Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Μεταξάκι

Το μεταξάκι ή αλλιώς πορτουλάκα (Portulaca grandiflora) είναι ένα μικρό εποχικό φυτό που είναι γεμάτο λουλούδια όλο το καλοκαίρι κι ακόμη περισσότερο. Είναι επίσης ένα «εύκολο» φυτό κατάλληλο ακόμη και για τον πιο ανίδεο κηπουρό. Δηλαδή, είναι κατάλληλο για να αποκτήσει κανείς εμπειρία στην καλλιέργεια εποχικών.  Επιπλέον, αν έχετε την τύχη ο κήπος σας να είναι μπροστά στο κύμα, τότε η πορτουλάκα είναι κατάλληλη και για εσάς. 
Μεταξάκι, πορτουλάκα, Moss rose
Τα άνθη της πορτουλάκας είναι κίτρινα, λευκά, πορτοκαλί, κόκκινα, φούξια και ροζ (φωτ. Τ.Α.)
Μικρά μεταξάκια, ανθισμένα ή λίγο πριν ανθίσουν θα βρούμε σε όλα τα φυτώρια. Ομως, ο πιο φτηνός τρόπος για να τα αποκτήσουμε είναι να αγοράσουμε ένα φακελάκι με σποράκια. Μ' αυτό, και υπολογίζοντας ότι κάθε μεταξάκι θα πιάσει χώρο 10 x 10 εκ., γεμίζουμε πυκνά τουλάχιστον δύο μεγάλες ζαρντινιέρες. Δηλαδή με 1-2 ευρώ που στοιχίζει ένα φακελάκι σπόρων θα έχουμε λουλούδια για όλο το καλοκαίρι. Σπέρνουμε όλο το Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου. 
Μεταξάκι, πορτουλάκα, Moss rose
Το μεταξάκι είναι ένα από τα πιο «εύκολα» εποχικά γι΄αυτό και είναι ιδανικό για αρχάριους κηπουρούς (φωτ. Τ.Α.) 

Να τι θέλει η πορτουλάκα: χώμα που στραγγίζει καλά, ηλιόλουστη θέση, ποτίσματα μόνον όταν είναι καλά στεγνό το χώμα και μία δόση λίπασμα στο χώμα πριν τη σπορά ή όταν τα φυτά μεγαλώσουν λίγο. 

Για να σπείρουμε σε ζαρντινιέρα κάνουμε τα εξής: 

  • Bάζουμε σπασμένα κεραμικά ή ελαφρόπετρα στις τρύπες του πυθμένα και τη γεμίζουμε με χώμα «εξωτερικού χώρου», μέχρι 2-3 εκ. κάτω από το χείλος της. 
  • Καθορίζουμε τις θέσεις σποράς έτσι ώστε κάθε θέση να απέχει από τη διπλανή 10 εκ. το πολύ. Σε κάθε θέση σποράς βάζουμε 2 ή 3 το πολύ σποράκια και τα σκεπάζουμε ελαφρά με το χώμα. 
  • Ποτίζουμε πολύ απαλά και προσεκτικά για να μη σκορπίσουν οι σπόροι. 
  • Μέχρι να βλαστήσουν οι σπόροι, δηλαδή σε 7-10 μέρες, θα ποτίζουμε όποτε το χώμα παύει να είναι νωπό. 
  • Αφού βλαστήσουν αραιώνουμε ελαφρά τα ποτίσματα. Ομως πάντα ποτίζουμε προσεκτικά για να μη σπάσουμε τα νεαρά φυτά. 
  • Οταν αυτά μεγαλώσουν αρκετά θα ποτίζουμε μόνον όποτε το χώμα είναι εντελώς στεγνό, γιατί το μεταξάκι αντέχει πολύ στην ξηρασία. 


Τα ίδια κάνουμε και για να σπείρουμε στο χώμα του κήπου, η μόνη διαφορά είναι πως πριν τη σπορά σκαλίζουμε το χώμα για να είναι αφράτο.

Μεταξάκι, πορτουλάκα, Moss rose
Αν μετά την ανθοφορία, μαζέψουμε τους σπόρους από τους μικρούς καρπούς της πορτουλάκας, μπορούμε να τους φυλάξουμε σε κάποιο στεγνό μέρος για να τους σπείρουμε την επόμενη άνοιξη (φωτ. Τ.Α.)


4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/10/16 20:16

    Στην πορτουλάκα μου έχει εμφανιστεί ένα είδος ιστού.. Τι μπορώ να κάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείτε κάτι που μοιάζει με ιστό αράχνης; Δοκιμάστε να το καθαρίσετε με νερό.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος4/9/17 22:08

    Εμενα εχει πιασει κατι σαν μαυρη ψειρα. Εχω ριξει ψειροσκονη, φυτοφαρμακο αλλα εκει επιμενει. Τι να κανω να καθαρισει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη για την καθυστέρηση!
      Μήπως μπορείτε να στείλετε φωτογραφίες; Το email μου φαίνεται στη δεξιά στήλη. Μου φαίνεται περίεργο να έχει μελίγκρες τέτοια εποχή. Δεν είναι όμως και απίθανο.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.