Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Ποιός ιβίσκος;


Τυχαίνει να βλέπω αναζητήσεις στα διάφορα «ψαχτήρια», μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο, με θέμα τον ιβίσκο όπως αυτές:  «ιβίσκος που αντέχει στο κρύο» ή «πότε κλαδεύεται ο ιβίσκος;» και άλλες παρόμοιες. Το πρόβλημα με αυτές είναι ότι ο ερωτών δεν ξεκαθαρίζει για ποιόν ιβίσκο ρωτάει. 

Στους κήπους της Ελλάδας, και στην αγορά, μπορεί κανείς να βρει 3-4 είδη ιβίσκου. Απ' αυτούς οι πιο συνηθισμένοι, δημοφιλείς και διαδεδομένοι είναι δύο: Ο συριακός ιβίσκος (Hibiscus syriacus) και ο σινικός ιβίσκος (Hibiscus rosa-sinensis). Ο συριακός αντέχει στο κρύο ενώ ο σινικός δεν τα πάει καλά. 

Συριακός ιβίσκος
Συριακός ιβίσκος. Ποικιλία με περισσότερες από δύο σειρές πετάλων (φωτ. Τ.Α.)
Σινικός ιβίσκος
Σινικός ιβίσκος. Ποικιλία με μονή σειρά πετάλων. 
Με 2-3 μέρες θερμοκρασιών στο 0 °C ή έναν-δύο βαθμούς χαμηλότερα, ο σινικός χαλάει. Αντίθετα ο συριακός τα βγάζει πέρα ακόμη κι αν το θερμόμετρο πέσει κοντά στους -15 °C. Με άλλα λόγια, αν κάποιος ζει στην Θεσσαλονίκη και θέλει να έχει και τους δύο ιβίσκους, θα πρέπει να φυτέψει τον συριακό στον κήπο και τον σινικό σε γλάστρα για να μπορεί να τη φέρει μέσα το χειμώνα. 
Συριακός ιβίσκος
Ποικιλία συριακού ιβίσκου με μονή σειρά πετάλων. Μην σας ξεγελάει το ότι και στις δυο φωτογραφίες οι συριακοί έχουν το ίδιο χρώμα, υπάρχουν πολλές ποικιλίες του με διάφορες αποχρώσεις. (Φωτ. Τ.Α.)
Σινικός ιβίσκος
Λευκή ποικιλία σινικού ιβίσκου με απλή σειρά πετάλων. Υπάρχουν πολλές ακόμη αποχρώσεις, όπως κίτρινο, πορτοκαλί κ.ά. (Φωτ. Τ.Α.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.