Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Έντομα και πουλιά στον κήπο

Ο αναγνώστης Ellada άφησε ένα σχόλιο για την ανάρτησή "Αναγνώριση εντόμου": 
«Όχι Oxytherea sp. αλλά Oxythyrea funesta. Έχω και εγώ στο κήπο αλλά οι ζημίες που κάνουν δεν είναι μεγάλες, για αυτό και βάζω διαφορετικές ποικιλίες λουλουδιών.Με το τρόπο τους όλα τα έντομα είναι ωφέλημα, εάν σκοτώνουμε το ένα είδος άλλος θα έρθει. Δεν έχω μελίγκρα στο κήπο, τα πουλιά κάνουν την δουλειά για μένα και τρελαίνονται. Ό,τι κάνω στο κήπο είναι 100 %βιολογικό.»
Oxytherea
Oxytherea (φωτ. Τ.Α.)
Είναι πολύ ενδιαφέρον και σκέφτηκα ότι αξίζει τον κόπο να είναι εδώ και όχι μόνο κάτω από την σχετική ανάρτηση.

Ο φίλος που αναγνώρισε το έντομο αυτό δεν ήταν σίγουρος αν επρόκειτο για το Oxytherea funesta ή κάποιο συγγενικό είδος Oxytherea. Δεν προκάλεσε κάποιο πρόβλημα στην μανταρινιά πάνω στην οποία το φωτογράφησα, πέρα απ' ότι έφαγε 1-2 τρυφερές κορυφές. Δηλαδή, ασήμαντο ζήτημα. 
Όσο για τις μελίγκρες και τις κάμπιες που επιτέθηκαν στους βασιλικούς μου, αφού έφαγαν όσο περισσότερο μπορούσαν εξαφανίστηκαν. Όχι με μαγικό τρόπο αλλά γιατί με την παρουσία τους προσέλκυσαν τους θηρευτές τους. Λίγες μέρες μετά το φάγωμα των βασιλικών, ο κήπος γέμισε πασχαλίτσες. Δηλαδή υπάρχει ισορροπία. 
πασχαλίτσα
Στην πραγματικότητα, τα μόνα φυτά μου που έχουν πρόβλημα είναι 4 φιστικιές και 2-3 εσπεριδοειδή που βρίσκονται όλα σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του κήπου. Οι φιστικιές έχουν πάνω τους όλα σχεδόν τα έντομα που μπορούν να κάνουν ζημιές σε αυτό το είδος δέντρου. Τα εσπεριδοειδή υποφέρουν από νηματώδεις που βρίσκονται στο έδαφος. Η αλήθεια είναι όμως ότι τα δέντρα αυτά είχαν υποστεί ζημιές πριν μερικά χρόνια από παγωνιά και έκτοτε δεν συνήλθαν ποτέ.
Φέτος το φθινόπωρο ελπίζω ότι θα βρω χρόνο να ασχοληθώ με αυτά. Σκέφτομαι να φρεζάρω το χώμα σ' αυτό το τμήμα του κήπου και μετά να σπείρω κάποιο σιτηρό για να καθαρίσει το χώμα από τους νηματώδεις. Σίγουρα έτσι θα απομακρυνθούν και κάποια απ' τα έντομα της φιστικιάς που περνούν το χειμώνα στο έδαφος.  

Ένα ακόμη πρόβλημα, είναι οι κίσσες. Έτρωγαν τα βερίκοκα και τα ρόδια αλλά από τότε που καλύψαμε τα δέντρα με δίχτυ, σταμάτησαν. 
sweet corn, καλαμπόκι
Νεαρά καλαμπόκια σε πρώτο πλάνο, στο βάθος η βερικοκιά με το δίχτυ της. 
Φέτος όμως ανακάλυψαν τις ρολογιές. Αυτές δίνουν έναν καρπό που λέγεται «φρούτο των Παθών» και φαίνεται ότι τους αρέσει πάρα πολύ. Είναι ένας τροπικός (βραζιλιάνικος) καρπός ο οποίος στην Ελλάδα ωριμάζει το φθινόπωρο αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια, μια και αρχίζει το κρύο. Φέτος, η ανθοφορία στις ρολογιές άρχισε πολύ νωρίς και σκέφτηκα ότι ίσως και να προλάβουμε να φάμε κάποιο φρούτο. Φαίνεται όμως πως οι κίσσες δεν ενδιαφέρονται για τις δικές μου επιθυμίες.  
Ρολογιά, passion fruit
Ο καρπός της ρολογιάς, το φρούτο των Παθών δηλαδή, ανώριμο ακόμη. 
Τελικά, δεν μπορεί να τα έχει κανείς όλα σε αυτή τη ζωή. Στον κήπο θα υπάρχουν και έντομα και πουλιά και άλλοι οργανισμοί που τρώνε κάποια απ' τα φρούτα μας, αλλά θα υπάρχουν και οι εχθροί τους ενώ επίσης, πάντα θα υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τους καρπούς μας χωρίς να ψεκάζουμε. 
Κατιφές, french marigold
Κατιφέδες στο λαχανόκηπο (φωτ.Τ.Α.)
Και αυτή τη διαδικασία: βάλε στολή, μάσκα και γάντια, ψέκασε, πλύνε κ.λπ., τη βαριέμαι πολύ. Πάρα πολύ!

2 σχόλια:

  1. Πρώτα συγνώμη για τα λαθοι που κάνω, είμαι Γαλλίδα και η ελληνική γλωσσά είναι πολλή δύσκολη.

    Νομίζω ότι όταν υπάρχει αρμόνια στο κήπο, θα υπάρχει επιτυχία. Και θέλει πολλή υπομονή.

    Θα με ενδιέφερε πολλή να μας πείτε τι έχετε βάλει στο κήπο σας. Και για μένα ποιες ποικιλίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ελληνικά σας είναι πολύ καλύτερα από τα δικά μου γαλλικά. Μπράβο!
      Από καρποφόρα δέντρα έχουμε:
      Βερικοκιά «Διαμαντοπούλου», Ροδιά «Ερμιόνης», Μουριά «Λευκή», Μανταρινιά «Κλημεντίνη», Πορτοκαλιά «Μέρλιν», μία άγνωστη Λεμονιά, μερικές Ελιές «Καλαμών» και φιστικιές Αιγίνης. Το φθινόπωρο θα φυτέψουμε άλλες δύο ροδιές και 3 ιπποφαή (Hippophaes rhamnoides). Τα λαχανικά μας είναι λίγα: ντοματιές «Βραυρώνας» και κάποια μοντέρνα υβρίδια, πιπεριές Φλωρινης, μελιτζάνες Τσακώνικες, βασιλικοί, καλαμπόκια και ηλίανθοι (Helianthus annuus).
      Τα καλλωπιστικά είναι πολλά και διαφορετικά: γιασεμιά, μπουγκανβίλιες, αγγελικές, μυόπορα, τεύκρια, πικροδάφνες, βιβούρνα, πλουμπάγκο και άλλα.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.