Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Κάκτοι και παχύφυτα, αποκλειστικά


Το εξωτερικό παρτέρι του θερμοκηπίου. 

Οι κάκτοι, τα παχύφυτα γενικότερα, έχουν πολλούς φίλους στην Ελλάδα, εξ άλλου είναι φυτά που ταιριάζουν στο κλίμα που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Αλλά και σε περιοχές όπου πιθανόν αυτά τα φυτά να «δυσκολεύονταν» από το πολύ κρύο ή ακόμη και από τον καυτό ήλιο (ναι υπάρχει και τέτοιο ζήτημα για μερικά είδη), υπάρχει πάντα η λύση της καλλιέργειας σε γλάστρα. Ετσι είναι πιο εύκολο να προστατεύσει κανείς τα φυτά του. 

Στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μαρούσι, μέσα στο Κτήμα Συγγρού, βρίσκεται το θερμοκήπιο που φιλοξενεί την συλλογή των παχύφυτων της Ε.Ε.Κ.Α.Π. Δηλαδή της Ελληνικής Εταιρίας Κάκτων και Αλλων Παχυφύτων. Πρόκειται για έναν μικρό αλλά δραστήριο σύλλογο ερασιτεχνών φίλων αυτών των φυτών. Το θερμοκήπιο είναι και αυτό μικρό αλλά ταυτόχρονα καταφέρνει να είναι και πολύ πλούσιο σε περιεχόμενο. Οχι ότι τα μέλη της ΕΕΚΑΠ δεν θα μπορούσαν να γεμίσουν με τα αγαπημένα τους φυτά έναν πολύ μεγαλύτερο χώρο, αλλά αυτός μόνο είναι διαθέσιμος. Και αυτό έγινε εφικτό χάρη στην ευγενική και γενναιόδωρη προσφορά του χώρου από το Ι.Γ.Ε. (Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών) το οποίο εδρεύει στο Κτήμα Συγγρού. 
Το θερμοκήπιο είναι ανοιχτό για το κοινό μόνον λίγες μέρες το χρόνο, όταν έχει εκεί κάποια εκδήλωση η ΕΕΚΑΠ, κάτι που συμβαίνει μόνον 5-6 απ' τις 365 μέρες του έτους. Αρα μία φωτογραφική περιήγηση στο χώρο αυτό είναι μια ευκαιρία για τους αναγνώστες αυτής της ιστοσελίδας να τον γνωρίσουν και αν τους εντυπωσιάσει να πάνε μέχρι το Μαρούσι για να δουν από κοντά τη συλλογή. Οποτε γίνει κάποια εκδήλωση θα υπάρξει έγκαιρη (ελπίζω) ενημέρωση.


Η Opuntia aciculata είναι ένας στενός συγγενής της φραγκοσυκιάς με λαμπερά πορτοκαλί άνθη το Μάιο.



Γενική άποψη του κεντρικού τραπεζιού

Αριόκαρπος δεξιά και αστρόφυτα αριστερά.

Στο κεντρικό τραπέζι













Γενική άποψη του δεξιού τραπεζιού

Γενική άποψη του αριστερού τραπεζιού.

Η συλλογή από λίθωπες και κωνόφυτα. 

Λίθωπας ανθισμένος τον Οκτώβριο. 

Conophytum minimum

Encephalocarpus strobiliphormis

Huernia saudi- arabica 

Θηλόκακτος (Thelocactus sp.)




Gerrardanthus macrorrhizus

7 σχόλια:

  1. Μπορω να μαθω αν επιτρεπεται να επισκεφτουμε τωρα το θερμοκηπιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα.Πως θα μπορουσαμε να μαθουμε αν επιτρεπεται να επισκεφτουμε το θερμοκηπιο των Κακτων;Θα θελαμε να μαθουμε ορισμενα για τους κακτους επειδη ασχολουμαστε συχνα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι θερμοκήπιο είναι ανοιχτό όποτε υπάρχει Έκθεση της ΕΕΚΑΠ. Μέχρι τώρα κάθε χρόνο η Φθινοπωρινή Έκθεση γίνονταν το Νοέμβριο ή τον Οκτώβριο. Αν παρακολουθείτε το μπλογκ αυτό θα ενημερωθείτε σχετικά. Στο μεταξύ αν θέλετε μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΕΕΚΑΠ στο email: eekap.cactus@gmail.com
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  3. Γεια σας.Ηθελα να ρωτησω αν ξερετε που θα βρω Dioscorea Elephantipes?Ευχαριστω....galery5@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω που μπορείτε να το βρείτε. Ομως αν δεν το μπερδεύω με κάποιο άλλο εχω δει τη διοσκορέα αυτή «ζωντανή» σε έκθεση της ΕΕΚΑΠ, οπότε κάποιος απ' τα μέλη της την έχει. Ρωτήστε σχετικά στη διεύθυνση, eekap.cactus@gmail.com. Κάθε χρόνο το Μάιο η ΕΕΚΑΠ κάνει μία έκθεση και εκεί μαζεύονται πολλοί φίλοι αυτών των φυτών οπότε θα έχετε την ευκαιρία να ρωτήσετε προσωπικά. Κατά καιρούς το φυτώριο Πουλημένος (www.poulimenos.gr) φέρνει διάφορα τέτοια φυτά.
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος23/10/14 12:10

      Θα βρείτε σε κάποιο απο τα Θερμοκήπια στην Ευρώπη για αγορές κάκτων και παχυφύτων
      http://kaktos.forumgreek.com/t21-topic

      Διαγραφή
    3. Χρήσιμη πληροφορία.
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.