Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Είδα στην Ανθοκομική της Κηφισιάς

Η Ανθοκομική έκθεση γίνεται μέσα στο Αλσος της Κηφισιάς. Ο χώρος σήμερα είναι πολύ πιο ευχάριστος συγκριτικά με τις παλιότερες εκθέσεις. Ο επισκέπτης δεν είναι στριμωγμένος και έτσι μπορεί να χαρεί τη βόλτα του σε έναν ιστορικό χώρο πρασίνου όπως είναι το Άλσος της Κηφισιάς. Και αν θέλει να ψωνίσει κάτι (σίγουρα θα θελήσει γιατί υπάρχουν πολλοί ... φυτικοί πειρασμοί) οι τιμές είναι καλές. Αλλά κι αν δεν ψωνίσει σίγουρα θα πάρει μαζί του φεύγοντας ιδέες, πληροφορίες και γνώσεις. 

Παρακάτω θα βρείτε μερικά φυτά που με εντυπωσίασαν κυρίως επειδή δεν τα βρίσκει κανείς συχνά στα κέντρα κήπου και τα φυτώρια ενώ θα τους άξιζε σίγουρα κάτι καλύτερο. Δεν τα είδα όλα και έτσι πιστεύω ότι σύντομα θα επανέλθω στο θέμα. Επίσης, τις αγορές μου τις ξεκίνησα αλλά δεν τις έχω ολοκληρώσει ακόμη.   

Καπουτσίνος ή ναστούρτιο με βρώσιμα άνθη (φωτ. Τ.Α.)
Αρωματικά φυτά και βότανα είδα σε πολύ μεγάλη ποικιλία. Παλιά έβρισκες ένα θυμάρι, μία λεβάντα, μία ρίγανη κ.ο.κ. Σήμερα θα βρει κανείς διαφορετικά είδη λεβάντας, ή θυμαριού (κάτω) αλλά και κρίταμο και καπουτσίνους (επάνω) και ένα σωρό άλλα που δεν τα θυμάμαι τώρα.
Σπορόφυτα λαχανικών βρίσκεις σε πολλά περίπτερα όμως σε ορισμένα υπάρχουν και κάποιες παλιές πιο «παραδοσιακές» ποικιλίες, όπως οι «τσούσκες», οι μικρές καυτερές πιπερίτσες της δυτικής Μακεδονίας και η «καρδιά του βούβαλου», η μεγάλη νόστιμη ντομάτα.

Κεράκι ή Χόγια της ποικιλίας Bella
Το κεράκι (Hoya carnosa) είναι γνωστό φυτό και μάλιστα αρκετά δημοφιλές χάρη στα πολύ αρωματικά λουλούδια του. Όμως η  Hoya lanceolata Bella που είδα στην Ανθοκομική είναι κάτι καινούργιο. Γίνεται πολύ μικρότερη από το κοινό κεράκι. Στην Έκθεση την είδα στηριγμένη πάνω σε μικρές πέργκολες, όμως πιστεύω ότι η ιδανική θέση της είναι να κρέμεται κάπου γιατί έτσι φαίνονται καλύτερα τα λουλούδια της.
Κεράκι ή Χόγια
Τα αρωματικά άνθη της Hoya lanceolata Bella (φωτ. Τ.Α.) 

Η λαδανιά έχει μεγάλη αντοχή στην ξηρασία και όμορφα άνθη την άνοιξη. Ενώ είναι πολύ διαδεδομένη στην εξοχή, σπάνια τη βρίσκουμε στους κήπους μας.  (φωτ. Τ.Α.)
Η λαδανιά (επάνω) και ο λωτός - Lotus berthelotii (κάτω) είναι δύο ξηροφυτικά καλλωπιστικά, δηλαδή αντέχουν πολύ στην ξηρασία και ταυτόχρονα έχουν εντυπωσιακή ανθοφορία. Αμφότερα δεν τα βρίσκει κανείς συχνά σε κέντρα κήπου. (φωτ. Τ.Α.)
Στο τμήμα όπου βρίσκονται τα περίπτερα πώλησης ο χώρος είναι άνετος και εντυπωσιακός. Η άνεση οφείλεται στην καλύτερη χωροθέτηση των περιπτέρων ενώ για την καλή εντύπωση έχουν φροντίσει οι πωλητές. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς, όμως όχι όλοι, έχουν τοποθετήσει έτσι τα φυτά τους ώστε ο επισκέπτης να εντυπωσιάζεται. Αυτό όσο κι αν ακούγεται απλό και δεδομένο δεν συνέβαινε τα παλιότερα χρόνια.

Κατασκευή και διάφορα είδη ορχιδέας, φτέρες και αερόφυτα στηριγμένα επάνω σε ξερόκορμό δέντρου. Η κατασκευή δεν βρίσκεται σε εκθεσιακό περίπτερο αλλά σε κοινό περίπτερο πώλησης. (Φωτ. Τ.Α.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.