Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Κίτρινες κηλίδες στο τσίκας


Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που παρουσιάζεται στα τσίκας είναι η εμφάνιση κίτρινων κηλίδων στα φύλλα τους ή και το κιτρίνισμα ολόκληρων φύλλων. 

Τσίκας, κύκας
Cycas revoluta (φωτ. Τ.Α.)
Υπάρχουν δύο αιτίες για να συμβεί κάτι τέτοιο. Η πρώτη είναι η προσβολή από κοκκοειδή έντομα ή ψώρες, σκληρές ή μαλακές. Η δεύτερη αιτία είναι η τροφοπενία μαγγανίου, δηλαδή η έλλειψη αυτού του στοιχείου. 
Αν η ζημιά οφείλεται στα έντομα, αργά ή γρήγορα θα τα δούμε κολλημένα στην κάτω επιφάνεια (συνήθως) του φύλλου. Επομένως αν δεν τα δούμε, θα πρέπει να φροντίσουμε για τη διατροφή του τσίκας μας επειδή αντιμετωπίζει έλλειψη μαγγανίου. 

Τσίκας, κύκας
Κίτρινες κηλίδες σε Cycas revoluta (φωτ. Τ.Α.)
Το μαγγάνιο είναι ένα χημικό στοιχείο που συμβολίζεται με τα γράμματα «Mn». Είναι απαραίτητο σε όλα τα φυτά αλλά σε πάρα πολύ μικρές ποσότητες. Το τσίκας που είναι έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερα απαιτητικό ως προς τη λίπανσή του, είναι και ιδιαίτερα ευαίσθητο στην έλλειψη αυτού του στοιχείου. Για να προλάβουμε το πρόβλημα φροντίζουμε να δίνουμε τακτικά στο τσίκας μας κάποιο πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα το οποίο θα περιέχει και ιχνοστοιχεία, μεταξύ αυτών και το μαγγάνιο (Mn). Πλήρες και ισορροπημένο είναι το λίπασμα που περιέχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία σε ίσες αναλογίες, για παράδειγμα, το λίπασμα 20-20-20 είναι τέτοιο. Αν περιέχει και ιχνοστοιχεία και το μαγγάνιο περιλαμβάνεται σε αυτά, τότε είναι κατάλληλο για το τσίκας.  

Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όταν εμφανιστεί θα πρέπει να αναζητήσουμε σε μεγάλα κέντρα κήπου ή σε μαγαζιά με γεωργικά φάρμακα κάποιο λίπασμα μαγγανίουν ή λίπασμα ιχνοστοιχείων που περιέχει και μαγγάνιο, φυσικά. 


128 σχόλια:

  1. Καλησπέρα,
    έχω ένα τσίκα 20 περίπου χρονών. Στην βάση του έχουν αναπτυχθεί 2 νέα φυτά τα οποία έχουν μεγαλώσει αρκετά και μάλλον χρειάζεται αλλαγή γλάστρας. Θα μπορούσα κατά την αλλαγή, να χωρίσω τα μικρότερα φυτά από το αρχικό, τραβώντας τα και φυτεύοντας τα σε άλλες γλάστρες?
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο διαχωρισμός δεν γίνεται μ' αυτό τον τρόπο. Είναι διαδικασία χρονοβόρα και σχετικά λεπτή, να μια συνοπτική περιγραφή της: Κάνετε με το πριόνι μισή τομή στη βάση της παραφυάδας. Σκεπάζετε τη βάση και την τομή με μείγμα άμμου χώματος. Ένα χρόνο μετά ολοκληρώνετε την τομή.

      Διαγραφή
    2. Μου φαίνεται πολύ παράξενη η διαδικασία του διαχωρισμού που αναφέρετε πιο πάνω.Γιατί εγώ "ξύλωσα" δύο τέτοια βάζωντας βαθιά το χέρι στο χώμα και τα "ξύλωσα" από την βάση τους μαζί με μια άσπρη γούλα και τα φύτεψα σε γλάστρες.Πάνε δύο χρόνια από τότε και όλα καλά.Αν θέλετε μπορώ να σας στείλω και φωτογραφία.Η δε μάνα τσίκας εχει πιάσει τώρα 15ετία.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Αυτό που περιέγραψα δεν είναι η μοναδική μέθοδος διαίρεσης είναι όμως μια μέθοδος με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας.
      Το δεκαπέντε χρόνων τσίκας θα πρέπει να είναι πολύ όμορφο.
      Τι είναι η «άσπρη γούλα»;

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος21/2/17 11:23

    Καλημέρα σας. Στο δικό μου φυτό, τα φύλλα του έχουν όλα κιτρινίσει!!! Μήπως εκτός από το λίπασμα που αναφέρετε παραπάνω,θα ήταν καλό για το φυτό και το κόψιμο των φύλλων ή θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση του????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια δεν πρέπει να κόψετε φύλλα!
      Πόσο καιρό είναι στη θέση που βρίσκεται τώρα το δικό σας τσίκας;

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα έχω ένα πρόβλημα με το μικρό τσικας που έχω βγάζει θαλασσί κολλωδες ουσία στα φυλλαράκια του ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ψεκάσατε με κάτι;
      Η θαλασσί κολλώδης ουσία βγαίνει μέσα απ' τα φύλλα;

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα σας Ευχαριστώγια την άμεση επικοινωνία, όχι δεν το ψεκασα και η ουσία είναι πάνω στο φύλλο αλλά να σας πω ότι είναι κάτω από πεύκο και προσπάθησα και το έβγαλα με ένα υγρό βετεξ

      Διαγραφή
    3. Υποψιάζομαι ότι ήταν κάτι άσχετο με τα φυτά.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος19/3/17 21:15

    ΕΧΩ ΜΙΑ ΤΣΙΚΑ 50 ΕΤΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΓΥΡΩ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΛΑ ΝΕΑ ΦΥΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ ΕΠΕΙΔΗ Ή ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΑΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝΝΕΩΝ ΦΥΤΩΝ ΕΊΝΑΙ ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΩ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν θέλετε να φυτέψετε κάπου τα μικρά νεαρά φυτά τότε δεν υπάρχει λόγος να ακολουθήστε την παραπάνω διαδικασία. Απλώς κόψτε τα με το πριόνι. Οπωσδήποτε καλύψτε τις τομές με πάστα κλαδέματος και αποφύγετε τα καταβρέγματα.
      Γιατί λέτε ότι οι παραφυάδες εμποδίζουν το τσίκας να μεγαλώσει; Είναι σε γλάστρα;

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος10/7/17 13:27

    καλο μεσημερι
    Μου εδωσαν ενα τσικασ αλλαξα γλαστρα και τα φυλλα ολα κιτρινησαν.Μπορω να βαλω τωρα λυπασμα. Θελει ιδιαιτερο ποτισμα.Ευχαριστω πόλλυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιθανόν η αιτία του κιτρινίσματος να είναι το μεταφυτευτικό σοκ. Το τσίκας είναι φυτό που δεν του «αρέσουν» οι μεταφυτεύσεις ή καλύτερα, οι αλλαγές χώματος.
      Δεν βλέπω ερωτηματικό και έτσι υποθέτω ότι ρωτάτε για το λίπασμα και το πότισμα. Λοιπόν, να μην βάλετε τώρα λίπασμα. Επίσης, δεν θέλει ιδιαίτερο πότισμα. Ποτίζουμε όταν στεγνώνει το χώμα.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα. Πήρα ένα Τσίρκας τον Ιανουάριο. Τον εβαλα έξω σε ένα παρτέρι που έχει γκαζόν και αγριάδα αλλά ακόμα δεν έβγαλε νέα φύλλα. Είναι σε παραθαλάσσιο. Φταίει κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ήταν για χρόνια στην ίδια γλάστρα πριν το βάλετε στη γη, τότε είναι φυσικό να καθυστερήσει η έναρξη της ανάπτυξής του. Υποθέτω ότι είναι σε ηλιόλουστη θέση. Το τσίκας ποτίζεται και καταβρέχεται τόσο συχνά όσο και το γκαζόν; Δέχεται την αλμύρα της θάλασσας;

      Διαγραφή
  7. Ποτίζεται κάθε μέρα και το βλέπει ο ήλιος από τις 12 έως το βράδυ. Είναι 100 ΜΈΤΡΑ από τη θάλασσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσέξτε το νερό. Μπορεί να είναι υπερβολικό το καθημερινό πότισμα. Αποφύγετε το κατάβρεγμά του από το νερό του χλοοτάπητα. Δεν θα έχετε πρόβλημα ούτε από τον ήλιο ούτε από την αλμύρα της θάλασσας. Με βάση αυτά που λέτε, υποθέτω ότι η απάντηση στο ερώτημά σας είναι το ότι το φυτό ήταν για πολύ καιρό στην ίδια γλάστρα πριν το φυτέψετε στον κήπο σας. Μέχρι να βρουν οι ρίζες το δρόμο τους θα περάσει λίγος χρόνος. Επίσης το τσίκας έχει μία ιδιαιτερότητα: δεν του αρέσουν οι μεταφυτεύσεις. Αργεί να συνέρθει απ' αυτές.

