Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Κάποιος ρώτησε 9. Τρύπες και δαγκώματα στα φύλλα.

Η Ελενα ρωτάει:  
«Βλέπω πάνω στα λαχανικά και τα χόρτα μου μικρές τρύπες και δαγκώματα, αλλά πάνω στα φύλλα τίποτα... Ούτε ζουζούνια, ούτε έντομα... Δεν ξέρω πως να τα ξεχωρίσω ακόμη και να τα 'βλεπα, η αλήθεια είναι, αλλά δεν βλέπω τίποτα. 
Τα φυτά που επλήγησαν είναι τα βλήτα μου και οι πιπεριές. Οι κολοκυθιές και οι αγγουριές που είναι δίπλα δεν έπαθαν τίποτα. Η άλλη παρτίδα βλήτων, που είναι σε άλλη θέση, επίσης δεν έπαθε τίποτα. Επίσης, δεν ξέρω αν παίζει ρόλο, αλλά όλος ο κήπος μαστίζεται από περιστέρια (που ό,τι κι αν έχω κάνει ΔΕΝ φεύγουν!!!) κι έχω δει και σαλιγκάρια... Τι μπορώ να κάνω;»


Τρύπες και δαγκώματα στα φύλλα προκαλούν πολλά έντομα. Οι κολοκυθιές και οι αγγουριές έχουν σκληρά και χνουδωτά φύλλα και έτσι τα έντομα που δαγκώνουν δεν τα προτιμούν.

  • Ο άλτης είναι ένα απ' τα έντομα που δείχνει κάποια προτίμηση στις πιπεριές. Πηδάει δεξιά κι αριστερά (γι' αυτό και λέγεται έτσι) και ανοίγει μικρές τρύπες στα φύλλα. Αυτά τα έντομα είναι εύκολο να τα δει κανείς καθώς πηδάνε όταν κουνηθεί λίγο το φυτό. 
  • Τις ακρίδες, που κάνουν δαγκώματα, είναι επίσης εύκολο να τις δούμε γιατί είναι σχετικά μεγάλες. 
  • Οι ωτιόρυγχοι, κάνουν δαντελωτά δαγκώματα στα φύλλα και κυκλοφορούν τη νύχτα, γι' αυτό και είναι δύσκολο να τους δούμε. Την ημέρα καταφεύγουν κάτω από πεσμένα φύλλα και άλλα «σκουπίδια» του κήπου. 

Όλα αυτά δεν είναι τα μοναδικά έντομα που κάνουν τέτοιες ζημιές, υπάρχουν και άλλα ... 

Τα προαναφερθέντα πάντως, σπάνια προκαλούν σοβαρά προβλήματα. Ευτυχώς, γιατί η καταπολέμησή τους με βιολογικά μέσα είναι δύσκολη. 

Αν το πρόβλημα στα φυτά σας δεν είναι πολύ σοβαρό μην κάνετε κάτι. Δηλαδή αν η ζημιά περιορίζεται σε μερικά φύλλα τότε μην ασχοληθείτε περισσότερο. Φροντίστε πάντως να κρατάτε το έδαφος του λαχανόκηπου καθαρό από πεσμένα φύλλα. Αν το πρόβλημα είναι σοβαρό θα πρέπει να καταφύγετε σε κάποιο εντομοκτόνο. Από τα βιολογικά, το φυσικό πύρεθρο είναι ένα ευρέως φάσματος εντομοκτόνο αλλά η χρήση του χρειάζεται προσοχή.  


Τα σαλιγκάρια τρώνε με μανία φύλλα, γεμίζοντάς τα με τρύπες και αν είναι πολλά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. 
Αν αυτό είναι εφικτό, όταν βρέχει ή αμέσως μετά, καθαρίστε το περιβόλι σας από τα σαλιγκάρια και στη συνέχεια απλώστε ένα στρώμα στάχτης από ξύλα (όχι από την ψησταριά) στην περιφέρειά του. Τα σαλιγκάρια δεν μπορούν να κινηθούν πάνω της. Ανανεώστε τη στάχτη μετά από βροχή.
Επίσης μπορείτε να βάλετε παγίδες για να τα μαζέψετε: βάλτε στο χώμα μπολάκια με μπύρα, έτσι ώστα τα χείλη του μπολ να είναι στην επιφάνεια του εδάφους. Αδειάστε τα κάθε μέρα από τα σαλιγκάρια και ανανεώστε τη μπύρα. 

Τα περιστέρια είναι άσχετα με το θέμα αυτό. Πάντως, αρκετά αποτελεσματικά είναι τα ομοιώματα γερακιών που κυκλοφορούν στην αγορά. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.