερα σας.
  Εχω πανω απο 10 χρονια μια καμέλια σε ενα κιούπι στο βορεινό μπαλκονι μου.
  Με νερακι και που και που λιγο λιπασμα ειχε αριστο φύλλωμα και γεματη ανθη καθε χρονο.
  Φετος ελλειψα τον Αυγουστο για 10 μερες εβαλα για πρωτη φορα στην καμελια μου αυτοματο ποτισμα, 2 λεπτα καθε μερα.
  Αυτο ηταν, μολις γυρισα τρομαξα, 3 σακκούλες υγιή φύλλα πεταξα. Τα μισα πεσμενα σαν χαλι στο μπαλκονι και τα υπολοιπα, μολις τα αγγιζες επεφταν. Την κλαδεψα υποχρεωτικα, ο κορμος χαμηλα δειχνει ξερος, η μιση ομως απο πανω αρχιζει και βγαζει νεα φυλλαρακια.
  Ποτε δεν καταλαβα γιατί το επαθε...
  Ηταν λιγο το νερό ή πολύ??
  Παντα με τις πολλες ζεστες και δυο μερες εριχνα μπολικο νερό. Θελω να πω, πως ηταν συνηθισμενη στο νερό.
  Σας ευχαριστώ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αφού ζει ακόμη είναι σίγουρο ότι θα συνέλθει, εφ όσον τη φροντίσετε φυσικά.
   Δεν μπορώ να ξέρω αν έφταιξε το πολύ νερό ή το λίγο, σίγουρα όμως έφταιξε η αλλαγή του τρόπου ποτίσματος. Αν για χρόνια ποτίζετε με το ποτιστήρι και αλλάξτε σε αυτόματο πότισμα με σταγόνες, τα φυτά πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, αυτό απαιτεί λίγο χρόνο ενώ άλλα φυτά τα καταφέρνουν καλύτερα και άλλα δυσκολεύονται. Σιγά- σιγά, με δοκιμές, θα πρέπει να βρείτε ποιά είναι η σωστή ποσότητα νερού για την καμέλιά σας ώστε η φετινή φυλλόπτωση να μην επαναληφθεί.

   Διαγραφή
 16. Ανώνυμος15/10/16 12:29

  Γειά σας,θα ήθελα να σας ρωτήσω για την αρεκα,πόσο χρόνο χρειάζεται για να ψιλοσει. Την έχω 6 μήνες και παραμένει στο ίδιο ύψος. Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν γνωρίζω τον ρυθμό αύξησης ύψους της αρέκας. Αν όμως μεγαλώνει με την ταχύτητα που μεγαλώνουν τα άλλα φοινικοειδή, τότε θα πρέπει να έχετε υπομονή.

   Διαγραφή
 17. Ανώνυμος26/10/16 16:06

  Καλησπέρα σας,
  Έχω φυτέψει 20 φωτίνιες για μελλοντική δημιουργία φράχτη , τους καλοκαιρινούς μήνες ποτίστηκαν 2 με 3 φορές την εβδομάδα λόγω αυτόματου ποτίσματος οπου ήταν συνδεδεμένο με τις τριανταφυλλιές. Εδώ και 2-3 μήνες έχουν κιτρινίσει το φύλλωμα τους, όχι οι όλες αλλα οι περισσότερες,θεωρώ πως φταίει το πότισμα γιατι στην τελευταία που δεν ήταν αρκετή η πίεση του νερού δεν κιτρίνησε, τους έχω ρίξει σίδηρο 2 φορές σε 40μέρες. Θα πρέπει να κοπέι το κίτρινο φύλλωμα;;;; Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω;;; Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν το κιτρίνισμα οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου, τότε θα διορθωθεί αφού βάλατε ήδη δύο φορές. Αν το κιτρίνισμα προκλήθηκε από κακό πότισμα τότε η ζημιά θα αποκατασταθεί διορθώνοντας το πότισμα και εφόσον τα φυτά είναι ακόμη ικανά να συνέλθουν. Η συμβουλή μου είναι, να φροντίστε ώστε οι φωτίνιες να ποτίζονται όταν το χώμα τους είναι στεγνό, να ελέγξτε ποιές από τις φωτίνιες είναι ακόμη ζωντανές και να περιμένετε την άνοιξη για να τους βάλετε λίπασμα.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος2/11/16 13:47

   Σας ευχαριστώ πολυ!!! Θα πρέπει να τις κλαδέψουμε ή ο χρόνος θα δείξει;;

   Διαγραφή
  3. Όχι τώρα, αλλά την άνοιξη. Τώρα ελέγξτε αν πρέπει να αντικατασταθούν κάποιες με καινούργιες. Η εποχή είναι καλή για φυτεύσεις.

