Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις

Βερικοκιά, φωτ. Τ. Ανδριτσόπουλος

Αυτά δεν είναι κάποιο νέο, άγνωστο είδος αγριολούλουδου. Είναι το κάτω μέρος των ανθέων μιας βερικοκιάς. Όπως και τα νομίσματα έτσι και τα άνθη έχουν δύο όψεις. Σε ορισμένα είδη φυτών, ένα απ' αυτά είναι η βερικοκιά, και οι δύο πλευρές του άνθους είναι το ίδιο εντυπωσιακές. Εδώ, στη φωτογραφία βλέπουμε τις λεπτομέρειες της κάτω πλευράς του άνθους της βερικοκιάς. Φανταστείτε το έδαφος γύρω απ' αυτήν να ήταν όλο στρωμένο με άνθη. Δυστυχώς (ή ευτυχώς, όπως θα δείτε στη συνέχεια) η δική μου βερικοκιά είναι ακόμη μικρή και μπορώ να πω ότι είναι καλά θρεμμένη, έτσι δεν χάνει πάρα πολλά λουλούδια. 


Βερικοκιά, φωτ. Τ. Ανδριτσόπουλος

Από τα πάρα πολλά άνθη που κάνουν τα καρποφόρα δέντρα ένα πολύ μικρό ποσοστό μόνο εξελίσσεται σε καρπούς. Και απ' αυτούς πολύ λίγοι καταφέρνουν να ωριμάσουν. Το πόσα λουλούδια θα καταφέρουν να γίνουν ώριμοι καρποί εξαρτάται από τη θρεπτική κατάσταση του δέντρου αλλά και από εξωτερικούς παράγοντες. Αν, για παράδειγμα, κατά την ανθοφορία πέσει χαλάζι, μια πολύ δυνατή βροχή ή ένας παγετός, τότε πολλά άνθη θα χαλάσουν. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.