Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Η καμέλια θέλει κλάδεμα;

Υπάρχουν καμέλιες που δεν έχουν κλαδευτεί ποτέ τους και είναι μια χαρά. Δηλαδή, το κλάδεμα δεν είναι κάτι απαραίτητο. Θα κλαδέψουμε μόνον αν δούμε ότι η φυλλωσιά της είναι πολύ αραιή. 
Ιαπωνική καμέλια
Η ιαπωνική καμέλια (Camellia japonica) είναι το πιο διαδεδομένο είδος καμέλιας στους ελληνικούς κήπους. (φωτ.Τ.Α.)
Για να κλαδέψουμε, το πρώτο που κάνουμε είναι να αφαιρέσουμε από τη βάση τους ξερά κλαδιά, αν υπάρχουν τέτοια. Το επόμενο είναι να κοντύνουμε ελαφρά όλα τα κλαδιά, κόβωντας λίγα εκατοστά χαμηλότερα από την κορυφή τους. Το κλάδεμα αυτό γίνεται την άνοιξη, αφού ολοκληρωθεί η ανθοφορία της. Ετσι το φυτό θα έχει αρκετό χρόνο για να φτιάξει τα άνθη της επόμενης χρονιάς.

Ιαπωνική καμέλια
Η ιαπωνική καμέλια έχει από τη φύση της πυκνή φυλλωσιά, σπάνια θα τη δούμε τόσο αραιή ώστε να χρειαστεί κλάδεμα (φωτ.Τ.Α.)
Αυτά όλα ισχύουν για την Camellia japonica, το πιο κοινό είδος καμέλιας στην Ελλάδα. Για άλλα είδη, όπως η σασάνκουα (Camellia sasangua) και η ρετικουλάτα (C. reticulata) ισχύουν άλλοι «κανόνες».

Δείτε κι άλλες πληροφορίες για την καμέλια πατώντας, εδώ.

8 σχόλια:

  1. Μαρία3/5/19 08:49

    Καλημέρα κ. Ανδριτσόπουλε,

    Αγόρασα μια καμέλια πέρσι, στο τέλος της άνοιξης και την έβαλα σε γλάστρα στο μπαλκόνι μου, με ειδικό χώμα για οξύφιλα. Η θέση είναι προστατευμένη από αέρηδες και παγωνιές και τη βλέπει ο ήλιος μετά το μεσημέρι, αλλά δε νομίζω να είναι πρόβλημα αυτό γιατί από το Μάιο που πιάνουν ζέστες οι τέντες μου είναι διαρκώς κατεβασμένες.
    Πέρσι δεν έκανε τίποτα άλλο από το να ρίχνει φύλλα. Τα μαύριζε γύρω-γύρω και τα'ριχνε. Έφτιαξε μπουμπούκια αλλά μόνο ένα μισοάνοιξε, τα υπόλοιπα τα'ριξε κι αυτά χωρίς να τ'ανοίξει. Φέτος την άνοιξη είδα με χαρά ότι έβγαλε κάποια καινούρια φύλλα, λίγα και μικρά αλλά τέλος πάντων. Τώρα βλέπω ότι και αυτά αρχίζουν να μαυρίζουν στις άκρες, ενώ συνεχίζουν να πέφτουν τα υπόλοιπα μισομαυρισμένα φύλλα της περσινής χρονιάς. Της έχω δώσει λίπασμα για οξύφιλα αλλά μέχρι στιγμής δε βλέπω να κατάλαβε τίποτα.
    Η ερώτηση είναι τι φταίει; Πολύ νερό; Κακή αποστράγγιση; Πώς μπορώ να βελτιώσω την αποστράγγιση; Φοβάμαι ότι αν τη βγάλω τώρα από τη γλάστρα θα πάθει κι άλλο σοκ. Επίσης σκέφτομαι να την κλαδέψω αλλά αν το κάνω αυτό θα μείνει σχεδόν γυμνή.
    Τα φώτα σας, σας παρακαλώ...

    Ευχαριστώ, Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Απ' την περιγραφή σας καταλαβαίνω ότι κάτι δεν πάει καλά με το νερό, αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω αν φταίει το υπερβολικό πότισμα, η κακή στράγγιση ή και τα δύο ταυτόχρονα.
      Όταν φυτεύουμε σε γλάστρα, ανοίγουμε τις τρύπες αποστράγγισης, βάζουμε στις τρύπες σπασμένα κεραμικά ή άλλο παρόμοιο υλικό και από πάνω βάζουμε ένα στρώμα ελαφρόπετρας, χαλικιών ή σπασμένων κεραμικών και πάλι. Πάνω από αυτά βάζουμε το χώμα και μετά το φυτό.
      Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να ποτίζετε πάντα πολύ προσεκτικά και κάθε τόσο, μια φορά την εβδομάδα για παράδειγμα, να γέρνετε τη γλάστρα και με ένα κατσαβίδι, ένα μολύβι ή κάτι παρόμοιο να ξεφράζετε τις τρύπες αποστράγγισης. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του επόμενου χειμώνα οπότε και θα βγάλετε το φυτό απ΄τη γλάστρα για να διορθώσετε την υποδομή της στράγγισης σύμφωνα με τα προηγούμενα.
      Εναλλακτικά μπορείτε να επιχειρήσετε και τώρα να κάνετε την εξαγωγή του φυτού. Όμως για να επιζήσει το φυτό πρέπει να βγάλετε τη μπάλα χώματος ακέραιη ή με τις λιγότερες δυνατές ζημιές. Προσωπικά θα επέλεγα την εξαγωγή του φυτού τώρα, αλλά αυτό είναι δική σας απόφαση. Αν το κάνετε, ξεφράξτε πρώτα τις τρύπες αποστράγγισης και περιμένετε λίγες μέρες για να στεγνώσει ελαφρά το χώμα.