   Διαγραφή
 18. Ανώνυμος30/10/16 23:26

  Καλησπέρα σας,
  έχω στο μπαλκόνι μου μια στερλίτσια που την φύτεψα από σπόρο πριν από δέκα χρόνια.
  Φέτος για πρώτη φορά θα άνθιζε, αλλά δυστυχώς τα λουλούδια της ξεραίνονταν πριν ανοίξουν. Το φυτό το ποτίζω κανονικά και το έχω τοποθετημένο κάτω από την τέντα.Τι μπορεί να φταίει και δεν 'άνοιξαν' τα άνθη της;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με έχετε ξαναρωτήσει το ίδιο πράγμα εδώ, https://taxiarxi.blogspot.gr/p/blog-page_24.htm , και σας απάντησα ήδη. Για να σας διευκολύνω μεταφέρω εδώ την απάντησή μου:

   Με το λίπασμα τι κάνετε; Έχετε υπ' όψη ότι η στρελίτζια είναι πολύ απαιτητική. Απ' την αρχή της άνοιξης μέχρι τους καύσωνες του Ιουλίου θέλει τακτικές και συχνές λιπάνσεις (κάθε 2 εβδομάδες περίπου). Εσείς τι λίπασμα χρσηιμοποιείτε;
   Ένα κατάλληλο λίπασμα θα πρέπει να είναι υγρό ή σε μορφή σκόνης, να είναι πλήρες (δηλαδή με όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία) και με ιχνοστοιχεία όπως το 12-12-17+ιχνοστοιχεία, για παράδειγμα. Μη διστάσετε να βάλετε πιο αραιές δόσεις από τις συνιστώμενες, όμως αποφύγετε τις πιο πυκνές δοσολογίες. Περιμένω νέα σας.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος4/11/16 20:25

   Καλησπέρα σας.
   Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας στην ερώτησή μου.
   Τη στρελίτζια τη λιπαίνω κατά το διάστημα που γράφετε με ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά κάθε μήνα περίπου.Ίσως να θέλει συχνότερη λίπανση.
   Θα ήταν καλό, κατά τη γνώμη σας, να συνεχίσω τη λίπανση και αυτή την επόχη, μέχρι να πιάσουν το κρύο;

   Διαγραφή
  3. Τι να σας πω; Ο χειμώνας έρχεται, που λένε και στο Games of Thrones. Βάλτε άλλη μία φορά και μετά σταματήστε μέχρι την άνοιξη. Τότε, μπορείτε να δοκιμάστε συχνότερη λίπανση αλλά με πιο αραιωμένη δόση λιπάσματος. Την άνοιξη και πάλι, ελέγξτε αν η στρελίτζια χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Αν δεν τη μεταφυτεύσετε, αφαιρέστε το επιφανειακό χώμα και αντικαταστήστε το με καινούργιο.

   Διαγραφή
 19. Ανώνυμος9/11/16 22:14

  Σας ευχαριστώ πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ανώνυμος1/12/16 13:48

  Καλησπερα
  εχω εναν μετροσιδερο που δεν εχει ανθισει ποτε.τον ειχα αγορασει σε9 lt γλαστρα πριν 4 χρονια.φαινεται πολυ ευρωστο,βγαζει πολλα φυλλα,ειναι σε προσηλιο μερος κ γενικα εδω στην λευκαδα εχουμε καλες θεμοκρασιες χειμωνα -καλοκαιρι.το εδαφος ειναι αρκετα καλο με στραγγιση κ πλουσιο.περα απο την βασικη λιπανση κ καποια φυκθα που ριχνω την ανοιξη νωρις δεν κανω κατι αλλο..τι λετε να συμβαινει?
  ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όταν λέτε τη «βασική λίπανση» τι εννοείτε; Δείτε την ανάρτηση «Λίπασμα σε γλαστρικά φυτά», είναι εδώ: https://taxiarxi.blogspot.gr/2013/03/blog-post_9388.html.

