Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Άνθη πάνω απ' τα αγκάθια

Η ανθοφορία των κάκτων της οικογενειακής συλλογής το 2013 είχε τα καλά της αλλά είχε και τις απογοητεύσεις της. 
Οι μαμιλάριες έκαναν το καθήκον τους με το παραπάνω. Είναι αλήθεια ότι όσες απ' αυτές είναι ενήλικες ανθίζουν κάθε χρόνο κάποια στιγμή μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου. Υπάρχουν ακόμη 1-2 κάκτοι και παχύφυτα που δεν ξέρω το είδος τους αλλά έχουν πλούσια ανθοφορία. Αν ξέρει κανείς το όνομά τους ας αφήσει ένα σχόλιο. Το καμάρι της συλλογής είναι δύο χόγιες (Hoya sp.), αναρριχώμενα παχύφυτα, που καλύπτουν μια επιφάνεια 3 x 2 μ. περίπου. Η μεγάλη απογοήτευση ήταν ένα αστρόφυτο (Astrophytum myriostigma) που έδωσε 2 μικρά κίτρινα ανθάκια. 

Μαμιλάρια
Μαμιλάρια (Mammilaria sp.) 
Μαμιλάρια
Μαμιλάρια (Mammilaria sp.) 

Mammilaria karwinskiana
Τα λευκά άνθη της Mammilaria karwinskiana χάνονται μέσα στο λευκό χνούδι. 

Mammilaria gracilis
Το ίδιο με την προηγούμενη ισχύει και για τη Mammilaria gracilis. Αλλά έχει επεκταθεί τόσο πολύ ώστε τα άνθη είναι πολλά και κάνουν αισθητή την παρουσία τους. 

Τα λουλούδια Graptopetalum sp. δεν είναι και τόσο εντυπωσιακά απ' τη φύση τους. 

Τι είναι αυτό;
 Είναι ένα σέδο (Sedum) όπως πολύ σωστά επισήμανε η miranta.  


Μάλλον  πρόκειται για Chamaecereus sp. Είναι ακόμη μικρός και δεν έχει πάρα πολλά άνθη.  

Opuntia microdasys
Η Opuntia microdasys είναι αξιόπιστη όσον αφορά την ανθοφορία της. Κάθε χρόνο το Μάιο γεμίζει κίτρινα λουλούδια.

Εχίνοψις
Ένα και μόνο, αλλά μεγάλο του λουλούδι ενός Echinopsis sp.

Αστρόφυτο
Τα δύο άνθη που έδωσε το αστρόφυτο (Astrophytum myriostigma) ήταν η μεγάλη απογοήτευση. Περίμενα κάτι παραπάνω απ' αυτό. Ίσως την επόμενη χρονιά... 

κεράκι
Hoya sp., κοινώς χόγια ή κεράκι, αν δεν κάνω λάθος. Αν οι προσωπικοί υπολογιστές μπορούσαν να μεταδώσουν και αρώματα εκτός από εικόνες, θα είχατε εδώ την ευκαιρία να αισθανθείτε ένα πολύ ιδιαίτερο και μάλλον βαρύ άρωμα.

Χόγια
Αυτή την εποχή είναι γεμάτη άνθη, παρέα με άφθονες μελίγκρες. 

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα!Πανέμορφη η συλλογή σας με τους κάκτους και τα παχύφυτα πραγματικά εντυπωσιάστηκα με την πληθώρα των χρωμάτων των λουλουδιών.Το παχύφυλλο με τα κίτρινα άνθη όσο μπόρεσα να διακρίνω από την φωτογραφία,πρέπει να είναι Σέδο ή Σέντουμ.Το Σέδο ανθίζει νωρίς την άνοιξη ή στο τέλος του καλοκαιριού.Ο κάκτος με το ροζ λουλούδι ίσως να είναι ο Mammillaria theresae και τον βρήκα εδώ http://cactus.thelo.gr/forum/el/topic.asp?TOPIC_ID=1447 και πάλι με μεγάλη επιφύλαξη γιατί πάντοτε μας γελάνε οι φωτογραφίες.Με την ευκαιρία θα ήθελα να σας συγχαρώ για την συμμετοχή σας στην εκπομπή Πράσινες Αποστολές,όλα όσα μας είπατε για τον Κισσό στο τελευταίο επεισόδιο ήταν πολύ ενδιαφέροντα.Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ. Έχετε δίκιο για το σέδο, ήδη πρόσθεσα την ονομασία του στο δημοσίευμα. Θα προσπαθήσω φτιάξω και ένα ταμπελάκι για να το βάλω στο φυτό και να μην ξεχάσω το όνομά του. Το όνομα του άλλου κάκτου το βρήκα όταν «συνάντησα» ένα «αδερφάκι» του στην έκθεση των κάκτων.
      Και πάλι ευχαριστώ.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.