Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Κάποιος ρώτησε 1. Για το αλεξανδρινό


... για το ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟ που έχασε τα φύλλα του.  
Έχω ένα αλεξανδρινό, εδώ και ένα χρόνο περίπου. Μόλις το πήρα, πέρυσι, μετά το πέρας των εορτών το μεταφύτευσα σε μια γλάστρα 22 Lit περίπου και το έβαλα στο μπαλκόνι. Το φυτό τα πήγαινε υπέροχα, είχε αναπτυχτεί 1 μέτρο περίπου με πλούσια φύλλωμα και κατά τα τέλη Νοεμβρίου άρχιζαν να βγαίνουν και άνθη. Όμως ένας δυνατός βαρδάρης μου το άφησε χωρίς φύλλωμα . Τώρα το έχω ακόμη στο μπαλκόνι μου αλλά πρέπει, από ότι καταλαβαίνω, να είναι ζωντανό αφού κόβω κλαδί και βγαίνει ασπρός χυμός.
Το ερώτημά μου είναι θα συνέρθει; Τι πρέπει να κάνω για να ξαναβγάλει φύλλωμα;
Β.Τ., Πυλαία Θεσσαλονίκη

Να η απάντηση: 
Το αλεξανδρινό δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω από τους 8-9 ℃ υποφέρει και στο 0 ℃ καταστρέφεται. Επίσης δεν του αρέσουν οι ανεμοδαρμένες θέσεις, ούτε και οι ηλιόλουστες. Η μόνιμη θέση του αλεξανδρινού πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: να είναι προστατευμένη από το κρύο, τον άνεμο (χειμώνα και καλοκαίρι) και να μην την καίει ο ήλιος το καλοκαίρι. Απ' αυτά τα τρία εσείς πετύχατε τα δύο: η Πυλαία δεν έχει τόσο κρύο όσο άλλα σημεία της Θεσσαλονίκης, βάλατε τη γλάστρα στη σκιά, αλλά δεν τα καταφέρατε με τον άνεμο.Τώρα, έχετε δύο επιλογές : Η πρώτη είναι να μεταφέρετε τη γλάστρα μέσα στο σπίτι σε κάποιο χώρο φωτεινό μακρυά από πηγές θερμότητας (καλοριφέρ, σόμπα, κλιματιστικό). Η δεύτερη είναι να την αφήσετε έξω αλλά να βρείτε κάποιο σημείο προστατευμένο από το κρύο και τον άνεμο όλο το χρόνο και από τον ήλιο το καλοκαίρι. Αν επιλέξετε να αφήσετε τη γλάστρα σε εξωτερικό χώρο, τότε να τυλίγετε αυτήν και το φυτό με αντιπαγετικό φλις τις μέρες που έχει κρύο και αέρα. 
Αντιπαγετικό φλις θα βρείτε σε κέντρα κήπου και φυτώρια. Αυτά για τη θέση, ενώ για τις φροντίδες του κάντε τα εξής: Μην το κλαδέψετε ακόμη, μην βάλετε ακόμη λίπασμα. Ποτίστε όποτε αντιληφθείτε αγγιζοντας το χώμα ότι αυτό είναι στεγνό. Λίπασμα θα δώσετε αργότερα, το Μάρτιο. Μέχρι τότε θα περιμένετε να δείτε ποιό τμήμα του είναι ζωντανό.
Περισσότερα για το αλεξανδρινό θα βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.