   Διαγραφή
 21. Γεια σας κ παλι κ ευχαριστω για την αμεση απαντηση..το φυτο ειναι στο εδαφος απλα οταν το αγορασα ηταν σε 9lt γλαστρα,δηλαδη ηταν πιστευω 4χρονων τουλαχιστον..αμεσως το φυτεψα στο εδαφος..συγνωμη αν το διατυπωσα λαθος..η λιπανση που του κανω ειναι 20-20-20 αρχες Μαρτιου συνηθως και αργοτερα προς τελος Απριλιου διαφυλλικα με φυκια 2-3 φορες μεχρι μεσα ιουλιου.
  Ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτή η «δυσκολία» στην ανθοφορία κάτι που συμβαίνει με τον μετροσίδηρο και σχετίζεται με τις συνθήκες του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνει, όπως η θερμοκρασία την περίοδο που δημιουργούνται τα ανθοφόρα μάτια και η διάρκεια της ημέρας. Όσο το φυτό σας είναι υγιές και αναπτύσσεται είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα θα ανθίσει.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος21/2/17 01:59

   Καλησπερα μετα την γνωστη παγωνια που περασαμε, θα ηθελα να ξερω αν υπαρχει καποια ελπιδα γιατι αδυνατω να πιστεψω οτι εχασα τοσα γερανια και μαστιχιες που με τοσο κοπο μαζεψα και φροντισα....αρχικα να πω, πως εδω στα βορεια φτασαμε και μεχρι -12c τα ειχα μαζεμενα σε μια εσωχη του τοιχου, σκεπασμενα, και μετα την παγωνια τα κλαδεψα μεχρι να βρω κατι χλωρο εντος του κορμου..αν και ηταν εμφανες οτι ελειπαν οι χυμοι τους. Ενα μηνα μετα δεν εχουν ξαναπεταξει τιποτα που πριν με τετοιες θερμοκρασιες μου ανθιζαν κιολας. Πιστευετε πως υπαρχει περιπτωση να ειναι ζωντανα;

   Διαγραφή
  3. Αυτή τη στιγμή οι βλαστοί έχουν το συνηθισμένο χρώμα τους αλλά δεν δίνουν νέα βλάστηση;
   Πιστεύω ότι είναι καλύτερο να περιμένετε λίγες μέρες ακόμη. Αν έχει μείνει ζώντανο κάποιο κομμάτι μέσα στο χώμα ή κοντά σε αυτό, θα εμφανιστεί νέα βλάστηση.

   Διαγραφή
 22. Ανώνυμος22/2/17 23:21

  Οι βλαστοι μετα την παγωνια ηταν ολοι πολυ μαλακοι εκανα ενα πρωτο κλαδεμα μεχρι να δω πρασινο εσωτερικα. Τα αφησα καποιες μερες ακομα και καθαρισα οτι ειχε ξεραθει κιαλλο. Πλεον ειναι απλως κουφια. Σημερα ομως που ελεγξα τις ριζες απο το ενα ειχε ακομα καποιες ασπρες και σκληρες, δεν μου φανηκαν για σαπιες.Υπαρχει πιθανοτητα να ξαναβλαστησουν δηλ αν οι ριζες ειναι σε καλη κατασταση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
   Αν έχει μείνει ζωντανό κάποιο υπόγειο κομμάτι του βλαστού έστω και μικρό, τότε θα δείτε νέα βλάστηση, διαφορετικά πρέπει να ψάξετε για νέα γεράνια και βαμβακούλες.