      Διαγραφή
  8. Τελικα ο τσίκας χρειάζεται ήλιο ή σκιερά μέρη;τον έχω σε αρκετά μεγαλη γλάστρα για το μεγεθος του και πήγαινε καλά για 2-3 μήνες,εδώ και κάνα μήνα άρχισαν να κιτρινιζουν τα φύλλα του!το φυτό ειναι μέσα στο σπίτι σε ημισκερο μέρος !τι νομιζετε ότι φταίει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα! τελικά ο Τσίκας χρειάζεται ήλιο ή ημισκιερα μερη για να αναπτυχθεί;εγώ εχω έναν σε νεαρή ηλικία ο οποίος αναπτυσοταν πολύ καλα για 3 μηνες αλλα τελευταία άρχισαν να κιτρινίζουν τα φύλλα του!είναι σε ημισκιερο μέρος μέσα στο σπίτι και σε αρκετά μεγάλη γλάστρα!τι μπορεί να φταίει;ευχαριστώ εκ το προτέρων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι καλύτερα να μεταφέρετε το τσίκας σε εξωτερικό χώρο. Μέσα στο σπίτι, ο φωτισμός και ο αερισμός δεν αρκούν για να τα βγάλει πέρα.

      Διαγραφή
  10. Λιλιμπάλης Μιχαήλ9/5/18 00:59

    Καλησπέρα σας, το τελευταίο 15ήμερο ο Τσίκας μου έχει βγάλει στα φύλλα του κάτι σαν άσπρες νυφάδες χιονιού, πώς να το αντιμετωπίσω ?
    Είναι μεγάλης ηλικίας 15ετίας αλλά δεν το έχω ξαναδεί όλα αυτά τα χρόνια, μάλιστα έχω 2 στήν ίδια αυλή και έχει γεμίσει μόνο το ένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είστε βέβαιος ότι δεν είναι κάτι που έπεσε επάνω στο φυτό; Αυτές οι άσπρες νιφάδες μοιάζουν με βαμβάκι; Είναι μαλακές και έχουν ίνες; Μήπως μπορείτε να μου στείλετε μία-δύο φωτογραφίες; Το e-mail μου είναι στη δεξιά στήλη.

      Διαγραφή
    2. Λιλιμπάλης Μιχαήλ10/5/18 16:42

      Έχει προσβληθεί απο κοκκοειδή, κοινός ψώρα από ότι είδα στο internet.

      Διαγραφή
    3. Εφ όσον είναι σωστή η διάγνωσή σας τότε ζητήστε κάποιο εντομοκτόνο από κέντρο κήπου. Αυτά που περιέχουν φυσικό πύρεθρο είναι κατάλληλα και η χρονική στιγμή είναι καλή για να καταπολεμήσετε την ψώρα. Ψεκάστε σε ποτισμένο φυτό.

      Διαγραφή
  11. Αγόρασα ένα τσικας μικρό σχετικά εδώ και δύο εβδομάδες...θέλει συχνό πότισμα? ευχαριστώ πολύ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν έχει κάτι ιδιαίτερο το πότισμά του. Ποτίστε όποτε διαπιστώσετε με την αφή ότι το επιφανειακό χώμα είναι στεγνό. Αυτό που θέλει προσοχή είναι το εξής: αποφύγετε τις πολλές μεταφυτεύσεις.
      Αν έχετε απορίες γράψτε ξανά.
      Καλη συνέχεια!

      Διαγραφή
  12. Ράντισα 2 φυτά τσίκας με Ducor 48 μετά από υπόδειξη γεωπόνου , ότι έχουν προσβληθεί από ψωρίαση . Έκοψα περισσότερα από 40 κίτρινα φύλλα . Θα σωθούν ; Πότε ξανα-ραντίζω . Δεν ξέρω πως να ανεβάσω φωτογραφίες , που ίσως βοηθήσουν Ευχαριστώ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον εννοείτε το Duclor 48. Ελπίζω ότι τα φυτά βρίσκονται μακριά από κατοικημένη περιοχή γιατί το φυτοπροστατευτικό αυτό δεν έχει θέση εκεί. Αν το εντομοκτόνο ήρθε σε επαφή με τα έντομα τότε θα δείτε αποτέλεσμα. Τα φύλλα το κόψατε επειδή είχαν πάνω τους έντομα; Πριν ψεκάσετε ή μετά;
      Φωτογραφίες μπορείτε να μου στείλετε με mail, η διεύθυνσή μου είναι γραμμένη στη δεξιά στήλη, στο πάνω μέρος. Διαφορετικά, ανεβάστε τις σε κάποια απ' τις ειδικές ιστοσελίδες και δημοσιεύστε τη διεύθυνση εδώ με με απάντηση στο παρόν σχόλιο.

      Διαγραφή
    2. Σας έστειλα χθες 1/7 φωτογραφίες στο taxiarxi@yahoo.com

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Έλαβα το μηνυμά σας και είδα τις φωτογραφίες. Παραθέτω εδώ το σχετικό κείμενο:
      «Γειά σας . Προ ημερών σας έστειλα σχόλιο σχετικά με 2 τσίκες , τους οποίους ράντισα με Ducor 48 , μετά από προτροπή γεωπόνου , ο οποίος "διέγνωσε" ψωρίαση . Επισυνάπτω 4 links ap;o thn eikona.info , που ελπίζω να ανοίγουν οι φωτογραφίες και ερωτώ : πότε ξανα-ραντίζω ; Με το ίδιο φάρμακο , ή κάποιο άλλο ; Το πρόβλημα προκλήθηκε τυχαία ; Ή έχω κάποια ευθύνη ; Ευχαριστώ .»

      Είδα τις φωτογραφίες. Μόνον σε μία είδα ένα έντομο που θα μπορούσε να είναι ζωντανό. Στις υπόλοιπες έμοιαζαν πεθαμένα. Όμως δεν μπορώ να είμαι βέβαιος έχοντας δει φωτογραφίες και μόνον. Αρα δεν μπορώ να ξέρω αν πρέπει να ψεκάσετε ξανά.
      Ducor 48 δεν υπάρχει. Υποθέτω ότι μιλάτε για το Duclor 48. Το φυτοπροστατευτικό αυτό ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείται σε κατοικημένη περιοχή. Υπάρχουν εντομοκτόνα κατάλληλα για ερασιτεχνική χρήση σε κήπους που καταπολεμούν τις ψώρες. Π.χ. αυτά που περιέχουν, φυσικό πύρεθρο, μόνο του ή με άλλες δραστικές ουσίες.
      Δεν ξέρω να σας πω ποιός ευθύνεται για τις ψώρες. Μπορεί να ήρθαν τυχαία, μπορεί να ήρθαν μαζί με κάποιο προσβεβλημένο φυτό. Η παρουσία τους δεν οφείλεται σε κάποιο καλλιεργητικό λάθος σας. Είναι κάτι που συμβαίνει και θα ξανασυμβεί. Όμως αν είχατε εντοπίσει νωρίτερα το πρόβλημα θα ήταν ευκολότερη η καταπολέμησή του και οπωσδήποτε μικρότερη η ζημιά.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα μπορώ να μετά φυτέψω τσικας σε μεγαλύτερη γλάστρα αυτή την εποχή δηλαδή τέλος Ιουλίου; η πρέπει να περιμένω να ψυχρανει λίγο ο καιρός;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε και τώρα όμως θα πρέπει να είστε εκεί κοντά για να προσέχετε το πότισμα του φυτού.

      Διαγραφή
    2. Έχετε υπ' όψη ότι στο τσίκας δεν «αρέσουν» οι μεταφυτεύσεις. Επομένως είναι καλύτερα να κάνετε όσο λιγότερες γίνεται. Για τα περισσότερα είδη φυτών ο κανόνας υπαγορεύει να τα μεταφυτεύουμε στην αμέσως μεγαλύτερη γλάστρα κάθε 2-3 χρόνια. Για το τσίκας όμως δεν ισχύει αυτό. Επίσης, χρειάζεται να κάνετε προσεκτικές κινήσεις κατά τη μεταφύτευση.

      Διαγραφή
  14. Λιπαινουμε τωρα τον Ιουλιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερα να περιμένουμε να περάσει η ζέστη. Ο Σεπτέμβριος είναι πιο καλός μήνας για αυτή τη δουλειά.

