Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Κάτι νέο. Μπιλμπέργκια

Χαίρομαι όταν βλέπω καινούργια, άγνωστα φυτά στην αγορά. Και χαίρομαι περισσότερο όταν τα βλέπω και σε κήπους ή βεράντες. Είναι βαρετό να βλέπεις παντού τα ίδια, φωτίνιες, λούσιντουμ ή εκείνα τα κουραστικά πλέον λέιλαντ. Οχι ότι αυτά είναι φυτά άχρηστα και προς αποφυγή, αλλά επιτέλους ας δούμε και κάτι άλλο δίπλα τους.  
Κάτι καινούργιο είναι η μπιλμπέργκια, Billbergia nutans, την οποία πρόσφατα πέτυχα μέσα στον κατάλογο μεγάλου ελληνικού φυτωρίου, απ' αυτά που προμηθεύουν τα κέντρα κήπου. Γεγονός που σημαίνει ότι ήδη θα υπάρχει στην αγορά. 
Είδα για πρώτη φορά μπιλμπέργκια πριν μερικά χρόνια στην Ανθοκομική Εκθεση Κηφισιάς. Ομως δεν ήταν στο περίπτερο κάποιου παραγωγού καλλωπιστικών αλλά σε αυτό που φιλοξενούσε την Mediterranean Garden Society (MGS), Εταιρεία Μεσογειακής Κηπουρικής στα ελληνικά. Το παράξενα άνθη της τραβούσαν το βλέμμα των επισκεπτών της Ανθοκομικής όμως η ΜGS δεν πουλάει φυτά. Μετά, εμφανίστηκε μπροστά μου ξανά στην έκθεση «Κηποτέχνικα», και πάλι πριν χρόνια. Πέρσι είδα να πωλείται συσκευασμένο ρίζωμα μπιλμπέργκιας.
Τώρα φαίνεται πως μπορεί κανείς να βρει, στην αγορά «έτοιμες», μεγαλωμένες μπιλμπέργκιες. Αρα, αν σας γοητεύσει καλό είναι να ξέρετε μερικά πράγματα για αυτή. 


Μπιλμπέργκια
Τα άνθη της μπιλμπέργκιας θα τα δούμε προς το τέλος της άνοιξης και της αρχές του καλοκαιριού (φωτ. Δ.Α.)
Η μπιλμπέργκια είναι ένα τροπικό φυτό που σημαίνει ότι δεν αντέχει πολύ στο κρύο. Δηλαδή όταν το θερμόμετρο πλησιάζει στο 0 ή στο -1 C χρειάζεται προστασία. Ευτυχώς ευδοκιμεί σε γλάστρα οπότε μπορεί κανείς να τη μεταφέρει μέσα στο σπίτι σε κάποια θέση φωτεινή και μακριά από πηγές θερμότητας. Αγαπάει την υγρασία όμως φυτέψτε την σε μείγμα χώματος με πολύ καλή στράγγιση. Φυτέψτε την δηλαδή σε χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου βελτιωμένο με λίγη ελαφρόπετρα και περλίτη για να έχει καλή στράγγιση, να είναι αφράτο και πλούσιο σε οργανική ουσία. 
Σε εξωτερικό χώρο είναι καλύτερα να διαλέξουμε για αυτή μια θέση ημισκιερή. Λίπασμα της δίνουμε άνοιξη και καλοκαίρι και μάλιστα θα ανταποκριθεί καλύτερα σε αυτό, αν επιλέξουμε κάποιο που μπορούμε να διαλύσουμε σε νερό και να το ψεκάσουμε πάνω στο φυτό. Χρησιμοποιούμε κάποιο πλήρες λίπασμα, με όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία αλλά και ιχνοστοιχεία. Για το πότισμα μη ρωτήσετε, «κάθε πότε»! Δώστε της νερό όποτε είναι στεγνό το χώμα της.
Το κοινό όνομα της μπιλμπέργκιας για τους αγγλόφωνους είναι, Friendship plant ή Queen's-Tears. Μάλλον μελοδραματικό το δεύτερο. Σε ποιά βασίλισσα να αναφέρεται;  

Μπιλμπέργκια
Η μπιλμπέργκια φτάνει σε ύψος τα 0,60 μ. περίπου. Καθώς το φυτό βγάζει συνέχεια παραφυάδες στην περιφέρειά του η διάμετρος της φυλλωσιά του θα καθοριστεί από τον διαθέσιμο χώρο. (Φωτ.Δ.Α.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.