   Διαγραφή
 23. καλησπέρα!πήρα πριν μια εβδομαδα 1 ρυγχοσπερμο!το έβαλα στην βορινη βεράντα που δεν το βλέπει σχεδόν καθόλου ο ήλιος, ίσως καμια ωρα το πρωι και για λίγο το απόγευμα. Να το πάω στη νότια βεράντα?θα μεγαλώσει πιο σωστά?Τι φυτά να βάλω στην βορινη βεράντα μου που δεν έχει σχεδόν καθόλου ήλιο? μενω Κηφισιά και το χειμωνα στη βορινη βεραντα φυσάει και έχει κρυο! ευχαριστώ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Στη βορινή βεράντα προτιμήστε το βιβούρνο τίνους και μάλιστα τη μικρόσωμη ποικιλία Eve Price ή κάποιο από τα εξής: πυξός, κρυφός έρωτας (λέγεται και ρούσκος), γυαλιστερό βιβούρνο (ή λούσιντουμ). Το ρυγχόσπερμο αν και αντέχει στη σκιά υποφέρει από τον δυνατό άνεμο.

   Διαγραφή
 24. καλημερα θα ηθελα να ρωτησω ,εχω μια ζαντινιερα απο μπετον στο μπαλκονι απο την κατασκευη του σπιτιου,δηλαδη ειναι μεροσ τησ πολυκατοικιας.θελω να το κανω λαχανοκηπο αλλα για να το γεμισω ολο θα ειναι ασυμφορο οικονομικα,με τι μπορω να γεμισω τη ζαντινιερα για να βαλω μονο περιπου 30cm χωμα για τα λαχανικα καθε εποχης.ευχαριστω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν καταλαβαίνω τι με ρωτάτε. Με τι είδους χώμα πρέπει να τη γεμίσετε;
   Έχετε υπ' όψη πως δεν θα μπορέσετε να καλλιεργήσετε με επιτυχία λαχανικά στο ίδιο χώμα για περισσότερα από 2-3 χρόνια.

   Διαγραφή
 25. Ανώνυμος22/4/17 10:32

  Καλημέρα. Έχω στο κήπο μου φυτέψει περιμετρικά λουσιντουμ και φωτεινές. Εδώ και δύο μήνες περίπου χάνουν αρκετά φύλα. Τους βάζω λίπασμα κάθε φθινόπωρο και άνοιξη. Μήπως μπορείτε να μου πείτε που οφείλεται αυτή η πτώση των φύλλων; ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι πληροφορίες που δίνετε είναι πολύ λίγες. Πόσο χρόνο είναι εκεί τα φυτά; Πώς ποτίζονται; Άλλαξε κάτι στο πότισμά τους ή γενικότερα στον χώρο γύρω τους; Πότε τους βάλατε λίπασμα τελευταία φορά;
   Αυτές είναι μερικές απ' τις ερωτήσεις που μπορεί να δώσουν χρήσιμα στοιχεία αν απαντηθούν.

   Διαγραφή
 26. Ανώνυμος23/4/17 18:26

  Τα φυτά είναι τρία χρόνια φυτεμένα. Το χειμώνα δεν τα ποτιζα καθόλου μόνο με τη βροχή ποτίζονται. Το καλοκαίρι έχω αυτόματο πότισμα και τα ποτίζω κάθε μέρα για δέκα λεπτά. Η λίπανση τους είναι στα μέσα Οκτωβρίου και αρχές Απριλίου. Πιστεύω τώρα να σας βοήθησα. Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άρα έχουν γίνει τα εξής:
   Με την αρχή της άνοιξης τα φυτά χάνουν φύλλα.
   Αρχές Απριλίου βάλατε λίπασμα.
   Συνεχίζουν να χάνουν φύλλα.

   Τα φύλλα που πέφτουν ήταν παλιά ή ανάμεσά τους είναι και νέα; Νέα είναι αυτά που εμφανίστηκαν φέτος την άνοιξη.
   Τι λίπασμα βάλατε; Ήταν ποτισμένα τα φυτά όταν το βάλατε;