      Διαγραφή
  15. Εχω ενα τσικα στην γλάστρα εδω κ 3 χρονια στην βεράντα, ενω παει να βγάλει τα καινουργια φύλλα του κ είναι καταπρασινα μεγαλωνουν κ κιτρινιζουν, δηλαδή κιτρινιζει μόνο η κορυφή ενω τα κατω φύλλα είναι καταπράσινα! Τι μπορει να φταει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λίπασμα βάζετε; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μόνο κοπριά απο Leroy !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε γλαστρικά φυτά, οποιουδήποτε είδους, ΔΕΝ βάζουμε κοπριά! Η κοπριά είναι κατάλληλη για τα φυτά που είναι στο έδαφος. Προμηθευτείτε κάποιο λίπασμα βιολογικής προέλευσης, υγρό ή σε σκόνη και βάλτε αυτό. Για τις δόσεις συμβουλευτείτε τη συσκευασία του λιπάσματος. Στα γλαστρικά φυτά βάζουμε λίπασμα κάθε 2-3 εβδομάδες όλο το χρόνο εκτός από το καλοκαίρι και το χειμώνα.

      Διαγραφή
  18. Καλημέρα! η ιστορία μου είναι αρκετά πρωτότυπη...
    Τον Ιούλιο, με τη φωτιά στη Ραφήνα, κάηκε το σπίτι μου και μαζί ο κήπος μου και βεβαίως τα 2 τσίκας που είχα φυτέψει στο χώμα πριν 8 χρόνια (έμειναν μόνο καμμένα φύλλα σαν μαύρες κλωστές!)...
    Μετά από ένα μήνα, χωρίς καθόλου νερό, με άπλετο φως πλέον λόγω των καμμένων πεύκων από πάνω τους και με φοβερό λίπασμα την άπειρη στάχτη έβγαλαν μία ολοκαίνουρια καταπράσινη σειρά φύλλων! τέτοια ανάπτυξη δεν είχαν καμία χρονιά!
    Μετά από δύο μήνες από τη φωτιά, έγινε η κατεδάφιση του σπιτιού και αναγκαστικά ξεριζώσανε οι εργάτες τα 2 τσίκας και τα πήγα στο φυτώριο όπου τα βάλαμε σε 2 πλαστικές γλάστρες με χώμα που είχε περισσέψει εκεί (είχε μέσα και πέτρες και φυλλαράκια κλπ).
    Εδώ και 3 εβδομάδες έχω βάλει τις γλάστρες με τα τσίκας στον κήπο της πολυκατοικίας που μένω πλέον στη Βούλα αλλά δεν τις έχω ποτίσει καθόλου λόγω έλλειψης χρόνου και των έντονων βροχοπτώσεων πριν 2 εβδομάδες.
    Χθες λοιπον πρόσεξα ότι έχουν κιτρινίσει κάποια φύλλα και μάλλον όλο χειροτερεύουν... τι να κάνω?
    ΥΓ. το ένα τσίκας μεγάλωνε και 2 μωρα στη βάση του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η μετακίνηση ενός φυτού απ' το έδαφος σε γλάστρα είναι δύσκολη υπόθεση. Πολύ περισσότερο για το τσίκας επειδή είναι από τα φυτά που δεν «αγαπούν» τις μεταφυτεύσεις. Δεν τους αρέσει να ταράζονται οι ρίζες τους επειδή επάνω σε αυτές και στο χώμα γύρω τους ζούν συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί οι οποίοι βοηθούν το φυτό.
      Δεν έπρεπε να φυτέψετε τα τσίκας μέσα σε παλιό χώμα. Θα έπρεπε να αγοράσετε καινούργιο και να το ανακατέψετε με ποσότητα του παλιού χώματος του κήπου της Ραφήνας. Τώρα όμως αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.
      Φροντίστε να είναι οι γλάστρες σε υπήνεμη θέση. Προσέξτε πολύ το πότισμα. Δίνετε νερό μόνον όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Ελέγχετε αν το νερό του ποτίσματος φεύγει από τις τρύπες των γλαστρών. Αν δεν φεύγει ξεφράξτε τις με ένα ξυλάκι ή ένα μολύβι. Προμηθευτείτε κάποιον ενεργοποιητή βλάστησης από φύκια (όπως είναι το Ακάντιαν, για παράδειγμα) και χορηγήστε το στα φυτά σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του. Ας ελπίσουμε ότι θα σωθούν
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Δυστυχώς δεν ήμουν παρούσα κατά το ξερίζωμά τους οπότε πολύ πιθανό να έγινε πολύ άγαρμπα με το μηχάνημα κατεδάφισης... Θα αγοράσω το Acadian και βλέπουμε...

      Διαγραφή
    3. Μακάρι να πάει καλά. Το εκχύλισμα των φυκιών είναι πολύ καλό. Αν θυμηθείτε ενημερώστε με για την έκβαση της υπόθεσης.

      Διαγραφή
  19. Καλημέρα σας!!! Έχω κι εγώ ένα τσικας πολλά χρόνια τώρα. Πριν μερικές μέρες παρατήρησα ότι στο κάτω μέρος των φύλλων του είναι γεμάτο από λευκά έντομα κολλημένα πανω τους.Τι είναι κ πώς μπορώ να τα αντιμετωπίσω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μια και δεν έχω εικόνα απ' το πρόβλημα μόνον υποθέσεις μπορώ να κάνω. Συνήθως τα «έντομα κολλημένα πάνω» στην κάτω επιφάνεια των φύλλων είναι η ψώρα ή αλλιώς βαμβακάδα. Τα σκευάσματα που περιέχουν φυσικό πύρεθρο είναι από τα εντομοκτόνα που την καταπολεμούν και είναι κατάλληλα για ερασιτέχνες. Θα τα βρείτε με διαφορα εμπορικά ονόματα. Αυτή η βαμβακάδα είναι διαφορετική από αυτή που προσβάλλει τα πεύκα.

      Διαγραφή
  20. Γεια σας.
    Εχω ενα τσικας 15 ετων Καθε χρονο εβγαζε καθε Μαιο μια καινουργια σειρα φυλλων.Ειναι 2 χρονια που η καινουργια φυλωσια καταστρεφεται εντελως σαν να καιγονται μετα απο 20 μερες. Τι πιστευετε οτι φταιει.Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      το φυτό είναι σε γλάστρα ή στο έδαφος; Κάθε πότε του δίνετε λίπασμα και τι είδους;

      Διαγραφή
  21. Εχω 2 τσικας περιπου 15 ετων .Το ενα εξ αυτων εχει γυρισει ο κορμος του και μεγαλωνει στραβα.Ειναι φυτεμενα σε πλαστικες μεγαλες γλαστρες.Θα μπορουσε να γινει κατι ετσι ωστε να μεγαλωνει ευθεια.Θα μπορουσα να κοψω το κατω μερος της ριζας και να το φυτεψω ισια .Πως μπορω να αποτρεψω να στραβωσει και το αλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μην κόψετε ρίζες. Θα κάνετε ζημιά. Το τσίκας υποφέρει όταν ταράζουμε τις ρίζες του.
      Όταν γράφετε ότι μεγαλώνει στραβά εννοείτε ότι ο κορμός του έχει στρίψει και κάνει γωνία; Δεν είναι πιά ευθύς;
      Έγινε κάτι και στράβωσε; Υπήρχει κάποιο εμπόδιο στον χώρο όπου αναπτύσσονταν; Κάποια προσβολή από κάποιο έντομο; Κάποιο χτύπημα; Μήπως το φυτό έστριψε για να βρει φως;

      Διαγραφή
  22. Έχω ένα τσίκας που για αρκετά χρόνια, μπορεί και 10, είχε τέσσερα καχεκτικά φυλλαράκια μήκους περίπου 18 με 20 πόντους. Ξαφνικά άρχισε να βγάζει καταπράσινα και εύρωστα φύλλα κανονικού μήκους. Το φυτό σημειωτέων είναι σε πλαστική γλάστρα. Τι μπορεί να το έκανε να συμπεριφερθεί έτσι? Ευχαριστώ έκ των προτέρων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Παραθέτω στη συνέχεια μερικές πιθανές αιτίες. Σημειώστε ότι μπορεί να συμβαίνουν ταυτόχρονα περισσότερες από μία.
      Αν ήταν για χρόνια στην ίδια γλάστρα πριν το φυτέψετε εσείς στην δική σας, είναι πολύ πιθανό να δυσκολεύθηκε να αναπτυχθεί η ρίζα και κατά συνέπεια συνολικά το φυτό.
      Το τσίκας επάνω στις ρίζες του μπορεί να φιλοξενήσει ένα συγκεκριμένο είδος βακτηρίων η παρουσία των οποίων ευνοεί το φυτό. Όταν αυτά βρέθηκαν στο χώμα το τσίκας άρχισε να αναπτύσσεται.
      Όταν, πριν 10 χρόνια, το φυτέψατε στην τωρινή του γλάστρα κάνατε κάποια ζημιά στις ρίζες.
      Βάλατε λίπασμα.