      Διαγραφή
  2. Μαρία3/5/19 15:16

    Ευχαριστώ θερμά για την άμεση απάντηση! Και μία ακόμα ερώτηση: μου έχουν χαλάσει κατά καιρούς αρκετά φυτά με τον εξής τρόπο: τα παίρνω από το φυτώριο, τα βάζω σε μεγαλύτερες γλάστρες αλλά περνάει ο καιρός και τα βλέπω να μην πηγαίνουν καλά. Όταν μετά από δύο, τρεις μήνες ή ακόμα και την επόμενη χρονιά αποφασίζω να τα πετάξω και τα βγάζω από τη γλάστρα βλέπω ότι η μπάλα του χώματος από την αρχική γλάστρα του φυτωρίου έχει μείνει συμπαγής και άθικτη. Το χώμα δεν έχει ενωθεί με το νέο που πρόσθεσα και το φυτό δεν έχει απλώσει ρίζες παραπέρα. Δοκίμασα και να διαλύω τη μπάλα του χώματος πριν το βάλω στη νέα γλάστρα αλλά με περιορισμένη επιτυχία. Έχω χάσει με αυτόν τον τρόπο διπλαδένιες, ιβίσκους και πολλά παχύφυτα αγορασμένα από φυτώρια (ενώ αυτά που βγάζουν ριζες από φυλλαράκια δεν έχουν κανένα πρόβλημα).
    Τι δεν κάνω καλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν διάφορες αιτίες που εξηγούν το πρόβλημα. Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιά ή ποιές απ' όλες ταιριάζουν στην περίπτωσή σας. Θα αναφέρω μερικές απ' αυτές:
      Το φυτό που αγοράσατε είναι για χρόνια στην ίδια γλάστρα με συνέπεια να δυσκολεύονται οι ρίζες να «ξετυχτούν» και να αναπτυχθούν.
      Κακής ποιότητας ή ακατάλληλο χώμα.
      Κακό πότισμα.
      Υπερβολική λίπανση.
      Λάθη κατά τη φύτευση όπως είναι η ισχυρή πίεση του νέου χώματος, η διάλυση της μπάλας χώματος κ.ά.
      Κάνετε κάτι απ' αυτά;

      Διαγραφή
    2. Μαρία Καδόγλου5/7/19 14:03

      Καλησπέρα, σας ευχαριστώ πολύ(με μεγάλη καθυστέρηση!) για την απάντηση.
      Ίσως να είμαι ένοχη υπερβολικής λίπανσης και μάλιστα πριν ριζώσει καλά το φυτό στη γλάστρα. Και μάλλον το ξανακάνω...
      Πάντως είναι υδατοδιαλυτό το λίπασμα που έβαλα. Να ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα ξεπλυθεί και θα συνέλθει το φυτό;

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα σας,
    η καμέλια μου στην αρχή του καλοκαιριού έριξε όλα της τα φύλλα και έμεινε μόνο ο κορμός. Τα κλαδάκια της δεν φαίνονται να έχουν ξεραθεί , ωστόσο έχουν πετάξει κατά καιρούς ¨μάτια¨ τα οποία στη συνέχεια σκούρυναν. Εγώ συνεχίζω να την ποτίζω, α επανέλθει;Είναι φυσιολογικό να χάνει όλα τα φύλλα της; Πρέπει να κάνω κάτι άλλο; Συγνώμη για τον βομβαρδισμό ερωτήσεων. Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας και καλό μήνα,
      Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Για μερικές μέρες έκλεισα τον υπολογιστή.
      Δεν είναι φυσιολογικό να χάνει τα φύλλα της. Κάτι έχετε κάνει λάθος. Σας γράφω μερικά πιθανά λάθη. Μπορεί να ισχύουν κάποια απ' αυτά:
      Το φυτό βρίσκεται σε θέση που δεν του ταιριάζει. Για παράδειγμα μια θέση ηλιόλουστη και εκτεθειμένη στον άνεμο είναι εντελώς ακατάλληλη για μια καμέλια.
      Είναι πάρα πολύ καιρό στην ίδια γλάστρα.
      Το χώμα δεν στραγγίζει από το νερό.
      Το πότισμα είναι λανθασμένο. Είτε δίνετε πάρα πολύ νερό είτε πολύ λίγο.
      Μην ζητάτε συγγνώμη για τις ερωτήσεις. Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.