   Διαγραφή
 27. Ανώνυμος25/4/17 20:03

  Το λίπασμα που βάζω εδώ και τρία χρόνια είναι 20 5 10, δηλαδή 20% άζωτο 5%φώσφορος 10% κάλιο. Τα φύλα που πέφτουν είναι παλιά και νέα.Το φαινόμενο της πτώσης των φύλλων παρατηρείται μόνο φέτος.Τα φυτά δεν ήταν ποτισμένα όταν έβαλα λίπασμα ποτιστικαν μετα. Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό είναι λίπασμα για ελιές αν δεν κάνω λάθος. Αυτό φυσικά δεν είναι πρόβλημα.
   Όλα τα λιπάσματα μπορούν να κάνουν ζημιά όταν εφαρμόζονται σε φυτά απότιστα.
   Πάντως το να πέσουν τα παλιά φύλλα δεν είναι κάτι περίεργο. Κάποια στιγμή πρέπει να ανανεωθεί η φυλλωσιά. Το να πέφτουν τα νέα όμως δεν είναι κάτι φυσιολογικό. Με βάση αυτά που γνωρίζω για τα φυτά σας (δεν μου έχετε πει κάτι για προσβολές από έντομα κ.λπ.) και εφ όσον η διαδιακασία της λίπανσης ήταν σωστή, το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι μήπως κάτι δεν έχει πάει καλά με το πότισμα ή τη στράγγιση. Άλλαξε κάτι στον τομέα αυτό;

   Διαγραφή
 28. Ανώνυμος15/5/17 19:19

  γεια σας και ευχαριστουμε για την ενημερωση,στον λαχανοκηπο μου δυσκολευομαι λογω αλκαλικου εδαφους[ph πανω απο 7,5],για λιπανση ριχνω πατενκαλι και εκχυλισμα φυκιων,ποιες τροφοπενιες υπαρχουν συνηθως σε αλκαλικα εαφη,τι θα μπορουσα να ριξω προληπτικα για να βοηθησω τα φυτα μου,εχω μπερδευτει γιατι διαβαζω οτι περισσεια ενος στοιχειου μπορει να δυσκολεψει τα υπολοιπα,ευχαριστω εκ των προτερων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτά είναι τα στοιχεία που δυσκολεύονται να πάνε στα φυτά όταν το pH είναι ψηλό: φώσφορος, σίδηρος, ψευδάργυρος, μαγγάνιο. Γενικά όμως στα πολύ ασβεστούχα εδάφη υπάρχει δυσκολία στην θρέψη των φυτών. Το λίπασμα που χρησιμοποιείτε είναι καλό για τη θρέψη των φυτών σε αλατούχα εδάφη, όμως δεν μπορεί να μειώσει την αλκαλικότητα του εδάφους. Αυτή μειώνεται με κομπόστ, ενσωμάτωση φυτικών υπολειμμάτων, θειικό σίδηρο, όξινα λιπάσματα (π.χ. θειική αμμωνία), καλλιέργεια ασβεστόφιλων φυτών όπως είναι τα κουκιά και οι φακές, αλλά και το μαρούλι που δεν θεωρείται ασβεστόφιλο τα καταφέρνει σε pH 7,5.
   Αν προσπαθήσετε να διορθώσετε όλες τις πιθανές τροφοπενίες θα πελαγώσετε. Η αλλαγή της οξύτητας του εδάφους δεν είναι ούτε απλή, ούτε φτηνή υπόθεση, αλλά είναι κάτι εφικτό. Τέλος, σκεφτείτε μήπως πρέπει να προσαρμόσετε τις καλλιέργειές σας στο έδαφος που έχετε κι αν θέλετε κάτι άλλο καλλιεργήστε το σε γλάστρες ή μεγάλες ζαρντινιέρες.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος16/5/17 11:11

   ευχαριστω για την αμεση απαντηση,εχετε δικιο,εχω πελαγωσει,αρα προτεινετε καποιο διαφυλλικο με ολα τα παραπανω,κομποστ εχω ριξει πολυ φετος,θα δουμε,μια ακομα ερωτηση,ο θειικος σιδηρος θα κανει κατι για φετος η θα δρασει για του χρονου;παρεπιπτοντως το βιβλιο σας για τα λαχανικα πολυ καλο,απλο και κατανοητο.