      Διαγραφή
  23. Καλησπέρα σας. Εχω ένα τσίκας πολλά χρόνια σε βαρέλι. Εχει φθάσει σε κορμό πάνω από 1 μέτρο. Ομως Ο ΚΟΡΜΟΣ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΡΑΒΩΣΕΙ. Τώρα που θέλω να το βάλω στο έδαφος, τι να κάνω ώστε να επανέλθει ο κορμός σε κάθετη θέση?? Βασίλης Πάτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν μπορείτε να κάνετε κάτι απ' τη στιγμή που ο κορμός έχει ξυλοποιηθεί.
      Για τη μεταφύτευση ανοίξτε λάκο πολύ μεγαλύτερο από τη μπάλα χώματος. Προσέξτε πολύ να μην διαλυθεί η μπάλα χώματος καθώς θα μπαίνει το φυτό στον λάκο. Το χώμα με το οποίο θα γεμίσετε το κενό καλό θα ήταν να είναι μείγμα κοινού χώματος με φυλλόχωμα και χώμα για οξύφιλα (αναλογία περίπου 60:20:20) μαζί με λίγη ελαφρόπετρα για καλύτερη στράγγιση. Αφού γεμίστε τα κενά μην πιέστε το επιφανειακό χώμα. Μετά το πρώτο πότισμα αυτό θα χαμηλώσει και τότε πια συμπληρώστε με ό,τι έμεινε από το μείγμα χώματος.

      Διαγραφή
  24. Καλημέρα σας,
    μήπως αν το στρίβαμε με το στράβωμα προς δύση ώστε να προσπαθήσει να επανέλθει αναζητώντας την ανατολή?? Από τι μπορεί να έγινε αυτό το στράβωμα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το κορυφαίο τμήμα που δεν έχει ξυλοποιηθεί μπορεί να επηρεαστεί από τον ήλιο. Το κατώτερο θα μείνει όπως είναι. Όμως το πιο σημαντικό είναι να πετύχει η μεταφύτευση.
      Πιθανές αιτίες μπορεί να είναι ο σταθερός άνεμος, το ηλιακό φως, κάποιο εμπόδιο (π.χ. τοίχος, κάγκελα, άλλο φυτό κ.ά.), μικροζημιά από χτύπημα, έντομο ή άκαρι, μπορεί όμως και να είναι χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου φυτού.

      Διαγραφή
  25. Ο σιδηρος επιτρεπεται στα τσικας; Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ναι, μπορείτε να βάλετε εφ όσον λείπει σίδηρος. Πάντως το ιδανικό θα ήταν να του δίνει κανείς ένα πλήρες, οργανικής προέλευσης λίπασμα, με ιχνοστοιχεία και σίδηρο μεταξύ αυτών.

      Διαγραφή
  26. Τώρα που είναι καλοκαίρι μπορώ να κάνω μεταφύτευση από τη γλάστρα στο έδαφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν απαγορεύεται αλλά δεν είναι και η ιδανική στιγμή επειδή θα πρέπει να είστε κοντά ώστε να μην λείψει το νερό χωρίς όμως υπερβολές. Οι καλύτερες περίοδοι είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο.

      Διαγραφή
  27. Καλησπέρα. Θα ήθελα την βοήθεια σας σχετικά με ένα από τοτα 2 τσικας μου!! Το έχω εδώ και 20 χρόνια στον κήπο μου -οχι σε γλάστρα-. Δεν είχε ποτέ ιδιαίτερα προβλήματα.. περσ από κάποια ξερά φύλλα που τα εκοβα , ίσως κάποιες φορές να έβγαζε κάτι λευκό και κολλώδες αλλά ποτέ δεν είχε πρόβλημα. Είναι τώρα γύρω στα δύο μέτρα. Πρόσφατα έφερα συνεργείο για να μου περιποιηθεί τον κήπο μου και μου έβαλε και πότισμα που το λειτουργώ εγώ. Την πρώτη εβδομάδα σχεδόν κάθε μέρα και τώρα κάθε 2-3 μέρες.
    Το ένα τσικας λοιπόν έχει ξεραθεί τελείως, ο κύριος μου κάνει κάτι ραντίσματα και ριζοποτισμσατα γιατί λέει το "χτύπησε" το σκαθάρι η κάτι τέτοιο... Όντως ισχύει ή θα μπορούσε να είναι κσι από τα εργαλεία του αν είχα από αλλού αρρώστια.. ή από το συχνό πότισμα;;;
    Μπορώ να κάνω κάτι να το σώσω;;; Έχω στεναχωρηθεί.πολυ...
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υποθέτω ότι αναφέρεστε στο σκαθάρι των φοινίκων. Το τσίκας δεν είναι η πρώτη του προτίμηση αλλά μπορεί να το δεί κανείς και εκεί. Επίσης, το φυτό που θα προσβληθεί έχει την εικόνα κατάρευσης. Τα φύλλα του γέρνουν προς τα κάτω διατηρώντας το πράσινο χρώμα τους αρχικά και η κορυφή αδειάζει. Αργότερα τα φύλλα κιτρινίζουν και ξεραίνονται. Πάντως αν το πρόβλημα είναι το σκαθάρι τότε θα πρέπει να τα δείτε κι όλας, είναι μεγάλα έντομα, ή τουλάχιστον θα δείτε τα κουκούλια τους. Η καταπολέμηση είναι η ίδια που εφαρμόζεται και στους κανάριους φοίνικες.
      Αν το πρόβλημα προκλήθηκε από την αλλαγή στο πότισμα, διορθώνοντας το πότισμα θα φτιάξει και το τσίκας, εφ όσον δεν είναι εντελώς ξερό πλέον. Πάντως η ζημιά στα φύλλα από λάθος πότισμα έχει άλλη εμφάνιση. Τα φύλλα χάνουν το χρώμα τους και σιγά-σιγά ξεραίνονται.
      Πιο πιθανό μου φαίνεται η αιτία να είναι το πότισμα αλλά και το σκαθάρι είναι, στ' αλήθεια κάτι σπάνιο, αλλά όχι και απίθανο.
      Την ερώτησή σας για τα εργαλεία δεν την καταλαβαίνω. Εννοείτε ότι το σκαθάρι ήρθε στο φυτό με κάποια εργαλεία; Ή μήπως ότι κάποια έγινε ζημιά στο φυτό από εργαλεία;
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση!!!
      Αυτό που ανέφερα για τα εργαλεία εννοούσα όπως καλά κατάλαβατε αν ήταν ήδη "μολυσμενα" από κάπου αλλού και μόλυναν και το δικό μου τσικας... Γιατί πριν το συνεργείο που είναι ειδικό για κήπους ήταν μια χαρά χωρίς ιδιαίτερη περιποίηση... Ακόμα έχω την εντύπωση πως ο κορμός του κουνιέται που με φοβίζει πως έχει χαλάσει τελείως, πάντως μια σειρά από κλαδιά που είχε έχω ξεραθεί πλήρως!!!
      Αν το κόψω από τον κορμο αρκετά, ίσως λίγο πιο πάνω από την μέση μήπως θα συνέλθει;;

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Το σκαθάρι έρχεται μόνο του, πετώντας, ή μέσα σε μολυσμένα φυτά. Στο προηγούμενο μήνυμά μου σας περιέγραψα δύο εικόνες, πώς είναι ένα φυτό που χαλάει από το σκαθάρι και πως ένα που χαλάει από προβληματικό πότισμα. Ισχύει κάποια από τις δύο για το τσίκας;
      Η κοπή του κορμού δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα όμως, αν μου λέτε ότι ο κορμός κουνιέται, φοβάμαι ότι το φυτό είναι ήδη νεκρό και άδικα παιδεύεστε. Επομένως, είναι σημαντικότερο να δείτε τι δεν πήγε καλά ώστε να μην πάθει το ίδιο και το άλλο τσίκας. Το συνεργείο που ήρθε σκάλισε τον κήπο; Πρόσθεσε χώμα; Έβαλε κάποιο λίπασμα ή κάποιο εδαφοβελτιωτικό υλικό; Μέσα σε πόσο χρόνο χάλασε το φυτό;

      Διαγραφή
  28. Το φυτό έχει ήδη χαλάσει όπως είπατε. Ο κορμός του από την μέση και πάνω έχει σπάσει... Ειλικρινά έχω στεναχωρηθεί πολύ γιατί το είχα πολλά χρόνια. Το συνεργείο που φτιάχνει κήπους γενικώς το κλσδεψε όπως και το άλλο σκάλισε το χωμα, πέρασαν σωλήνες για πότισμα,έβαλα ένα νάυλον για τα αγριόχορτα και από πάνω χαλικσκι για διακόσμηση και για να καλυφθεί το νάυλον. Τώρα μάλλον θα το βγάλω και θα βρω ένα τσικας πάλι να το αντικαταστήσω... Κρίμα όμως μετά από τόσα χρόνια. Δεν ξέρω ακριβώς πόσο ζουν;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας
      Ζουν πάρα πολλά χρόνια, πολλές δεκαετίες. Δεν μπορώ να εκτιμήσω αν έγινε ζημιά λόγω των εργασιών. Το μόνο που μου φαίνεται περίεργο είναι το κλάδεμα. Δεν το καταλαβαίνω. Τέλος μια απορία, το νάυλον που βάλατε είναι διαπερατό από το νερό;
      Παρακαλώ, αν θελήσετε να μου απαντήσετε, κάντε το εδώ από κάτω. Μην ανοίξετε νέο θέμα.

