Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Ανθισμένες μαμιλάριες

Στη βεράντα και στην αυλή έχουμε ένα σωρό διαφορετικές μαμιλάριες. Μου φαίνονται όλες ίδιες ή σχεδόν ίδιες αλλά όταν ανθίσουν καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για διαφορετικά βοτανικά είδη ή και ποικιλίες. Κάθε άνοιξη γεμίζουν από λουλουδάκια που εμφανίζονται λίγο χαμηλότερα απ’ την κορυφή σχηματίζοντας ένα στεφάνι γύρω από το «σώμα» του φυτού. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες τα λουλούδια έχουν μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων. Τα ανθάκια μένουν 7-8 εβδομάδες πάνω στο φυτό. Μετά, στη θέση τους εμφανίζονται μικρές κόκκινωπές κάψες γεμάτες από σποράκια. 
Μαμιλάρια
Τα λουλουδάκια δεν είναι χάρτινα, είναι αληθινά (φωτ. Τ.Α.)
Οι μαμιλάριες είναι μικροί κάκτοι που βοτανικά κατατάσσονται στο γένος Mammillaria. Το σχήμα των φυτών είναι κυλινδρικό ή σφαιρικό. Άλλα είδη διακλαδίζονται, βγάζοντας παραφυάδες ενώ άλλα είναι μοναχικά. Τα τελευταία καθώς μεγαλώνουν, διακλαδίζονται με διχοτόμηση της κορυφής τους. Οταν χαθούν τα λουλούδια, αν θέλεις να τις ξεχωρίσεις, πρέπει να παρατηρήσεις το σχήμα, τον αριθμό και το χρώμα των μικρών αγκαθιών τους. Προσωπικά, δεν ασχολήθηκα να μάθω να αναγνωρίζω τα διάφορα είδη, όμως οι φανατικοί τους φίλοι τα καταφέρνουν. Ετσι, στις φωτογραφίες που ακολουθούν δεν αναφέρεται το όνομα του είδους ή της ποικιλίας. Όποιος έχει την υπομονή να τις δει, αμέσως μετά θα βρει τις βασικές οδηγίες για την καλλιέργειά τους. 

Μαμιλάρια
Τα λευκά είναι τρίχες και όχι αγκάθια (φωτ. Τ.Α.)
Μαμιλάρια
Αυτή η μαμιλάρια έχει πολύ λεπτά και εύθραυστα αγκάθια. Η μεταφύτευσή της θέλει προσοχή για να μη σπάσουν τα αγκάθια. (φωτ. Τ.Α.)  

Μαμιλάρια
Καφέ-κόκκινα αγκάθια με μικρό άγκιστρο στην άκρη τους (φωτ. Τ.Α.)
Μαμιλάρια
Σφαιρική μαμιλάρια με πολύ πλούσια ανθοφορία (φωτ. Τ.Α.)
Μαμιλάρια
Τα πυκνά κοκκινωπά αγκάθια κάνουν τη μαμιλάρια αυτή να δείχνει κόκκινη, ενώ το «σώμα» της είναι πράσινο (φωτ. Τ.Α.)

Μαμιλάρια
Σε αυτό το είδος οι παραφυάδες αναπτύσσονται προς το πλάι και έτσι κάποια στιγμή φτάνουν στο σημείο να ακουμπούν στο χώμα της γλάστρας, τότε πια το πότισμα θέλει προσοχή για να μη σαπίσουν τα φυτά. (φωτ. Τ.Α.)

Μαμιλάρια
Αγκάθια καφέ σκούρα σχεδόν μαύρα, μάλλον σκληρά (φωτ. Τ.Α.)
Μαμιλάρια
Τα αγκάθια εδώ είναι μεγάλα με άγκιστρο στην κορυφή τους (φωτ. Τ.Α.)
Μαμιλάρια
Mammilaria vetula ή M. gracilis, το φυτό είναι μικρό αλλά βγάζει πάρα πολλές παραφυάδες και μάλιστα αναπτύσσεται γρήγορα γεμίζοντας τη γλάστρα (φωτ. Μ.Β.)

Μαμιλάρια
Συγκριτικά με άλλα είδη μαμιλάριας το συγκεκριμένο έχει μεγάλα άνθη, διαμέτρου 2-3 εκ. 
Μαμιλάρια
Τα λουλούδια ανοίγουν σταδιακά και έτσι το φυτό μένει ανθισμένο για πολλές εβδομάδες (φωτ. Τ.Α.)