   Διαγραφή
  3. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
   Ο θειικός σίδηρος και το θειάφι εφαρμόζονται τοπικά για να βελτιώσουν τα αλκαλικά εδάφη. Για παράδειγμα 100-120 γρ./τετ. μέτρο θειικού σιδήρου ρίχνουν το pH κατά 0,5-1 μονάδα. Δηλαδή χρειάζεται να ενσωματωθεί στο έδαφος μεγάλη ποσότητα απ' αυτά. Όμως πριν κάνει κάποιος κάτι τέτοιο πρέπει να ξέρει τι είναι αυτό που κάνει αλκαλικό το έδαφός του ώστε να εφαρμόσει την κατάληλη μέθοδο για να το βελτιώσει. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ανάλυση εδάφους από εργαστήριο. Απ' την άλλη πλευρά, η εφαρμογή κομπόστ, η ενσωμάτωση φυτικών υπολειμμάτων και η καλλιέργεια ασβεστόφιλων φυτών μπορεί να είναι πιο απλοί ίσως και πιο φτηνοί τρόποι (αν έχει κανείς δικό του κομπόστ) για να αλλάξει η οξύτητα. Σας το γράφω ξανά: σκεφτείτε μήπως πρέπει να προσαρμόσετε τις καλλιέργειές σας στο έδαφος που έχετε κι αν θέλετε κάτι άλλο καλλιεργήστε το σε γλάστρες ή μεγάλες ζαρντινιέρες.

   Διαγραφή
 29. Καλησπέρα σας έχω από πέρσι μια αναρυχωμενη τριαντάφυλλια η οποία πέρασε περσι κοκοκωειδη και φέτος ωίδιο που το αντιμετωπισα με φάρμακο..το προβλήμα πλέον είναι ότι όταν την ποτίζω δν απορροφά καθόλου ευκολα το νερό κ την έχω σε μεγάλη πήλινη γλάστρα.τι πρέπει να κάνω γτ από εκεί που πριν ένα μήνα ήταν Φούλ ανθισμένη τώρα μαράζωσε.το χώμα της ειναι απλό φυτοχωμα Χαλκιδικής με ελαφρόπετρες κανονικά έγινε η φύτευση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι προτιμότερο να προλαβαίνουμε το ωίδιο από το να το καταπολεμούμε και αυτό μπορεί να γίνει αν κάνουμε μερικά θειαφίσματα στα φύλλα της τριανταφυλλιάς νωρίς την άνοιξη. Πιο κάτω, στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ, θα βρείτε αυτή με τον τίτλο, θειάφι. Διαβάστε τις σχετικές αναρτήσεις.
   Όταν λέτε ότι «δεν απορροφά καθόλου εύκολα το νερό», τι εννοείτε; Ότι το χώμα είναι μονίμως υγρό; Η γλάστρα στραγγίζει καλά; Επίσης, δείτε και αυτό: πότε βάλατε λίπασμα και τι είδους;

   Διαγραφή
 30. Εννοώ ότι δν στραγγίζει καθόλου καλά κ αυτό πιστεύω ότι της προκαλεί προβληματα.για να το διορθώσω αυτό πρέπει να την κάνω μεταφύτευση με άλλο φυτό χώμα καλύτερης ποιότητας ανάμικτο με κοκκινόχωμα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φυσικά και προκαλεί προβλήματα! Πριν κάνετε τη μεταφύτευση, προσπαθήστε να ανοίξετε με ένα μολύβι ή με ένα κατσαβίδι τις τρύπες που βρίσκονται στο κάτω μέρος της γλάστρας αφού την ακουμπήστε την προσεκτικά κάτω. Αφού ανοίξτε τις τρύπες, περιμένετε λίγο καιρό για να δείτε πως θα πάει. Αν δεν διορθωθεί το πρόβλημα, τότε κάντε τη μεταφύτευση. Στο διάστημα αυτό να είστε πολύ προσεκτικός με το πότισμα.