      Διαγραφή
  29. Καλησπέρα έχω ένα Τσίκα στην γλάστρα το χειμώνα πως μπορούμε να το προστατέψουμε ζω στην Λάρισα και το κρύο είναι αρκετό ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το τσίκας έχει πρόβλημα όταν βρεθεί σε θερμοκρασίες κάτω από τους -8 ή -9 C για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Δεν νομίζω ότι συμβαίνει συχνά κάτι τέτοιο στην Λάρισα. Αν όμως χρειαστεί μπορείτε να το καλύψετε με αντιπαγωτικό φλις μόνον τις «προβληματικές» μέρες.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Χρόνια πολλά για τη γιορτή σας!

      Διαγραφή
  30. καλημερα σας
    Έχω σε μεγΆλη πλαστική γλΆστρα στη βερΆντα Έναν τσΊκα πΆνω απο 15 χρΌνια. Τα τελευταία 2-3 χρόνια τα φύλλα του εμφανίζουν κίτρινες κηλίδες στη μέση τους οι οποίες σιγα σιγα γίνονται πιο σκούρες καφέ, επεκτείνονται προς τα έξω και καταστρέφουν το φύλλο στη μέση του ξεραίνοντας το. Έτσι Έχω φύλλα πράσινα στην άκρη και σαν "καμένα" στη μέση. Τα νέα φυλλα που βγαινουν καθε Μαιο ειναι υγιεστατα μετα απο λιγο ομως εμφανιζουν αυτο που προανέφερα. Κοίταξα κάτω απο τα φύλλα και δεν είδα κάποιο έντομο. Τα κατεστραμμένα φύλλα ( που ειναι πολλά) να τα κοψω? Τι μπορει να φταιει? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτό που περιγράφετε μοιάζει να είναι πρόβλημα διατροφής. Έχετε ανανεώσει ποτέ το επιφανειακό χώμα; Βάζετε λίπασμα; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε. Αν κόψετε κάποια φύλλα, κόψτε αυτά που είναι εντελώς ξερά.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  31. Καλησπερα μολις αγορασα ενα τσικας και το μεταφυτεψα σε αμεσως μεγαλυτερη γλαστρα ποτε πρεπει να αρχισω να του βαζω λιπασμα και πιο ειναι αυτο μπορειτε να μου πειτε; επισης πως λεγετε το εντομοκτονο που αναφερεστε να το παρω να το εχω ..ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ζητήστε κάποιο λίπασμα πλήρες (με όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία) και ιχνοστοιχεία, υγρό ή σε μορφή σκόνης. Μπορείτε να επιλέξτε και οργανικό λίπασμα που είναι λίγο πιο ακριβό από το χημικό αλλά και πιο ταιριαστό για το τσίκας. Αρχίστε 3-4 εβδομάδες μετά τη μεταφύτευση.
      Το εντομοκτόνο να το προμηθευτείτε μόνον αν υπάρξει πρόβλημα γιατί, πρώτο, μπορεί να μην χρειαστεί ποτέ και δεύτερο, έχει ημερομηνία λήξης.

      Διαγραφή
  32. Μπορώ να χρησιμοποιώ μόνιμα αντί για συνθετικό λιπασμα, σκευάσματα εκχύλισματος φυκιων ή ψαριών που υπάρχουν στο εμπορίο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας και πάλι,
      Ναι βεβαίως μπορείτε αρκεί αυτά να περιέχουν τουλάχιστον όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία, δηλαδή άζωτο (Ν), φώσφορο (Ρ) και κάλιο (Κ) και κάποια ιχνοστοιχεία.

      Διαγραφή
  33. Γεια σας !
    Εχω ένα τσίκας σε γλάστρα και μάλλον απ ότι διάβασα υποφέρει από έλλειψη μαγγανίου. τα τελευταία 2-3 χρόνια παρουσιάζονται κηλίδες και κατόπιν ξεραίνονται τα φύλλα. Μήπως μπορείτε να μου προτείνεται κάποιο λίπασμα γιατί δεν έχω ιδέα από λιπάσματα; Αυτή την εποχή μπορώ να λιπάνω και πόσο συχνά; Ευχαριστώ πολύ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Σε γλαστρικά φυτά βάζουμε λίπασμα όλο το χρόνο εκτός από το καλοκαίρι και το χειμώνα, με συχνότητα κάθε 3 εβδομάδες περίπου. Στο πάνω μέρος της σελίδας θα βρείτε το «κουμπί» ΛΙΠΑΣΜΑ, εκεί θα βρείτε άρθρο με θέμα τη λίπανση γλαστρικών φυτών. Ως προς το τι λίπασμα να βάλετε,διαλέξτε κάποιο πλήρες και ισορροπημένο (λίπασμα που περιέχει όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία σε ίσες αναλογίες π.χ. το 20-20-20) με ιχνοστοιχεία. Θυμηθείτε ότι λίπασμα βάζουμε μόνον σε ποτισμένα φυτά.

      Διαγραφή
  34. Γεια σας! Εχω μια ταράτσα που την εχω γεμίσει με τσικας μικρά και μεγάλα! Στα μεγαλυτερα(10 ετων) λιπασμα δεν ειχα βαλει ποτέ μεχρι που πέρυσι μου εδωσε η μητέρα μου απο το χωριό μια ποσότητα απο μια μεγάλη συσκευασια που ειχε για τα χωραφια. Αρα δεν εχω ιδεα τι ηταν! Επειδη νομιζα το αντιστροφο απο οτι λετε εδω, τους εριχνα ολο το καλοκαιρι! Τα μεγαλα εβγαλαν φυλλα 1-2 φορες ενώ τα μικρότερα καθε λιγο και λιγάκι εβγαζαν καινούργια σειρα! Ομως ολα τα νεα φυλλα δεν προλαβαιναν να πρασινισουν και καιγονταν τελειως.Μερικές φορές δεν προλάβαιναν καν να γινουν φυλλα, καιγονταν οι φύτρες.Τωρα σχεδον ολα και κυρίως τα νεαρότερα φυτά που ειναι 2-3 χρονων, εχουν ολα ξερες μυτες σε ολες τις ακρουλες των φύλλων τοσο που τα ψαλιδισα στις ακρες να μην βλεπω την κιτρινιλα! Απο ποτισμα δεν ειμαι ιδιαιτερα συνεπης αλλα λογω ταρατσας το χειμώνα τα ποτιζει ο Θεος! Το καλοκαιρι προσπαθω πιο συχνα απο μια φορα την εβδομαδα να τα ποτιζω. Τωρα εχω ριξει μονο μια φορα λιπασμα την άνοιξη και ενω βλεπω να εχουν πετάξει νέες κορυφες μερικά,δε μου φαινονται πολύ υγιείς.Αν θελετε μπορω να σας στειλω φωτογραφιες να μου πειτε τι να κανω για να τα σωσω.Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας
      Δυστυχώς δεν ξέρουμε τι λίπασμα ήταν αυτό που βάλατε. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να ξεπλύνετε τα άλατα από το χώμα. Κάνετε σε όλες τις γλάστρες ένα πολύ γενναιόδωρο πότισμα. Το ζητούμενο είναι να πλημμυρίσουν οι γλάστρες με μπόλικο νερό και καθώς αυτό θα φεύγει από τις τρύπες στον πυθμένα των γλαστρών θα παρασύρει μαζί του και τα όποια άλατα του λιπάσματος έχουν ξεμείνει στο χώμα.
      Μετά, μάλλον θα χρειαστεί να προσθέσετε χώμα στις γλάστρες και σίγουρα θα χρειαστεί να βάλετε κάποιο λίπασμα. Προτιμήστε οργανικής προέλευσης, πλήρες (με όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία) και μπόλικα ιχνοστοιχεία.
      Αν θέλετε να μου στείλετε φωτ. θα βρείτε το e-mail μου στη δεξιά στήλη.

