Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Χλωρόφυτο, για τα «δύσκολα»

Το χλωρόφυτο (Chlorophytum commosum) είναι ένα από τα φυτά της παλιάς αστικής αυλής. Γέμιζε γρήγορα τη γλάστρα του με τα δίχρωμα φύλλα του, άντεχε καλά στη σκιά των κτιρίων ή των μεγαλύτερων φυτών και δεν είχε σοβαρά προβλήματα με το κρύο αφού έτσι κι αλλιώς ήταν σε θέσεις προφυλαγμένες. 

Χλωρόφυτο
Χλωρόφυτα σε κρεμαστές γλάστρες, τα κίτρινα κλαδιά είναι οι στόλωνες βλαστοί, τα «παιδάκια» του. Στην άκρη τους βρίσκονται μικρά χλωρόφυτα έτοιμα να φυτευτούν. (Φωτ.Δ.Α.)

Καθώς δεν έχει εντυπωσιακά λουλούδια, δεν έχει καλές ... δημόσιες σχέσεις στον κόσμο του ανθοκομικού μάρκετινγκ. Μ' άλλα λόγια φαίνεται ότι σήμερα η μόδα του μοιάζει να έχει περάσει. Άδικα, γιατί είναι αξιόπιστο, χωρίς προβλήματα και διαθέτει τρία τεράστια πλεονεκτήματα: δεν θέλει πολλές φροντίδες, μπορεί να ευδοκιμήσει σε θέσεις σκιερές, εκεί που λίγα φυτά τα καταφέρνουν και τέλος εφ όσον γνωρίζουμε κάποιον που έχει ένα χλωρόφυτο μπορεί να μας δώσει ένα «παιδάκι» του δωρεάν. Στη συνέχεια θα το φυτέψουμε σε μια γλάστρα και αυτό θα αναπτυχθεί γρήγορα.  
Αυτά τα «παιδάκια» του χλωρόφυτου λέγονται στόλωνες βλαστοί. Αν έχουμε πολλούς τέτοιους μπορούμε να καλύψουμε το χώμα σε ένα σημείο του κήπου και έτσι να το πρασινίσουμε. 


Χλωρόφυτο
Χλωρόφυτα σε σκιερό παρτέρι. (φωτ. Τ.Α.)

Σκαλίζουμε το χώμα, του προσθέτουμε και λίγο χώμα εξωτερικού χώρου και μετά φυτεύουμε τους στόλωνες σε αποστάσεις 20-25 εκ. μεταξύ τους. Εκτός από το πότισμα το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε για να γεμίσει ο χώρος είναι τον πρώτο καιρό να αφαιρούμε τα αγριόχορτα που σίγουρα θα βγουν ανάμεσα στα μικρά ακόμη χλωρόφυτα. 

Χλωρόφυτο
Χλωρόφυτα σε ηλιόλουστο παρτέρι στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο. Τα φύλλα τους λόγω του έντονου φωτισμού έχουν γίνει εντελώς πράσινα. (φωτ. Τ.Α.)

6 σχόλια:

  1. Γεια σας!
    Έχω ένα χλωρόφυτο σε εσωτερικό χώρο, σε φωτεινή θέση και μακριά από ρεύματα και θερμαντικά σώματα.
    Το έχω δύο μήνες περίπου.
    Αρχικά το πότιζα μια φορά την εβδομάδα και τώρα που ζέστανε ο καιρός περίπου κάθε πέντε ημέρες, αφού ελέγξω το χώμα του να είναι σχεδόν στεγνό σε βάθος 3 εκατοστά.
    Φαίνεται υγιές και βγάζει συνεχώς νέα φύλλα, αλλά παρατήρησα τις ακρούλες στη μύτη να είναι λίγο καφέ και επιπλέον τα ώριμα φύλλα του νομίζω πως είναι παραπάνω λυγισμένα από ότι θα έπρεπε, σε σημείο που κάποια λίγα έχουν σπάσει λίγο στη μέση.
    Τα πιο νέα φύλλα στέκονται όμορφα κάνοντας απλά την καμπύλη που πρέπει να έχουν.
    Τι κάνω λάθος?
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Συμβαίνει κάτι από αυτά;
      Η γλάστρα δεν στραγγίζει κανονικά και λιμνάζει νερό γύρω από τις ρίζες του.
      Το φυτό είναι πολύ καιρό στην ίδια γλάστρα, τόσο ώστε να μην χωράει πιά εκεί.
      Αν τίποτε από τα δύο προηγούμενα δεν ισχύει τότε μάλλον πρέπει να του βρείτε μία νέα θέση με πολύ καλύτερο αερισμό. Σκεφτείτε ότι το χλωρόφυτο, τουλάχιστον στη νότιο Ελλάδα, θα σταθεί καλύτερα σε εξωτερικό χώρο παρά σε εσωτερικό. Μην ξεχάσετε να του δίνετε λίπασμα.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  2. Γεια σας.
    Ποτε πρεπει να γινει μεταφυτευση ενα χλωροφυτο και τι διαστασεις πρεπει να εχει η νεα γλαστρα συγκριτικα με το φυτο μας? Το εχω δυο χρονια στην ιδια γλαστρα, σημερα ειδα και το πρώτο ανθος. Το εχω απο μικρο γλαστρακι και εχει γεμισει η γλαστρα φυλλαρακια με εντονη διχρωμια αλλα στις ακρες ειναι λιγο καφέ. Αποστραγγιση πιστευω εχει τελεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η νέα γλάστρα μπορεί να είναι 1-2 «νούμερα» μεγαλύτερη συγκριτικά με αυτή που είναι τώρα. Δεν γνωρίζω πότε πρέπει να γίνει η μεταφύτευση στη νέα γλάστρα μια και δεν ξέρω κάτι για την κατάσταση της τωρινής. Αν ρωτάτε για την εποχή μεταφύτευσης, κάντε την όποτε θέλετε εκτός από την «καρδιά» του καλοκαιριού. Το ότι τα φύλλα στην άκρη είναι καφέ μπορεί να οφείλεται ή σε υπερβολικό πότισμα, ή σε κακή στράγγιση ή γιατί πια το φυτό δεν χωράει στην γλάστρα του. Ισχύει κάτι απ' αυτά;

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστω για την απαντηση. Θεωρω οτι δε χωραει στη γλαστρα του, καθως τα φυλλα του εχουν καλυψει σχεδον τη γλαστρα που βρισκετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.