Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Κάκτοι και παχύφυτα για σκιά;

Κάποιος ανώνυμος αναγνώστης του μπλογκ αναζητά «μερικούς κάκτους που να τους αρέσει η σκιά». Οι κάκτοι που προτιμούν συνθήκες μειωμένου φωτισμού είναι λίγοι, όμως υπάρχουν μερικά παχύφυτα που τα καταφέρνουν καλύτερα. 
Να θυμήσω εδώ πως οι κάκτοι είναι μία κατηγορία παχύφυτων. Με άλλα λόγια όλοι οι κάκτοι είναι παχύφυτα όμως όλα τα παχύφυτα δεν είναι κάκτοι. Οι διαφορές μεταξύ τους δεν είναι της παρούσης στιγμής. Στη συνέχεια θα βρει κανείς όρους όπως «φιλτραρισμένο φως» κ.ά., η εξήγηση τους με παραδείγματα βρίσκεται στο τέλος του άρθρου.

Α. Κάκτοι
Εχίνοψη (Echinopsis): προτιμά φιλτραρισμένο φως το καλοκαίρι αλλά ηλιολουστη θέση το χειμώνα.
Εχίνοψη
Εχίνοψη (Echinopsis), φωτ. Τ.Α.
Αστρόφυτο (Astrophytum): προτιμά το δυνατό φως όχι όμως την ηλιόλουστη θέση. 
Αστρόφυτο
Αστρόφυτο (Astrophytum), φωτ. Τ.Α.
Αστρόφυτο
Αστρόφυτο (Astrophytum), φωτ. Τ.Α.
Κρυπτοσέρεος (Cryptocereus): ευδοκιμεί σε ημισκιερές θέσεις.  
Φερόκακτος (Ferocactus): Πάει καλά σε θέσεις που δέχονται φιλτρταρισμένο φως. 
Υλοσέρεος (Hylocereus) και Σελενισέρεος (Selenicereus): Είναι αναρριχώμενοι κάκτοι με υπέροχα άνθη που προτιμούν την ημισκιά.  
Μαμιλάρια (Mammilaria):Αυτό το γένος κάκτων περιλαμβάνει πάρα πολλά είδη. Χοντρικά, όσα απ' αυτά έχουν πυκνά και λευκά αγκάθια προτιμούν τις ηλιόλουστες θέσεις όλα τα άλλα θέλουν «φιλτραρισμένο ήλιο». 

Μαμμιλάρια

Μαμμιλάρια
Υπάρχουν πάρα πολλά είδη μαμμιλάριας, εδώ φαίνονται μόνον δύο απ' αυτά. (φωτ. Τ.Α.)

B. Άλλα παχύφυτα 
Σανσεβιέρα (Sanseviera): αγαπά τη σκιά αλλά έχει πολύ μικρή αντοχή στο κρύο, γι΄αυτό και το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου πρέπει να βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο.
Σανσεβιέρα
Σανσεβιέρα (Sanseviera), φωτ. Τ.Α.
Ζυγοκάκτοι (Zygocactus), Επίφυλλα (Epiphyllum) και Ριψαλίδοψη (Rhipsalidopsis): Στις ελληνικές κλιματικές συνθήκες τα καταφέρνουν σε εξωτερικό χώρο εκτός απ' τις περιόδους παγωνιάς. Τότε χρειάζονται προστασία από το κρύο, δηλαδή θα πρέπει κανείς ή να τα σκεπάσει για λίγες μέρες ή να τα φέρει σε εσωτερικό χώρο για περισσότερες. Αυτά τα παχύφυτα αγαπούν τη σκιά, πάντως το καλοκαίρι δυσκολεύονται με την ξηρή ατμόσφαιρα. Τα λουλούδια τους όμως είναι ωραία και έτσι ισοφαρίζονται οι ... παραξενιές τους. Τα πιο μικρά μπορούν να φυτευτούν και σε κρεμαστές γλάστρες ενώ τα πιο μεγάλα πάνε καλύτερα σε γλάστρες που είναι υπερυψωμένες.

 Επίφυλλο                                             Ζυγοκάκτος
Αριστερά ένα επίφυλλο και δεξιά ένας ζυγοκάκτος

Κεράκι ή Χόγια (Hoya carnosa): Αναρριχώμενο, που ευδοκιμεί στη σκιά ή την ημισκιά. Κάνει λευκά πολύ αρωματικά άνθη. Χρειάζεται στήριξη έστω από μια αυτοσχέδια πέργκολα. 

Χόγια ή κεράκι
Κεράκι ή Χόγια (Hoya carnosa) φωτ. Τ.Α.
Η γαστέρια (Gasteria) και η χαγουόρθια (Haworthia), είναι μικρά παχύφυτα που προτιμούν ημισκιά ή σκιά. 

 Χαγουόρθια 

Χαγουόρθια

Χαγουόρθια
Τρείς διαφορετικές χαγουόρθιες (Haworthia)  και ακριβώς από κάτω , δύο γαστέριες (Gasteria). Φωτ. Τ.Α.
Γαστέρια                                       Γαστέρια         











Δύο λόγια για τη σκιά                                                                                      Οταν μιλάμε για «φιλτραρισμένο φως» εννοούμε μια κατάσταση όπως αυτή που βρίσκουμε στην σκιά ενός δέντρου με αραιή φυλλωσιά ή κάτω από μία καλαμωτή.  
«Δυνατό φως» έχουμε σε μια βεράντα που δεν δέχεται άμεσα το φως του ήλιου αλλά δεν είναι σκοτεινή, αλλιώς λέγεται και διάχυτο ηλιακό φως. 
«Ημισκιερή» είναι μία θέση που δέχεται ήλιο το πρωί αλλά όχι το μεσημέρι και το απόγευμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.