Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Γίνονται τώρα. Ιούνιος


ΙΟΥΝΙΟΣ

Καλλωπιστικά
Κλαδεύουμε θάμνους και αναρριχώμενα που ολοκληρώνουν την ανθοφορία τους, όπως είναι το ρυγχόσπερμα, η πασχαλιά, η σπειραία, το ιταλικό αγιόκλημα και πολλά άλλα. 

Η εποχή είναι καλή για να πολλαπλασιάσουμε κάποια καλλωπιστικά φυτά με μοσχεύματα. Πικροδάφνη, γαρδένια, καμέλια και άλλα. Ειδικά για τα τροπικά, είναι η καλύτερη στιγμή. Δηλαδή αν θέλετε να αποκτήσετε δωρεάν δράκαινες, φιλόδεντρα, φίκους κ.λπ. βάλτε τώρα μοσχεύματα.  

Φροντίδες

Προσοχή στο πότισμαΚαθώς κάνει ζέστη τα φυτά χρειάζονται περισσότερο νερό, όμως οι υπερβολές, προκαλούν ζημιές. Προσπαθούμε να έχουμε κάποια τακτικότητα στο πότισμα, τόσο στην ποσότητα νερού που δίνουμε όσο και στην ώρα που ποτίζουμε. 

Στα γλαστρικά φυτά αυτό το μήνα θα δώσουμε μία ή δύο ακόμη δόσεις λιπάσματος πριν αρχίσει η έντονη ζέστη. Πιθανόν να χρειαστεί να δώσουμε και σίδηρο σε όσα φυτά «αισθάνονται» την έλλειψή του.

Αφαίρουμε τις παραφυάδες που εμφανίζονται στη βάση των δέντρων, καλλωπιστικών και καρποφόρων. 

Κόβουμε τα απανθισμένα λουλούδια των βολβών που φυτέψαμε το φθινόπωρο και άνθισαν την άνοιξη. 

Καθώς το καλοκαίρι ξεκινά και τυπικά, δίνουμε προσοχή στο καυτό πάτωμα της βεράντας.

Οταν ολοκληρωθεί ανθοφορία, κλαδεύουμε τις λεγόμενες μαγιάτικες τριανταφυλλιές, δηλαδή αυτές που ανθίζουν μία φορά το χρόνο, το Μάιο και τον Ιούνιο.  

Εδώδιμος κήπος
Φυτεύουμε, ντοματιές, πιπεριές, μελιτζανιές, αγγουριές, πεπονιές και καρπουζιές.
Σπέρνουμε μαυρομάτικα φασόλια, πεπόνι, παντζάρι, καλαμπόκι και ηλίανθο.

Ποτίζουμε και απομακρύνουμε τα ζιζάνια.

Δένουμε τις ντοματιές και τις αγγουριές πάνω στα στηρίγματά τους καθώς μεγαλώνουν.

Αν δεν υπάρχουν άγριες συκιές κοντά στον κήπο θα χρειαστεί να βάλουμε ορνούς στη συκιά μας. 

Φυτοπροστασία
Βάζουμε στις ελιές παγίδες για τον δάκο και στα εσπεριδοειδή παγίδες για τη μύγα της Μεσογείου. 

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα του καλοκαιριού είναι ο τετράνυχος. Η καταπολέμησή του μπορεί να γίνει με την εξαπόλυση φυσικών εχθρών του ή με ειδικά ακαρεοκτόνα. Πάντως όσο το θερμόμετρο μένει κάτω από τους 29-30 , μπορούμε ακόμη να ψεκάσουμε με θερινό πολτό. Προφανώς οι δύο μέθοδοι δεν μπορούν να συνδυαστούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.