Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Κάποιος ρώτησε 19. Το χώμα και το χρώμα της ορτανσίας

Ενας αναγνώστης θέλει να μάθει για τις ορτανσίες: 

«Θα ήθελα να ρωτήσω, αν το χώμα από πουρνάρι είναι καλό για τις ορτανσίες και πώς μπορείς να κάνεις την ορτανσία να βγάλει άνθη με μπορντό-πράσινο χρώμα; Το είδα στο εξωτερικό και είναι υπέροχο». 


Το χώμα γύρω από το πουρνάρι, περίπου στα πρώτα 5 εκ. βάθους, είναι ένα φυλλόχωμα και μάλλον θα περιέχει άφθονα φύλλα σε διάφορα στάδια αποσύνθεσης και βελανίδια, καθώς το πουρνάρι είναι είδος βελανιδιάς. Επομένως θα περιέχει άφθονη οργανική ουσία, άρα μπορείτε να το βάλετε στο μείγμα «χώματος» όπου φυτεύετε τις ορτανσίες σας. Ανακατέψτε το με χώμα για οξύφιλα και λίγη ελαφρόπετρα. Μην το χρησιμοποιήσετε μόνο του γιατί τα βελανίδια περιέχουν πολλές ταννίνες οι οποίες δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα φυτά.


Quercus coccifera
Πουρνάρι (Quercus coccifera), φωτ. Σ.Α.

Quercus coccifera
Πουρνάρι (Quercus coccifera), φωτ. Δ.Α.

Ας δούμε τώρα τι γίνεται με τα άνθη. Οι ορτανσίες που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι κατά κανόνα αυτές του είδους Hydrangea macrophylla. Το χρώμα τους εξαρτάται από την οξύτητα του εδάφους, από τα γενετικά χαρακτηριστικά του φυτού, δηλαδή την ποικιλία, και σίγουρα το επηρεάζει κι ο ήλιος. Ο δυνατός ήλιος ξασπρίζει τα χρώματα των λουλουδιών, όμως αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλά φυτά και όχι μόνο στις ορτανσίες. 


Hydrangea macrophylla
Ροζ ορτανσία. Τα άνθη κοντά στην κορυφή έχουν πιο σκούρα απόχρωση του ροζ συγκριτικά με αυτά που είναι χαμηλά. Αυτό συμβαίνει γιατί η θέση της γλάστρας είναι τέτοια που ο ήλιος «βλέπει» περισσότερο τα κάτω άνθη σε σχέση με τα επάνω. (Φωτ. Τ.Α.)
Τα άνθη της ορτανσίας, ανάλογα με την οξύτητα του εδάφους, μπορεί να αποκτήσουν χρώμα από ροζ ανοιχτό έως και καθαρό μπλε ή να έχουν κάποια ενδιάμεση απόχρωση όπως, λιλά, βιολέ, κοκκινωπό.


Hydrangea macrophylla
Ορτανσίες μπλε και ορτανσίες λευκές μαζί (φωτ.Δ.Α.)
Αξίζει να πούμε ότι υπάρχουν και δίχρωμες Hydrangea macrophylla με αποχρώσεις, λευκό-μοβ, λευκό-λιλά, λευκό ροζ.

Hydrangea macrophylla
Ποικιλία δίχρωμης ορτανσίας (φωτ. Δ.Α.)

Σε χώμα με χαμηλή οξύτητα, όπου το pH είναι κοντά στο 6, γίνονται μπλε. Οταν το pH φτάνει λίγο πάνω από το 7, δηλαδή το χώμα είναι αλκαλικό, τότε γίνονται ροζ. Κάποιες ποικιλίες είναι πιο ευαίσθητες από άλλες στην οξύτητα του εδάφους.

Οπως πάντα, στον κανόνα υπάρχουν και εξαιρέσεις. Οι λευκές ορτανσίες μένουν λευκές πάντα, όμως η λευκή H. macrophylla υποείδος serrata, γίνεται κοκκινωπή ή ροζ αν εκτεθεί στον ήλιο. Επίσης, οι ορτανσίες του είδους Hydrangea aspera δεν επηρεάζονται από την οξύτητα του εδάφους. 

Τα άνθη σε όλες τις ορτανσίες πριν ανοίξουν εντελώς έχουν πρασινωπή απόχρωση, καθώς ανοίγουν σταδιακά μπορεί να δει κανείς ταυτόχρονα και το πράσινο και το κανονικό χρώμα των ανθέων, όποιο είναι αυτό. Μάλλον αυτό είναι που είδατε και σας άρεσε, γιατί δεν γνωρίζω κάποια ποικιλία ορτανσίας με πράσινο και μπορντό χρώμα ανθέων. Βέβαια το ότι δεν την γνωρίζω, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κι όλας.

Hydrangea macrophylla
Ανθη ορτανσίας σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Προσέξτε ότι το πράσινο υπάρχει και στις δύο ταξιανθίες αλλά σε διαφορετικό βαθμό. (φωτ.Τ.Α.)