Πότισμα, μεταφύτευση, λίπασμα, θέση και αντοχή στο κρύο 
Η καλλιέργειά τους είναι μάλλον εύκολη: Δεν τις ποτίζεις ποτέ το χειμώνα. Νερό δίνουμε απ’ τον Μάρτιο ή Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, μόνον όταν το χώμα έχει στεγνώσει καλά. Ποτίζοντας αποφεύγουμε να βρέξουμε το φυτό. Για τη μεταφύτευση η καλύτερη στιγμή είναι προς το τέλος της άνοιξης. Αν μεταφυτεύουμε κάθε 2-3 χρόνια στην αμέσως μεγαλύτερη γλάστρα δεν χρειάζεται να δίνουμε λίπασμα. Αν χρειαστεί θα λιπάνουμε μία φορά το χρόνο προς το τέλος της άνοιξης, δίνοντας πολύ αραιή δόση από ειδικό λίπασμα για κάκτους ή για ντομάτες. Η ΕΕΚΑΠ (Ελληνική Εταιρεία Κάκτων και Αλλων Παχύφυτων) συστήνει να βάζουμε σε ηλιόλουστες θέσεις τις μαμιλάριες που έχουν λευκά αγκάθια και σε ελαφριά σκιά όλες τις άλλες. Συμφέρει να τις τοποθετούμε σε σημεία με καλό αερισμό για να αποφύγουμε προβλήματα από τις απαίσιες ψώρες και τα άσχημα κοκκοειδή. Με το κρύο, τουλάχιστον στη νότια Ελλάδα δεν έχουν πρόβλημα, αφού αν το χειμώνα μένουν απότιστες αντέχουν ακόμη και όταν το θερμόμετρο πέσει στο 0 ℃.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5/7/17 13:44

    Καταρχην συγχαριτήρια για το blog σας,είναι πολυ χρήσιμο και κατατιπιστηκό.Θέλω να σας ρωτήσω κατι σχετικά με κάκτους.Έχω γύρω στους 10 κάκτους αλλους εδω και 7 χρόνια αλους 3 χρονια.Τους ποτίζω αραια.το καλοκαίρι τους εχω μπαλκόνι κάτω απο τέντα και τον χειμώνα μέσα σε φωτεινό δωμάτιο οχι όμως με αμεση έκθεση στον ήλιο.λιπασματους δίνω μξα φορά τον χρόνο την άνοιξη αυτό το μπλέ που είναι σε κόκους.Χειμόνα ποτιζω μια φορα στον ένα με ενάμισυ μηνα καλοκαίρι μια στις δυο εβδομάδες.Οι κάκτοι μεγαλωνουν ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΝΘΙΖΟΥΝ!!!!.Τι νομίζεται οτι φταίει?Να σημειωσω οτι εχουν ψηλωσει ακετά.απο 30 μεχρι 80 εκατοστα.τις ονομασίες τους δεν τις γνωρίζω ακριβώς τους μονους που γνωρίζω ονομαστικα απο αυτούς που έχω ειναι μελόκακτος και εχινοκακτος που εχουν το μεγεθος ενος πεπονιου, αλοη 38 εκ περιμετρος και δυο κακτοι σαν αυτους τους ψηλους που βλεπουμε στις ταινίες ύψους 60 με 80 εκ.τους αλλους δεν τους ξερω.Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Για τους «μεγάλους που βλέπουμε στις ταινίες» δεν ξέρω τι να σας πω μια και δεν ξέρουμε τι είδους είναι. Για τον εχινόκακτο έχω να σας συστήσω υπομονή, αργεί κάπως να μπει σε ανθοφορία. Η αλόη αρχίζει να ανθοφορεί απ' τα πρώτα χρόνια της ζωής της.
      Αιτίες για τη μη ανθοφορία τους μπορεί να είναι: η έλλειψη κατάλληλου φωτισμού, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ή και το ότι βρίσκονται σε φτωχικό (χωρίς θρεπτικά στοιχεία) χώμα. Για το πρώτο μπορείτε να τουςτοποθετήσετε σε θέση κατάλληλη ανάλογα με τις ανάγκες τους. Για το δεύτερο δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά. Για το τρίτο μπορούμε να τους δίνουμε το κατάλληλο λίπασμα. Ό,τι διαβάσατε για τις μαμιλάριες στην παραπάνω ανάρτηση ισχύει λίγο πολύ για τους περισσότερους κάκτους.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.