Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Τι ώρα ποτίζουμε;

Ποιά είναι η καλύτερη ώρα για πότισμα τους καλοκαιρινούς μήνες, το πρωί, το μεσημέρι ή το βράδι;



Αν ποτίζουμε νωρίς το πρωί, ένα μέρος του νερού εξατμίζεται κάτω από την επίδραση του ήλιου και έτσι το χώμα και τα βρεγμένα φύλλα των φυτών στεγνώνουν γρήγορα. Αυτό έχει θετικά και αρνητικά. Από τη μία πλευρά έχουμε κάποιες απώλειες νερού λόγω εξάτμισης, από την άλλη όμως έχουμε μικρότερο κίνδυνο προσβολών από μύκητες ή έντομα που ευνοούνται από την υγρασία. Επίσης καθώς μειώνεται η ποσότητα του νερού που λιμνάζει σε κάποια σημεία του κήπου ή στα πιατάκια των γλαστρών, μειώνεται αντίστοιχα και το πρόβλημα των κουνουπιών. 
  • Αν ποτίζουμε το μεσημέρι, δεν χρειάζεται πολύ συζήτηση για να πούμε ότι ξοδεύουμε το νερό μας χωρίς το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Η εξάτμισή του πολύ έντονη λόγω της ζέστης. 

  • Αν ποτίζουμε το βράδι, η εξάτμιση του νερού είναι η λιγότερη δυνατή. Μόνον με το βραδινό πότισμα εξοικονομούμε πραγματικά νερό. Όμως αυτή η πρακτική έχει και μειονεκτήματα: ευνοούνται τα έντομα και οι μύκητες που αγαπούν την υγρασία. Τα κουνούπια, ως γνωστόν, είναι μεταξύ αυτών. 

Τελικά τι κάνουμε; Ζυγίζουμε όλα τα παραπάνω δεδομένα και επιλέγουμε αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε εμάς. Φυσικά το μεσημεριανό πότισμα πρέπει να το ξεχάσουμε. Η Ελλάδα ποτέ δεν φημίζονταν για τα άφθονα ύδατά της και αυτό δεν έχει αλλάξει. 



Δείτε ακόμη σχετικά με το πότισμα: 
Πότισμα
Η βροχή ποτίζει τις γλάστρες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.