8 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Είναι μία κλίμακα μέτρησης της συγκέντρωσης ιόντων υδρογόνου (H+) και υδροξυλίου (ΟΗ-) στο έδαφος. Η κλίμακα φτάνει από το 1 έως το 14. Αν τα ιόντα υδρογόνουν είναι περισσότερα από τα ιόντα υδροξυλίου, το έδαφος είναι όξινο (pH μικρότερο του 7). Αν είναι ίσα το έδαφος έχει ουδέτερη αντίδραση (pH ίσο με 7 )ενώ αν τα υδροξύλια είναι περισσότερα από τα ιόντα υδρογόνου τότε το έδαφος είναι αλκαλικό ((pH μεγαλύτερο του 7). Η μέτρηση του pH μας ενδιαφέρει επειδή ο βαθμός οξύτητας επηρεάζει την διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων που βρίσκονται στο έδαφος. Για παράδειγμα όταν το pH είναι μεταξύ 6 και 8 το άζωτο είναι περισσότερο αφομοιώσιμο από τα φυτά. Αν το pH είναι πολύ όξινο τότε ο σίδηρος, και άλλα χημικά στοιχεία είναι περισσότερο διαθέσιμα με συνέπεια να δρουν τοξικά έναντι των φυτών.

      Διαγραφή
  2. Για τον φιλο που ειδε μπορντω ορτανσιες στο εξωτερικο,θα προτεινα να δειτην
    μεξικανικη ορτανσια CLERODENDRUM bungei ή glory flower

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Πραγματικά τα άνθη του κλερόδεντρου Clerodendrum bungei θυμίζουν αυτά της ορτανσίας, όμως δεν είναι ορτανσία. Το πιο σημαντικό όλων είναι ότι το κλερόδεντρο ευδοκιμεί σε πολύ διαφορετικές συνθήκες εδάφους και φωτισμού συγκριτικά με την ορτανσία ενώ γίνεται και πολύ μεγαλύτερο. Με άλλα λόγια η πρότασή σας είναι πολύ βολική για κάποιον που θέλει κάτι να μοιάζει με ορτανσία αλλά δεν έχει τις κατάλληλες συνθήκες στον κήπο του.

      Διαγραφή
  3. Άλλο φυτό που αλλάζει χρώμα έκτος της Ορτανσίας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας αλλάζουν χρώμα τα άνθη του δειλινού (Mirabilis jalapa), Είναι ένα ποώδες φυτό που μερικοί το ξέρουν και με το όνομα νυχτολούλουδο. Όμως αν εννοείτε αλλαγή χρώματος που προκαλείται από την αλλαγή του pH, τότε δεν γνωρίζω κάποιο άλλο εκτός της ορτανσίας.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα σας κύριε Ανδριτσόπουλε , προσπαθώ πολλά χρόνια να έχω ορτανσιες αυτή την στιγμή έχω 2 σε πυληνες γλάστρες μεγάλες θα έλεγα οι γλάστρες η μια είναι 2 χρόνων η άλλη από πέρυσι την άνοιξη ανθησαν κ οι 2 όμως τα άνθη κράτησαν περίπου 2 εβδομάδες μετά άρχισαν να ξερενονται δεν τα έκοψα τα άφησα ξερά , επίσης το καλοκαίρι Μ την πολύ ζέστη έπεφταν τα φύλλα βέβαια βγήκαν καινούργια . Σίγουρα κάτι κάνω λάθος το χώμα που βάζω είναι για οξυφυλλα ανακατεμμενω με χώμα για όλα τα λουλούδια πάντα καλής ποιότητας . Ευχαριστώ πολύ γ τον χρόνο σας . Καλή χρονιά με Υγεία σας εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Χρησιμοποιήστε χώμα μόνον για οξύφιλα. Οι ορτανσίες θέλουν όξινο χώμα. Η πιθανότερη εξήγηση για την καλοκαιρινή φυλλόπτωση είναι το λάθος πότισμα. Μάλλον ήθελαν περισσότερο νερό. Η πήλινη γλάστρα δεν είναι η καλύτερη επιλογή για ορτανσία επειδή το χώμα της στεγνώνει γρηγορότερα από της πλαστικής αλλά κυρίως επειδή είναι πιο δύσκολο να βγάλει κανείς ένα φυτό από την πήλινη και να το αραιώσει. Σας το γράφω αυτό επειδή είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν αραίωση κάποια στιγμή οι ορτανσίες σας. Μάλιστα ο χειμώνας είναι η σωστή στιγμή για να γίνει κάτι τέτοιο. Τέλος, παρατηρώ ότι δεν μου γράφετε κάτι για λίπασμα. Αν δεν δίνετε θα πρέπει να ξεκινήσετε με την άνοιξη.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
      Καλή χρονιά!

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.