Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Κάποιος ρώτησε 3 . Για την αχλαδιά.

...  για την αχλαδιά

Καλημέρα! Ήθελα μια γνώμη από σας.
Έχω φυτέψει 8 γυμνόριζα δέντρα (όλα διαφορετικά: ροδιά, βερυκοκιά, δαμασκηνιά, κλπ) σε ένα χωράφι που είναι γενικά ακαλλιέργητο (εγκαταλελειμμένο 20 χρόνια). Τα δέντρα έχουν αρχίσει να ανθίζουν όλα αλλά μόνο σε μια κοντούλα αχλαδιά είδα να ανεβαίνουν μυρμήγκια και να έχει μαυρες κηλίδες στα φύλλα (στα λίγα που έχει βγάλει ή αυτά που είναι ακόμα μπουμπούκια). Επειδή δεν έχω καθόλου εμπειρία ρωτώ: Πρέπει να ψεκάσω επειγόντως; Πρέπει να βάλω δακτυλίους για να μην ανεβαίνουν; Αν δεν κάνω τίποτα υπάρχει φόβος να καταστρέψουν το δέντρο; Θα δω το φαινόμενο και στα άλλα δέντρα; 

Ευχαριστώ! Κ. Σ.τεφ.

Να η απάντηση: 

Αυτό που περιγράφετε μοιάζει με προσβολή από φουζικλάδιο, του οποίου η πρόληψη και η καταπολέμηση γίνεται ψεκάζοντας κάποιο χαλκούχο μυκητοκτόνο. Υπάρχουν πάρα πολλά στην αγορά. Από το φουζικλάδιο προσβάλονται τα μηλοειδή. 
Όμως, η παρουσία μυρμηγκιών είναι ένδειξη ότι κάπου υπάρχουν μελίγκρες. Οι τελευταίες καταπολεμούνται ψεκάζοντας με κάποιο ειδικό εντομοκτόνο. Οι δακτύλιοι μπορούν να σταματήσουν τα μυρμήγκια αλλά δεν κάνουν τίποτε στις μελίγκρες. Αυτές προσβάλλουν πάρα πολλά είδη φυτών, καλλωπιστικά, καρποφόρα αλλά και λαχανικά. 
Πριν κάνετε κάτι δείτε προσεκτικά τις κηλίδες στα φύλλα. Είναι κηλίδες ή πρόκειται για μικρά μαύρα έντομα, μελίγκρες δηλαδή; Στη συνέχεια ενεργείστε αντίστοιχα. 
Επίσης, αν στην περιοχή σας υπάρχουν πολλές αχλαδιές ή και μηλιές, ο τοπικός γεωπόνος θα μπορεί να σας κατευθύνει σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνετε κάθε εποχή.  

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος19/4/13 10:32

    Το χωράφι είναι μακριά και τώρα αξιώθηκα να πάω να δω το δέντρο. Πήγα οργανωμένος με χαλκό, σαπουνόνερο κλπ και το δεντράκι έστεκε καμαρωτό, υγιέστατο και χαρούμενο και μου έμειναν τα γιατρικά στο χέρι. Η χαρά που πήρα δεν περιγράφεται! Υποθέτω επειδή εκείνη την περίοδο είχε πολλές βροχές και υγρασία ήταν μια μικρή προσβολή από φουζικλάδιο η οποία ξεπεράστηκε μόνη της. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και γενικά για τις χρήσιμες πληροφορίες που αναρτάτε. Να είστε καλά! Κ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.