Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Κόκκινη βερβερίδα

Αρκετά με τα αυτοκίνητα είναι ώρα να γυρίσουμε στους κήπους και τα φυτά. Και η επιστροφή ξεκινά με έναν θάμνο που «σπάει» τους κανόνες. 

Βερβερίδα
Βερβερίδα (Berberis thunbergii Atropurpurea) σε πάρκο της Καστοριάς (φωτ. Τ.Α.)  
Συνήθως οι μπορντούρες σχηματίζονται από αειθαλείς θάμνους, όπως το λιγούστρα, ο πυξός, τα διάφορα βιβούρνα και πολλά άλλα είδη. Ομως πουθενά δεν υπάρχει κάποιος «νομός», γραπτός ή άγραπτος που να υπαγορεύει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν φυλλοβόλοι θάμνοι που μπορούν να φτιάξουν εντυπωσιακές μπορντούρες και σίγουρα η βερβερίδα είναι μεταξύ των καλύτερων για αυτή τη δουλειά. Οχι πως δεν μπορεί να «σταθεί» ανάμεσα σε άλλους θάμνους ή ακόμη και ολομόναχη μέσα σε μια πράσινη επιφάνεια. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει.

Βερβερίδα
Βερβερίδα (Berberis thunbergii Atropurpurea) παρέα με ένα δεντρολίβανο. Ο συνδυασμός δεν είναι κακός, όμως  όποιος τα φύτεψε μαζί δεν υπολόγισε πόσο μεγάλα θα γίνουν και έτσι σήμερα οι δύο θάμνοι δείχνουν ... μπερδεμένοι (φωτ. Τ.Α.)
Ολα αυτά τα πετυχαίνει κυρίως χάρη στο πορφυρό φύλλωμά της και τη συνολική μορφή της και δευτερευόντως χάρη στα κίτρινα ανοιξιάτικα λουλουδάκια της. Οι άλλες ατραξιόν της είναι, οι κόκκινοι καρποί που ακολουθούν τα άνθη και διατηρούνται για πολλούς μήνες και το λαμπερό κόκκινο χρώμα που αποκτούν τα φύλλα για λίγες μέρες το φθινόπωρο. Μετά πέφτουν και απομένει ένας θάμνος με πυκνή κόμη από λεπτά, πορφυρά και αγκαθωτά κλαδιά. 

Βερβερίδα
Μικρή μπορντούρα με χιονισμένες βερβερίδες (Berberis thunbergii Atropurpurea). 
Η πιο διαδεδομένη βερβερίδα στην αγορά είναι η Berberis thunbergii Atropurpurea, λιγότερο διαδεδομένη είναι η Berberis ottawensis Superba. Η πρώτη αποκτά ύψος και διάμετρο 3-4 μ. ενώ η δεύτερη είναι ψιλολιγνη αφού γίνεται 2-3 μ. ψηλή με τη μισή διάμετρο. Αμφότερες αντέχουν πολύ στο κρύο, αναπτύσσονται σε όλα τα εδάφη, δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε πότισμα και δεν θα σας απασχολήσουν με εχθρούς και ασθένειες. Κλαδεύουμε τη βερβερίδα μόνον αν θέλουμε να αποκτήσει κάποιο σχήμα. Μάλιστα αυτή η δουλειά γίνεται νωρίς την άνοιξη. Διαφορετικά την αφήνουμε να αποκτήσει τη φυσική μορφή της. 

Βερβερίδα
Οι κόκκινοι καρποί της Berberis ottawensis Superba
το χειμώνα. (Φωτ. Τ.Α.) 
Βερβερίδα
Η Berberis ottawensis Superba προς το τέλος
του καλοκαιρού (φωτ. Τ.Α.)

8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/4/15 11:02

    εβαλα ενα κλαδακι ελατο σε βαζο κ εχει πεταξει υπάρχει περιπτωση να το φυτεψω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/4/15 13:38

    Επισης ριζες δεν εχει καλο πασχα με υγεια για όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΒΑΛΛΗ5/4/20 17:49

    Μήπως μπορείτε να μου πείτε αν η βερβερίδα με τα κόκκινα μούρα του Ιράν υπάρχει φυτό στην Ελλάδα;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/4/20 09:07

      Γεια σας,
      Γνώριζα ότι οι καρποί κάποιων ειδών βερβερίδας είναι εδώδιμοι αλλά δεν γνώριζα κάτι συγκεκριμένο, έτσι έκανα μια πολύ σύντομη έρευνα και βρήκα τα εξής:
      Σύμφωνα με την Βικιπαίδεια η «βερβερίδα με τα κόκκινα μούρα του Ιράν» είναι η Berberis integerrima της ποικιλίας Bidaneh, η οποία καλλιεργείται στο Ιράν, ο καρπός της ονομάζεται zereshk και χρησιμοποιείται στην μαγειρική.
      Στην αγορά έχω δει διάφορα είδη και ποικιλίες βερβερίδας αλλά όχι την Berberis integerrima. Πάντως, αν ήθελα να βρω τους καρπούς θα έψαχνα στα καταστήματα που έχουν προϊόντα από την Γεωργία.

      Διαγραφή
  4. Νικολέτα21/4/20 13:37

    Θα μπορούσατε να μου πείτε αν πόσο θα χρειαστεί να φυτέψω τη βερβερίδα για ένα φράχτη που θα φτάνει 1,70μ ύψος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Κάτι δεν πάει καλά με την ερώτησή σας. Μήπως μπορείτε να την γράψετε ξανά;

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.