Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Πλαστικό γκαζόν

Τον τελευταίο καιρό είδα να διαφημίζεται ο πλαστικός χλοοτάπητας ως οικονομική λύση για να πρασινίσει ο κήπος. Μάλιστα μία απ' τις διαφημίσεις προτείνει να αγοράσουμε κουρευτική μηχανή για τη χλόη, (σε πολύ καλή τιμή, είναι αλήθεια) και αμέσως μετά πλαστικό γκαζόν! Λες και πρόκειται να κουρέψουμε ποτέ το πλαστικό. 
 
Με την ευκαιρία αυτή ας πούμε μερικά πράγματα που μάλλον πρέπει να γνωρίζει κανείς για αυτόν, πριν την αγορά. Η πλαστική χλόη χρειάζεται πλύσιμο με νερό για να είναι καθαρή και κυρίως για να δροσίζεται επειδή, ειδικά το καλοκαίρι αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνειά της. 

Φυσικός χλοοτάπητας
Τα γήπεδα όπου παίζεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχουν φυσικό χλοοτάπητα. Οι τεχνητοί βρίσκονται κατά κανόνα σε περιοχές με ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, πολύ βαρύ χειμώνα δηλαδή. Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές δεν ρισκάρουν εύκολα το επαγγελματικό τους μέλλον πάνω στη σκληρή επιφάνεια του πλαστικού. (φωτ. Τ.Α.)  

Οσοι έχουν παίξει ποδόσφαιρο στα διάφορα γηπεδάκια 5 x 5 ξέρουν καλά πόσο ζεστή είναι η επιφάνεια του γηπέδου το καλοκαίρι, όταν ομως δεί κάνεις και τα αποτελέσματα μετρήσεων μάλλον σοκάρεται. Το Brigham Young University (BYU) στη Γιούτα των ΗΠΑ μέτρησε μία μέρα του Ιουνίου τις εξής θερμοκρασίες: 

47,2 ℃ (117 ℉, βαθμοί Φαρενάιτ) στην επιφάνεια τεχνητού χλοοτάπητα. 
25,5 ℃ (78 ℉) επάνω σε φυσικό χλοοτάπητα. 
43,3 ℃ (110 ℉) στην άσφαλτο. 

Υπάρχουν άφθονες μελέτες για το θέμα αυτό και μπορεί κανείς να τις βρει εύκολα στο διαδίκτυο. Στο τέλος του κειμένου υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Τελικά, δεν μπορώ να καταλάβω πως ένα υλικό, η πλαστική χλόη, που φτιάχτηκε με σκοπό να εξυπηρετηθούν αθλητικές δραστηριότητες σε περιοχές με πολύ ψυχρό χειμώνα μπορεί να έχει εφαρμογή σε έναν οικιακό κήπο. Και το πράγμα γίνεται ακόμη πιο ακατανόητο αν σκεφτεί κανείς ότι στη χώρα μας το καλοκαίρι θερμοκρασία στη σκιά μπορεί να ανέβει πάνω από τους 33 - 35 ℃. Τι βαθμούς θα «πιάνει» εκείνη την ώρα το τεχνητό γκαζόν, 50 - 60 ℃; Και ποιός θα πατάει εκεί πάνω; 

Φυσικός χλοοτάπητας
Το φυσικό χόρτο θέλει κούρεμα το πλαστικό όμως; (φωτ. Τ.Α.)
Ισως ο πλαστικός χλοοτάπητας να μπορούσε να έχει θέση σε έναν κήπο μόνον συμπληρωματικά σε σημεία όπου δεν μπορεί να ζήσει κάποιο φυτό και εμείς θέλουμε να υπάρχει εκεί κάτι πράσινο. Για παράδειγμα, με ένα κομμάτι πλαστικού «γκαζόν» να καλύψουμε ένα αντιαισθητικό καπάκι φρεατίου. Αν πρόκειται όμως να βάλουμε πλαστικό χορτάρι στον κήπο γιατί να μη βάλουμε και πλαστικούς θάμνους; 


Δείτε για τις θερμοκρασίες και άλλα θέματα σχετικά με το πλαστικό γκαζόν σε αθλητικούς χώρους: 

  • Synthetic turf heat evaluation — progress reportΕρευνα του 2012 των Serensits and McNitt για το Penn State University με θέμα την εκτίμηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια διαφόρων τύπων τεχνητής χλόης. Περιλαμβάνεται και σύγκριση με την θερμοκρασία του αέρα. 

  • Πατώντας εδώ οδηγούμαστε στην ιστοσελίδα του Penn State University όπου υπάρχει κατάλογος περισσότερων σχετικών μελετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.