Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Κάποιος ρώτησε 15. Τι έχουν τα κακτάκια;

Κάποιος αναγνώστης έχει πρόβλημα με τους κάκτους του:
«Kαλησπέρα, Είμαι καινούργιος γενικά με το ίντερνετ και με τα μπλογκ και έτσι δεν γνωρίζω καλά που να γράψω και γενικά που να απευθυνθώ. Από τύχη σας βρήκα εδώ μέσα γιατί έψαχνα να βρω τι μπορώ να κάνω για κάποια κακτάκια που έχω εδώ και χρόνια. Ο λόγος λοιπόν είναι ότι ξαφνικά άρχισα να χάνω σίγα σιγά τα κακτάκια μου. Αρχισαν πρώτα να χάνουν το χρώμα τους και ύστερα να μαραίνονται. Με λίγα λόγια δεν θύμιζαν κάτι από κάκτους. Οταν τελικά έβγαλα έναν κάκτο που τον είχα κοντά 20 χρόνια, είδα στη ρίζα του εκατοντάδες μαμούνια. Δεν ξερω ακριβως πως λέγονται αλλά είναι σε μολυβί χρώμα και όταν τα ακουμπάς γίνονται στρογγυλά. Ελπίζω να καταλάβατε ποια είναι. Αν μπορούσατε να με βοηθήσετε θα το εκτιμούσαμε πολύ. 
Ευχαριστώ»
           


Όπως περιγράφετε την κατάσταση φαίνεται ότι μέσα στις γλάστρες με τα κακτάκια υπάρχει υπερβολική υγρασία. Δεν μπορώ να ξέρω όμως αν αυτό οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή σε κακή στράγγιση της γλάστρας ή ακόμη και στα δύο. Η πρότασή μου είναι, με ένα μολύβι ή ένα ξυλάκι να ξεβουλώσετε τις τρύπες στο κάτω μέρος της γλάστρας και να ποτίζετε μόνον όταν το χώμα είναι τελείως στεγνό. 
Επίσης, αν οι κάκτοι σας είναι χρόνια μέσα στις ίδιες γλάστρες, τότε κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλάξετε το χώμα τους. Μπορείτε είτε να τα βάλετε σε μεγαλύτερη γλάστρα είτε να βγάλετε ένα μέρος από το παλιό χώμα και να βάλετε καινούργιο. Ακόμη και τόσο σκληρά φυτά όσο είναι κάκτοι χρειάζονται τροφή που θα τη βρουν στο χώμα. Πάντως όσο τα κακτάκια σας είναι σε κακή κατάσταση αποφύγετε να τους δώσετε κάποιο λίπασμα.  

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστω για την απαντηση που μου δωσατε αλλα υπαρχει και το προβλημα με τα εκατονταδες εντομα που βρισκονται ακριβως στην ριζα τους. Ειναι σε σταχτι χρωμα μολυβι μαλλον ,και οταν τα ακουμπας μαζευονται γινονται στρογγυλα.Οταν γυρισα αναποδα εναν κακτο που τον ειχα περιπου 20 χρονια τα βρηκα μεσα στην ριζα του,..Αυτο πιστευω οτι φταιει, δεν ξερω απλως πως να τα εξολοθρευσω χωρις να κανω ζημια στα κακτακια.Για αλλη μια φορα ζητω την βοηθεια σας.Σας ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχετε δίκιο να ξαναρωτάτε. Δεν σας είπα κάτι για αυτά.
    Δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποιο εντομοκτόνο εδάφους που να επιτρέπεται η χρήση του από ερασιτέχνες. Επίσης, από την περιγραφή σας, μια και δεν έχω εικόνα της κατάστασης, εκτιμώ ότι η παρουσία των «εντόμων» αυτών είναι συνέπεια της υπερβολικής υγρασίας. Όταν διορθώσετε το πρόβλημα αυτής θα χαθούν και τα έντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.