      Διαγραφή
  35. Καλησπέρα.Μου έδωσαν παραφυάδες από τσικας κ τις φύτεψαν σε γλάστρες πριν από 3 μέρες.μου είπαν τον πρώτο καιρό να ρίχνω περίπου 1 λίτρο νερό μεχρι να πιασει(οι γλάστρες είναι περίπου 30 λίτρα).όταν πάω να τις ποτίσω όμως δεν έχει στεγνωσει το χώμα, μόνο λίγο στις άκρες.Μηπως τους κάνω ζημιά? επίσης πότε θα καταλάβω ότι το φυτό "επιασε"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν δεν δείτε τις παραφυάδες να χαλάνε ολοκληρωτικά σημαίνει ότι «έπιασαν». Επίσης, αν όλα πάνε καλά κάποια στιγμή θα δείτε νέα βλάστηση.
      Σίγουρα αυτή δεν είναι η καλύτερη μέθοδος ριζώματος των παραφυάδων του τσίκας, αλλά αυτήν έχουμε τώρα. Δεν ξέρω τι να πω για το 1 λίτρο νερό. Δηλαδή δεν μπορώ να ξέρω αν αρκεί η όχι καθώς αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες φωτισμού, τον καιρό και το χώμα. Το ζητούμενο πάντως είναι να διατηρηθεί το χώμα νωπό χωρίς όμως να λιμνάζει το νερό γύρω από τις παραφυάδες. Θέλουμε να βγάλουν ρίζες αλλά όχι να σαπίσουν.

      Διαγραφή
  36. Καλημέρα σας πριν από 2 έτη εμένα σε απέναντι σπίτι απο το τωρινό είχε ένα Τσίκας που μετά από έναν χρόνο το έφαγε η σκυλίτσα μου.. Τελικά το φυτό σώθηκε μόνο του με λίγη περιποίηση απο εμένα καθώς δεν είχα και δεν εχω τις γνωσεις μετά από 2 χρόνια ήταν σαν να μην έπαθε τίποτα ποτέ πανέμορφο.. φύγαμε από εκείνο το σπίτι πέρασε 1,5 χρονος και Χθες ειδα το Τσικας στα σκουπιδια χωρίς φύλλα και θεοστεγνο. Επίσης ο κορμός του έχει μεγαλώσει και μάλλον κάτω από το χώμα ειναι γεματο ριζα. Εγώ επειδή έχω συναισθηματικό δέσιμο μαζί του τον μάζεψα και θα προσπαθήσω να τον αναστήσω για δεύτερη φορά εστω και με σπιτικες τακτικες τι με συμβουλεύεται να κάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Φυτέψτε το σε γλάστρα με μείγμα χώματος που θα φτιάξετε ανακατεύοντας κοινό χώμα κήπου με χώμα για οξύφιλα ή κάποιο φυλλόχωμα. Εννοώ αληθινό φυλλόχωμα από φύλλα σε αποσύνθεση. Φυσικά φροντίστε πριν για την άριστη αποστράγγιση της γλάστρας. Φυτεύοντας μην πιέστε το χώμα, αφήστε το να καθήσει με τα ποτίσματα και συμπληρώστε αν χρειάζεται. Ποτίστε μόνον όποτε το χώμα είνα στεγνό.

      Διαγραφή
  37. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμος31/8/20 23:05

    καλησπερα σας.
    θελω να φυτεψω ενα γκαζον σε περιοχη της κρητης.υπαρχει καποιο ειδος εκτος (κικουγιου και ουγκαντα)που να πολαπλασιαζεται με ριζωματα και να ειναι πρασινο ολο το χρονο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Γεια σας,
    Όχι δεν γνωρίζω τέτοιο είδος. Αν θέλετε γράψτε μου για ποιό λόγο σας ενδιαφέρει να γίνεται ο πολλαπλασιασμός με ρίζωματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλημέρα σας, Έχω πολλά χρόνια ένα τσικας σε πήλινη γλάστρα στο μπαλκόνι. Βγάζει κανονικά νέα φύλλα, αλλά όταν μεγαλώνουν γυρίζουν στις άκρες.Τι μπορεί να φταίει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Έχετε ελέγξει αν υπάρχει κάποιο έντομο που κάνει ζημιά στα φύλλα; Λίπασμα δίνετε; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε; Η γλάστρα είναι μεγάλη;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  41. Καλημερα! Εχω ενα τσικα 25 χρονια σε μια γλαστρα. Αρκετα μεγαλο πια. Συνηθως μια φορα το χρονο το καλοκαιρι εβγαζε μια καινουροα σειρα φύλλων. Ομως εδω και 2 χρονια δεν εχει βγαλει καμμια. Εχει βεβαια αυτο το ασπρο κολλωδες στα φυλκα του το οποιο κατα καιρους το ψεκαζω. Ειχαν κιτρινισει ξεραθει πολλα φυλλα του τα οποια εκοψα. Γιατι σταματησε να βφαζει φυλλα; τι να κανω να το βοηθησω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Καταπολεμήστε τα έντομα που του κάνουν ζημιά. Μετά, αλλά όχι μέσα στο χειμώνα, αρχίστε να του δίνετε με ψεκασμό ή πότισμα κάποιο πλήρες λίπασμα με ιχνοστοιχεία. Καλύτερα επιλέξτε κάποιο οργανικής προέλευσης.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  42. Αυτός είναι ο δικός μου. Πέρσι τον πείρα. Μια χαρά . Φέτος είναι έτσι . Τι να τον κάνω. Δεν μπορώ να ανεβάσω τις φωτογραφίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Στα σχόλια της πλατφόρμας Blogger δεν μπορούν να ανέβουν εικόνες. Μπορείτε όμως να βάλετε έναν σύνδεσμο για την εικόνα σας ή να μου τη στείλετε με e-mail. Θα βρείτε τη διεύθυνση στη δεξιά στήλη.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ. Σας έστειλα μεϊλ.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ πολύ. Σας έστειλα μεϊλ.

      Διαγραφή
    4. Κάτι δεν πήγε καλά μάλλον. Μέχρι τώρα δεν έχω λάβει μέιλ.

      Διαγραφή
    5. Κάτι κάνετε λάθος. Δεν έχω λάβει μέιλ για κάποιο τσίκας.

      Διαγραφή
  43. Καλησπέρα, πριν 2 μήνες αγόρασα ένα Τσίκας για το μπαλκόνι, είχε κάποιες μεμονωμένες ομάδες κίτρινων φύλλων αλλά σε λίγα σημεία. Το μεταφύτεψα καθότι ήταν αρχή άνοιξης και όλα πάνε καλά εκτός από πριν 3 μέρες παρατήρησα λευκά σαν έντομα κάτω από τα φύλλα. Διάβασα ότι μάλλον είναι κοκκοειδής ή βαμβακάδα. Το ξέπλυνα και καθάρισα σχολαστικά όλα τα φύλλα. Κάθε μέρα βρίσκω δυο τρία και τα καθαρίζω. Καταλαβαίνω ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Έτσι έχω παραγγείλει Confidor (που μου πρότειναν από φυτώριο για ένα βιβούρνο λουσίτντιουμ)και ένα εντομοκτόνο της Compo 3 σε 1 Kramb. Για το Confidor καταλαβαίνω ότι είναι ισχυρό και θέλει ελάχιστο αλλά κάνει για το Τσίκας; Μήπως να χρησιμοποιήσω την πιο οικιακή λύση του Compo; Διάβασα στα σχόλια για πύρεθρο αλλά δεν βρήκα. Τι οδηγίες θα μου δίνατε; Ευχαριστώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν το ξέπλυμα που γράφετε γίνεται με νερό υπό πίεση προσέξτε γιατί έτσι μπορεί να άθελά σας να βοηθήσετε στην εξάπλωση του εντόμου. Το πύρεθρο είναι δραστική ουσία που περιέχεται σε διάφορα φυτοπροστατευτικά εντομοκτόνα τα όποια τα βρίσκουμε στην αγορά με διάφορα εμπορικά ονόματα, π.χ. Σπρούζιτ. Το Κραμπ Αλ που ήδη έχετε, έχει δράση εναντίον εντόμων όπως είναι τα κοκκοειδή. Όμως, καλό είναι να βάλετε σε κάποιο φύλλο και αν δεν υπάρξει πρόβλημα στο φυτό μέσα σε 2-3 μέρες τότε να ψεκάσετε και το υπόλοιπο. Το ίδιο θα σας συμβούλευα και για το Confidor μια και δεν γνωρίζω αν μπορεί να εφαρμοστεί στο τσίκας. Επιπλέον, έχετε υπ' όψη ότι το φυτοπροστατευτικό αυτό δεν προορίζεται για ερασιτεχνική χρήση.