   Διαγραφή
 31. Ανώνυμος28/7/17 13:13

  Καλημέρα σας !!! Ιδού η απορία μου !! Η ορχιδέα μου είναι σε γλάστρα χωρίς τρύπες !! Πώς και κάθε πότε την ποτίζω ? Την διατηρώ 2 χρόνια ποτιζοντάς την κάθε εβδομάδα όμως πριν λίγε μέρες μύριζε το νερό που έμενε στη γλάστρα πολύ άσχημα !! Το έχυσα την έπλυνα με καθαρό νερό και στράγγιξα τα νερα τελείως όμως δεν ξέρω τώρα τι να κάνω !! Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μάλλον πρέπει να τη βγάλετε αμέσως από το κασπό αυτό. Πιο κάτω στη σελίδα αυτή θα βρείτε τις ΕΤΙΚΕΤΕΣ, αναζητήστε ανάμεσά τους την ορχιδέα. Πιστεύω ότι εκεί θα βρείτε αυτό που ζητάτε. Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά. Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

   Διαγραφή
 32. Ανώνυμος28/7/17 20:25

  εχω υποβάλει σχόλιο αλλά δεν το βλέπω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν ξέρω ποιό είναι το σχόλιό σας αλλά δεν το βλέπετε γιατί δεν έχω «ανεβάσει» κάποιο μια και δεν είχα πρόσβαση σε υπολογιστή. Απ' το ξεκίνημα του μπλογκ είχα επιλέξει να διαβάζω τα σχόλια πριν δημοσιευθούν με σκοπό να αποφύγω τις «κακοτοπιές», αν και μέχρι σήμερα δεν μου έχει τύχει να μη δημοσιεύσω κάποιο σχόλιο. Προφανώς έχω καλούς αναγνώστες.
   Είναι αλήθεια ότι έχω καθυστερήσει με τις απαντήσεις στους αναγνώστες του μπλογκ, αλλά τώρα θα απαντήσω σε όλα τα σχόλια που έχω λάβει.

   Διαγραφή
 33. Ανώνυμος10/8/17 21:18

  Εχω ενα χογια -κερακι αναριχωμενο σε σχημα Γ περιπου 4 μετρα με σχαρα στον τοιχο.Προσφατα τα φυλλα του απο βαθυ πρασινο μαραινονται, ζαρωνουν και αλλαζουν χρωμα.Ιο εχω σιο μπαλκονι και τον χειμωνα το προστατευω με ζελατινη πλαστικη απο τα κρυα,καποιος γνωστος μου ειπε οτι λογω της ζεστης να το ποτισω.Τι να κανω? Ευχαριστω εκ των προτερων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι εννοείτε «κάποιος γνωστός μου είπε ότι λόγω της ζέστης να το ποτίσω»; Μέχρι τότε δεν το ποτίζατε; Το κεράκι δεν είναι απ΄τα φυτά που θέλουν όλη την ώρα πότισμα, αλλά κάποιο νερό, ειδικά με τέτοιο καιρό, το χρειάζονται! Προστατεύστε το από τον καυτό ήλιο.
   Δείτε για το κεράκι μερικές πληροφορίες εδώ: https://taxiarxi.blogspot.gr/search/label/Hoya

   Διαγραφή
 34. Καλή σας μέρα και καλό Φθινόπωρο.
  Θέλω να φυτέψω στην περιοχή Αλεποχώρι Μεγάρων μια καρυδιά. Σας ενημερώνω πώς παρότι είναι παραθαλάσσιο μέρος, λόγω του ότι έχει γύρω βουνά και τον χειμώνα η θερμοκρασία πέφτει κάποιες φορές και στους μείον βαθμούς, υπάρχουν σε κήπους καρυδιές. Παρακαλώ ενημερώστε με ποια ποικιλία θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα, ίσως και γρηγορότερα. Το οικόπεδο βρίσκεται ανάμεσα σε δάσος. Σας ευχαριστώ θερμά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας,
   Το «πρόβλημα» δεν είναι οι χειμωνιάτικες παγωνιές αλλά οι ανοιξιάτικοι παγετοί που δεν είναι καλοί ούτε για τη βλάστηση ούτε για την ανθοφορία. Έτσι σε περιοχές με παγετούς την άνοιξη φυτεύονται οψιμανθείς (που ανθίζουν αργά την άνοιξη) ποικιλίες, σε νότιες περιοχές χωρίς παγετούς μπορούν να φυτευτούν και πρώιμες. Καλό είναι να ξέρετε και τα παρακάτω: Η καρυδιά είναι μόνοικο καρποφόρο, δηλαδή αρσενικά και θηλυκά άνθη συνυπάρχουν πάνω στο ίδιο δέντρο όμως η εποχή άνθησης αρσενικών και θηλυκών ανθέων εξαρτάται από την ποικιλία και υπάρχει περίπτωση να μη συμπέσουν. Ευτυχώς η καρυδιά είναι ανεμόγαμο (η γύρη μεταφέρεται με τον άνεμο 60-100 μ. πιο πέρα) και στην περιοχή σας υπάρχουν πολλές καρυδιές, όπως λέτε. Άρα μάλλον δεν θα είναι πρόβλημα για εσάς η γονιμοποίηση των ανθέων.
   Αν και δεν γνωρίζω τι γίνεται την άνοιξη στο Αλεποχώρι από παγετούς, σας γράφω στη συνέχεια μερικές ποικιλίες μέσης εποχής: Amigo, Vina, Hartley. Τέλος, δείτε και τι πουλάνε τα φυτώρια στην περιοχή. Φαντάζομαι ότι θα πουλάνε δέντρα που αντέχουν εκεί γύρω.

