Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Ο κήπος στην εποχή της κρίσης

Λίγα χρόνια πριν ένα ποταμάκι από δανεικά λεφτά κυλούσε στη χώρα μας. Η πηγή του βέβαια ήταν κάπου στο εξωτερικό. Τότε, ο τυπικός καινούργιος κήπος κάποιου προαστίου είχε: 

Cycas
Το απαραίτητο τσίκας (φωτ. Τ.Α.)

  • πολλά λέιλαντ ή και γκολντκρεστ· 
  • λίγο χλοοτάπητα· 
  • ένα τσίκας· 
  • δύο ή περισσότερες τριανταφυλλιές· 
  • ένα χωμάτινο λοφάκι με λίγες πέτρες που το λέγαμε βραχόκηπο, ο οποίος είχε πάνω του, έναν-δυο οριζοντιόκλαδους γιουνίπερους, ένα πυθάρι ξαπλωμένο με μια διμορφοθήκη να βγαίνει από το στόμιό του και μερικά «λουλουδάκια». 
  • Ειδικά για αυτά, η εποχή κατασκευής του κήπου θα καθόριζε αν σε «επίκαιρα» σημεία του θα σκορπίζονταν μερικά χρυσάνθεμα, πετούνιες, κυκλάμινα ή γεράνια. 

Juniperus
Ο οριζοντιόκλαδος γιουνίπερος (φωτ.Τ.Α.)
Ολα αυτά ήταν ακριβοπληρωμένα και υπερτιμημένα. Ολα ήταν σε μεγάλους αριθμούς και οπωσδήποτε στριμωγμένα σε μικρό χώρο. Σήμερα, που το χρήμα αντί να ρέει προς τα μέσα, φεύγει προς τα έξω τι γίνεται στον κήπο; 
Leylandii
Λέιλαντ, λίγο γκαζόν και το πυθάρι με γεράνια όμως και όχι διμορφοθήκη. (φωτ.Τ.Α.)
Σίγουρα δεν βγάλαμε τα καλλωπιστικά για να φυτέψουμε λαχανικά. Ομως σε πολλούς κήπους και βεράντες, βλέπει κανείς πλέον και λαχανικά. 

Οπωσδήποτε έχουμε γίνει πολύ πιο λογικοί ως προς το χλοοτάπητα. Σήμερα, όπου υπάρχει χώμα δεν είναι δεδομένο ότι θα το σκεπάσουμε με χλόη γιατί αυτή στοιχίζει. Παλιότερα το «γυμνό» χώμα έπρεπε να ... ντυθεί. 

Εκτιμήσαμε περισσότερο αυτά που ήδη έχουμε στον κήπο μας και τα φροντίζουμε για να συνεχίσουμε να τα έχουμε. 

Αρχίσαμε να μαθαίνουμε ή να προσπαθούμε να μάθουμε τεχνικές πολλαπλασιασμού των φυτών. Ετσι μπορούμε να αποκτήσουμε δωρεάν φυτά. 

Υποθέτω ότι οι αναγνώστες αυτού του ιστολόγιου ασχολούνται με τον κήπο ή τη βεράντα τους. Οπότε αν κάποιος έχει παρατηρήσει κάποια αλλαγή στις συνήθειές του σχετικά με τον κήπο, και φυσικά έχει κέφι και χρόνο, ας γράψει κάποιο σχόλιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.