      Διαγραφή
  44. xbafoutsou30/5/21 14:43



    Γεια σας, εχω δυο τσικας μια εικοσαετια και τωρα μου εμφανιζουν στις κορυφες τους ενα χνουδι σε χρωμα καφε. ειναι καποια ασθενεια και εαν ναι πως καταπολεμειται; θα σας στειλω και φωτογραφιες στο mail.

    ευχαριστω πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Στείλτε φωτογραφίες γιατί δεν μπορώ από την περιγραφή να καταλάβω κάτι.

      Διαγραφή
  45. Ανώνυμος12/6/21 22:18

    Ζήτησα λίπασμα για τσίκας κ μου έδωσαν ένα με τύπο 20-30-20.
    Θα κάνει τη δουλειά του?
    Πότε επίσης είναι η κατάλληλη εποχή να το χρησιμοποιήσω?
    Τώρα, 10 Ιούνη, εδώ στην Καλλονή τής Λέσβου,τα τσίκας μου άρχισαν να βγάζουν φύλλα.

    Ευχαριστώ.

    Θανάσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το λίπασμα είναι κατάλληλο. Όμως λίπασμα στα φυτά του κήπου δίνουμε την άνοιξη και το φθινόπωρο. Τώρα είμαστε στην αρχή του καλοκαιριού πλέον. Άρα περιμένετε. Αυτό που θα άξιζε να προσέξετε με το τσίκας, και άλλα φυτά του κήπου, είναι να τους δίνετε και ιχνοστοιχεία. Βρείτε κάποιο σκεύασμα στην αγορά και δώστε το. Συνήθως αυτά είναι εκχυλίσματα φυκιών. Μάλιστα το δικό σας τσίκας έχει κάποια έλλειψη, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να την προσδιορίσω από την φωτογραφία που είδα.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  46. Εχω ενα τσικας 14 χρονων στο εδαφος!!!!μπορω να το μεταφυτευσω;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν με τη μεταφύτευση εννοείτε ότι θα το βγάλετε από ένα σημείο του κήπου για να το πάτε σε κάποιο άλλο, η απάντησή μου είναι να το κάνετε μόνον αν αυτή η αλλαγή θέσης είναι απολύτως απαραίτητη. Επίσης, τέτοιες εργασίες είναι καλύτερο να γίνονται απ' το μέσα της άνοιξης μέχρι της αρχές του καλοκαιριού. Δηλαδή, στην Αττική τουλάχιστον, τώρα είμαστε στο όριο.
      Τα πολλά ερωτηματικά και τα θαυμαστικά σημαίνουν κάτι;

      Διαγραφή
  47. Γεια σας. Έχω ένα τσίκας σε γλάστρα. Κάθε χρόνο βγάζει νέα φύλλα. Φέτος έβγαλε ατροφικά φύλλα τα οποία ζορίζονται και να ανοίξουν. Έκοψα όλα τα παλιά φύλλα μήπως δυναμώσει. Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν με ρωτούσατε νωρίτερα θα σας απέτρεπα από την κοπή των παλιών φύλλων. Έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλατε να πετύχετε. Λίπασμα βάζετε στο τσίκας αυτό; Αν ναι, κάθε πότε και τι είδους. Είναι σε μεγάλη γλάστρα ή σε μικρή;
      Περιμένω νεά σας.

      Διαγραφή
    2. Γεια σας και πάλι. Είναι σε σχετικά μεγάλη γλάστρα πλαστική.Λίπασμα έχω να βάλω δύο χρόνια. Σήμερα αγόρασα λίπασμα σε σκόνη 20-20-20 με ιχνοστοιχεία αλλά δεν έχω βάλει ακόμα. Σε μερικά καινούργια φύλλα είδα άσπρες κηλίδες σαν αποχρωματισμός.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Ελέγξτε το κάτω μέρος των φύλλων με τις κηλίδες για να δείτε αν στα επίμαχα σημεία είναι κολλημένα έντομα σας πολύ μικρά κοχύλια ή πεταλίδες. Αν δεν δείτε τέτοια, τότε το πρόβλημα είναι κάποια τροφοπενία. Δηλαδή, γυρίζουμα πάλι στο πρόβλημα της κακής διατροφής ή με άλλα λόγια της ... πείνας. Το φυτό έμεινε μέσα σε ένα χώμα χωρίς θρεπτικά στοιχεία για πολλούς μήνες. Με τη ζέστη που κάνει το να βάλει κανείς λίπασμα στα φυτά του, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Δεν μπορώ να γνωρίζω σε πόσο κακή κατάσταση είναι το τσίκας σας. Όμως με δεδομένα όσα περιγράφετε και το ότι κόψατε πολλά φύλλα, δώστε μια πολύ αραιωμένη δόση λιπάσματος. Πολύ αραιωμένη σημαίνει ότι θα διαλύσετε σε νερό το 1/4 της κανονικής δόσης λιπάσματος και θα το χορηγήσετε στο φυτό αφού το ποτίσετε.

      Διαγραφή
  48. Ανώνυμος29/6/21 10:14

    Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σας. Το λίπασμα λέγεται agrotone αλλά δεν γράφει δοσολογία. Από έντομα δεν έχει τίποτα γιατί είναι φρέσκα τα νέα φύλλα και πριν είχα ραντίσει για βαμβακάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω λίπασμα με τέτοια ονομασία, με ένα γρήγορο ψάξιμο βρήκα ένα Agritone, το οποίο όμως δεν είναι λίπασμα.
      Ελπίζω όταν ραντίσατε το φυτό να ήταν ποτισμένο;
      Αν θέλετε κάτι να ρωτήσετε ακόμη σχετικό με το ζήτημα αυτό, παρακαλώ, μην πατήστε «Προσθήκη σχολίου» αλλά «Απάντηση» ώστε να μην ανοιχτεί νέο θέμα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος29/6/21 10:38

      Σας ευχαριστώ πολύ!!!

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος29/6/21 10:39

      Δεν είμαι σίγουρος αν ήταν ποτισμένο.

      Διαγραφή
    4. Γεια σας,
      Όποτε βάζετε λίπασμα ή κάποιο φυτοπροστατευτικό το φυτό πρέπει να είναι ποτισμένο. Για τη δοσολογία του λιπάσματος δεν μπορώ να σας βοηθήσω.

      Διαγραφή
  49. Καλημέρα.
    Εχω αγοράσει 2 συκας πρόσφατα.
    Τα εχω μεταφυτευσει απο τις γλάστρες στο χώμα.
    Τα μεταφυτευσα αναμειγνύοντας χώμα έτοιμο μαζί με το χώμα που ειχα σκάψει.
    Το ενα σύκα το ταλαιπωρησα η αλήθεια αφού προσπαθούσα να είναι σε κάθετη ευθεία ο κορμός.
    Το ταλαιπώρησα εννοώ την επόμενη μετά χωρίς να το σκαψω πολυ το μετακινήσα για να ευθυγραμμιστεί.
    Εννοείτε το ειχα ξαναποτισει.
    Τις επόμενες μέρες άρχισε και κιτρινιζε. Το αλλο εννοείτε μια χαρα καταπρασινο εννοείτε ειναι. Ολα αυτά πριν απο 3 βδομάδες περίπου.
    Σκεφτομαι οτι ισως το ταλαιπώρησα η απο το αρκετό νερό κιτρινισε.
    Ποια η γνώμη σας? Και μέχρι ποτε μπορεί να το περιμένω αν συνέλθει?
    Ευχαριστώ πολυ για τον χρόνο σας εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Διάβασα και το σχετικό μέιλ που μου στείλατε. Από την περιγραφή σας υποψιάζομαι ότι κατά τη μεταφύτευση διαλύθηκε η μπάλα χώματος του ενός τσίκας τουλάχιστον. Επιπλέον το ταλαιπωρήσατε προσπαθώντας να το ισιώσετε. Αν έσπασαν κάποιες ρίζες, δεν είναι καθόλου περίεργο το ότι κιτρίνισαν τα φύλλα του. Αν μπορείτε δώστε μια δόση από κάποιο ενεργοποιητή, όπως είναι τα διάφορα εκχυλίσματα φυκιών (π.χ. Αλτζιτ, Ακάντιαν κ.ά.). Δώστε μερικούς μήνες περιθώριο στο φυτό μήπως και συνέλθει.