   Διαγραφή
 35. Ανώνυμος28/10/17 16:52

  Καλησπερα σας μια ερωτηση θα ηθελα σχετικα με τα νυχτολουλουδα παρατηρησα κατι σαν ψευδοκκο στους βλαστους υπαρχει καποια σωτηρια απο αυτο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν είναι λίγα άτομα, βγάλτε τα με βρεγμένο χαρτί (ή πανί ή βαμβάκι ή ό,τι σας βολεύει). Αν είναι πολλά δοκιμάστε με το σαπουνόνερο όπως κάνουμε για τη μελίγκρα. Δείτε σχετικά εδώ: Καταπολέμηση μελίγκρας (https://taxiarxi.blogspot.gr/search/label/μελίγκρα) ή πιο κάτω στην ΕΤΙΚΕΤΑ «μελίγκρα».

   Διαγραφή
 36. Καλησπέρα σας

  Θα ηθελα να ρωτήσω εαν γνωρίζετε πως θα μπορούσα να αντιμετωπισω τη σκωριαση στην αχλαδια με βιολογικο τροπο.θα εκτιμουσα εαν μου προτεινατε ενα βιολογικο φαρμακο η παρασκευασμα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας,
   Ο μύκητας που προκαλεί την σκωρίαση έχει δύο ξενιστές, την αχλαδιά και τον αγριόκεδρο (Juniperus) είτε αυτός είναι αυτοφυής είτε καλλιεργούμενος, μια υπάρχουν και καλλωπιστικοί αγριόκεδροι (γιουνίπεροι). Η προσβολή φαίνεται και στα δύο φυτά. Επομένως ο πιο «βιολογικός» τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι να μην καλλιεργούμε αχλαδιές κοντά σε αγριόκεδρους. Υποθέτω ότι στην περίπτωσή σας αυτό πλέον δεν μπορεί να γίνει. Υπάρχουν ειδικά χημικά μυκητοκτόνα που καταπολεμούν την σκωρίαση με ψεκασμούς και στα δύο φυτά. Από τα βιολογικά μυκητοκτόνα ο χαλκός (με 1-2 ανοιξιάτικους ψεκασμούς) μπορεί να περιορίσει το πρόβλημα.

   Διαγραφή
 37. Καλησπερα σας και ευχαριστω και εγω για ολες τις πολυτιμες συμβουλες σας.Εχω καμποσα φυτα εσωτ.χωρου φυτεμενα σε κασπω,με γυαλινα βοτσαλα απο κατω για να "στραγγιζει" το νερο.Φυσικα ποτιζω με το σταγονομετρο και πολυ αραια.Για να δωσω λιπασμα ξερω πως θα πρεπει να ειναι ποτισμενα τα φυτα.Πως θα μπορουσα να αποφυγω την περισσεια συγκεντρωσης νερου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με δεδομένο το κασπό νομίζω ότι η καλύτερη λύση είναι να δίνετε το λίπασμα με ψεκασμό στα φύλλα και όχι με πότισμα. Ελέγξτε τη συσκευασία για να δείτε αν το λίπασμα που ήδη έχετε μπορεί να χορηγηθεί με ψεκασμό. Μην δώσετε τέτοια εποχή, περιμένετε την άνοιξη.

   Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.