      Διαγραφή
  50. Ανώνυμος29/5/22 18:47

    Καλησπερα μπορώ να ρωτήσω κάτι σχετικά με τα τσικας ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ανώνυμος5/7/22 15:50

    Καλησπέρα σας έχω ένα τσικας που το έχω 13 χρόνια σε κήπο, όταν το είχα φυτέψει τότε κιτρίνισε και μετά από 1-2 χρόνια έφτιαξε μόνο του, κατάλαβα ότι ήταν το σοκ από την μεταφύτεψη… τώρα επειδή στο συγκεκριμένο σημείο αναπτύχθηκαν πολύ και το έλατο και το άλλο ταικας που είχα βάλει και στριμώχτηκε πολύ ο χώρος , το έβγαλα εδώ και ένα μηνα και το έβαλα σε άλλο σημείο που δεν έχει ήλιο απλά φως. Έχει αρχίσει να κιτρινίζει μπορεί να σωθεί όπως την προηγούμενη φορά; Μπορώ να κάνω κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι γνωστό το τελικό μέγεθος που αποκτούν τα διάφορα είδη φυτών, επομένως είναι λάθος να φυτεύουμε κάτι χωρίς να λάβουμε υπ' όψη την μελλοντική του ανάπτυξη. Επίσης είναι δύσκολη υπόθεση η αλλαγή θέσης ενός ενήλικου φυτού και πολύ περισσότερο αν πρόκειται για τσίκας. Το συγκεκριμένο είδος δεν «αγαπάει» τις μεταφυτεύσεις.
      Με ρωτάτε τι να κάνετε εκ των υστέρων, το μόνο που μπορώ να σας απαντήσω είναι να το βοηθήσετε με κάποιο σκεύασμα σαν το Ακάντιαν, δηλαδή κάτι που περιέχει εκχύλισμα φυκιών. Ακόμη μπορείτε να τυλίξετε τη φυλλωσιά του με ένα πανί σκίασης για 5-6 εβδομάδες για να μειωθεί έστω λίγο η διαπνοή και η απώλεια νερού από τα φύλλα.
      Καλή επιτυχία.

      Διαγραφή
  52. ΜΙΧΑΗΛ20/11/22 19:43

    Καλησπέρα σας , έχω 2 τσικας περίπου 14 ετών είναι φυτεμένα σε γλάστρες και έχουν γεμίσει κίτρινες κηλίδες και κάτι άσπρα από κάτω από τα φύλλα σαν βαμβάκι. Έχω και φωτογραφίες να σας στείλω . Γνωρίζεται πως καταπολεμάται αυτή η ασθένεια ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτό που περιγράφετε θυμίζει ζημιά από κοκκοειδή. Είναι έντομα που κάνουν ζημιές. Η καταπολέμησή τους γίνεται με εντομοκτόνα βιολογικά ή χημικά. Στα πρώτα ανήκουν όσα περιέχουν λάδι ελαιοκράμβης (πχ. Κραμπ αλ) και άλλα. Απ' τα δεύτερα υπάρχουν διάφορα στην αγορά όμως δεν είναι κατάλληλα για ερασιτεχνική χρήση. Σε κάθε περίπτωση έχει σημασία να ψεκάσετε τη σωστή στιγμή και σχολαστικά επειδή τα περισσότερα απ' αυτά τα εντομοκτόνα δρουν όταν έρθουν σε επαφή με το έντομο.
      Αν θέλετε να μου στείλετε φωτ. μπορείτε μέσω e-mail. Θα βρείτε τη διεύθυνση στη δεξιά στήλη.

      Διαγραφή
  53. Ανώνυμος23/6/23 01:53

    Καλησπέρα σας,
    Έχω ένα τσικα ενός χρόνου και μου κιτρίνισαν τα περισσότερα φύλλα. Αφού διάβασα το άρθρο σας παρατήρησα στο κάτω μέρος του φυτού αυτά τα λευκά «μαμουνια» τα οποία μοιάζουν με βαμβάκι. Προμηθεύτηκα ένα ειδικό φάρμακο αλλά δεν έκανε καμία απολύτως δουλειά.
    Πως μπορώ να απαλλαγώ από αυτά τα μαμουνια;
    Επίσης σε περίπτωση άμεσης επαφής με αυτήν την ασθένεια του φυτού, πρέπει να ανησυχήσω; Είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο;
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τα «λευκά μαμούνια που μοιάζουν με βαμβάκι» είναι έντομα και δεν μπορούν να βλάψουν τον άνθρωπο με κανένα τρόπο.
      Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα, για ερασιτέχνες, έτοιμα προς χρήση, και κατάλληλα για κοκκοειδή. Σ' αυτή την κατηγορία εντόμων ανήκουν αυτά που μας ενδιαφέρουν εδώ. Κατά κανόνα χρειάζονται περισσότερες από μία εφαρμογές για να δει κανείς αποτέλεσμα. Μην ψεκάστε τις ζεστές ώρες της ημέρα και ποτίστε πριν τον ψεκασμό. Εσείς με τι ψεκάσατε;
      Περιμένω νέα σας.
      Περιμένω νέα σας

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος26/6/23 12:29

      Καλησπέρα σας.
      Ευχαριστώ για την αμεσότητα σας. Ψέκασα με ένα φυτοφάρμακο που ονομάζεται revolver. Είναι κατάλληλο;
      Οι πληροφορίες σας σχετικά με τον ψεκασμό είναι πολύ χρήσιμες και δεν μου τις επισήμαναν στο φυτώριο.
      Η μητέρα μου έχει κι αυτή το ίδιο πρόβλημα, μόνο που στο δικό της τσικα έχουν κιτρινίσει όλα τα φύλλα. Υπάρχει περίπτωση να τα σώσουμε;

      Ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Στην αγορά θα βρείτε φυτοπροστατευτικά, για κοκκοειδή έντομα, πιο εύχρηστα και κατάλληλα για ερασιτεχνική χρήση όπως είναι τα Κramb Al, Ikebana triple action και άλλα που δεν τα θυμάμαι αυτή τη στιγμή. Αυτό που έχετε δεν κάνει για την περίπτωσή σας.
      Για το τσίκας της μητέρας σας να ελέγξετε αν έχει έντομα από την κάτω πλευρά των φύλλων. Γιατί αυτό που περιγράφετε δεν παραπέμπει ευθέως σε προσβολή από έντομα.

      Διαγραφή
  54. Μαρίνα22/7/23 09:55

    Γεια σας
    Εχω 4 τσικας 15ετιας στον κηπο που αναπτύσσονται ομαλά.
    Δεν τα εχω λιπανει ποτε.
    Εχω 2 ερωτησεις:
    1. Γεμιζουν ιστους αραχνης και συχνα τα καθαριζω. Μηπως όμως τους κανουν καλο γιατι εγκλωβιζουν εντομα;
    2. Καθε καλοκαίρι τα φυλλα κιτρινιζουν ή ακομα και καφετιζουν (οχι με κηλιδες) και το χειμωνα επανερχονται. Καιγονται απο τον εντονο ηλιο ή θελουν ποτισμα; Τα ποτιζω γενναια κάθε εβδομάδα αλλα επειδη το χωμα είναι πολυ σκληρο δεν ξερω αν φτανει σωστα στις ριζες, παρα το επιφανειακο σκαλισμα.
    Ευχαριστω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Οι αράχνες είναι κάτι συνηθισμένο ανάμεσα στα φύλλα του τσίκας. Ίσως να το ασχημαίνουν όμως ως προς τη λειτουργία του, ούτε το βλάπτουν, ούτε το βοηθούν με κάποιο τρόπο. Αν σας ενοχλεί να βλέπετε τους ιστούς τότε καλώς τους απομακρύνετε.
      Το κιτρίνισμα έχει σχέση με προβλήματα διατροφικά, όμως δεν είναι κάτι που μπορεί να λυθεί μέσα στο καλοκαίρι. Αργότερα, το φθινόπωρο και μετά ξανά την άνοιξη, δώστε κάποιο λίπασμα το οποίο εκτός από το κύρια στοιχεία (άζωτο, φώσφορο και κάλιο) θα περιέχει και άφθονα ιχνοστοιχεία όπως μαγγάνιο, σίδηρο κ.ά. Επίσης, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο καλύψτε το χώμα γύρω από το φυτό με κομπόστ, ώστε να αυξηθεί η οργανική ουσία που περιέχει αυτό.

      Διαγραφή
  55. Γεια σας,
    Αυτά είναι κοκκοειδή έντομα. Σε μεγάλα φυτώρια ή σε καταστήματα με γεωργικά φάρμακα θα βρείτε ειδικά εντομοκτόνα κατάλληλα για ερασιτέχνες. Ψεκάστε σε ώρα που δεν θα έχει θερμοκρασία πάνω από 28-30 C και σε ποτισμένο φυτό. Με το ψεκαστικό υγρό βρέξτε καλά τις επιφάνειες των φύλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.