Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Φυσικό έλατο με ρίζες

Εκτός από κομμένα έλατα βρίσκουμε στην αγορά και έλατα μέσα σε γλάστρες. Είναι φυτά που έχουν ρίζες και μπορούν μετά τις γιορτές να φυτευτούν στο χώμα του κήπου και να μεγαλώσουν εκεί. Πριν επιλέξτε κάτι τέτοιο σιγουρευτείτε ότι το κλίμα της περιοχής σας είναι κατάλληλο για το έλατο. 
Τα έρριζα έλατα που βρίσκουμε στην αγορά είναι συνήθως τα δύο είδη ελάτου της χλωρίδας μας, δηλαδή το έλατο της Κεφαλονιάς (Abies cephalonica) και το μακεδονικό έλατο (Abies borisii-regis). Αμφότερα ευδοκιμούν σε έδαφος με άριστη στράγγιση. Επομένως, εκεί που πρόκειται να φυτέψουμε το έλατό μας σκάβουμε έναν μεγάλο λάκκο και ανακατεύουμε στο χώμα που βγάλαμε 2-3 φτιαριές ελαφρόπετρα. Βάζουμε το έλατο στη θέση του και γεμίζουμε το λάκκο με το χώμα που είναι πια εμπλουτισμένο με ελαφρόπετρα. 


Abies
Κεφαλονίτικο έλατο σε κήπο στη βόρεια Αττική. Τα τεράστια γιούκα το προστατεύουν από τους ξερούς και ζεστούς νοτιάδες (φωτ. Τ.Α.)
Οσον αφορά στην καταλληλότερη θέση, αυτή πρέπει να είναι σκιερή ή ημισκιερή και με βορινή έκθεση. Τα έλατα όσο είναι μικρά δεν αγαπούν τον ήλιο και δεν έχουν πρόβλημα με το κρύο του χειμώνα. Αντιθέτως, η καλοκαιρινή ζέστη σε συνδυασμό με την ξερή ατμόσφαιρα πολλών περιοχών της νότιας Ελλάδας δεν τα ευνοεί καθόλου. 


Abies
Σε πρώτο πλάνο μακεδονικό έλατο στον Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη (φωτ. Δ.Α.)
Αν έχετε σκοπό να το κρατήσετε μέσα σε γλάστρα, να ξέρετε ότι θα δυσκολευτείτε. Ο περιορισμένος χώρος της δεν είναι ό,τι καλύτερο για κανένα έλατο. Τέλος, αν επιλέξετε κομμένο έλατο ας γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να το βάλουμε στο χώμα και να ριζώσει. 

Διαβάστε ακόμη σχετικά με τα έλατα: 
Γιατί πέφτουν οι βελόνες του έλατου;
Χριστουγεννιάτικο έλατο για τη βεράντα.
Φυσικό έλατο κομμένο.
Κλαδεύεται το έλατο; 

4 σχόλια:

  1. Το ισπανικο ελατο ευδοκιμει στην στερεα ελλαδα? .
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά!
      Μια και δεν γνωρίζω για ποια περιοχή μιλάμε το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι, το ισπανικό έλατο (Abies pinsapo) αντέχει στην ξηρή ατμόσφαιρα και στην ξηρασία αλλά με τη καλοκαιρινή ζέστη μάλλον θα έχει πρόβλημα. Σ

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος1/12/20 14:39

    Ευδοκιμεί μιά χαρά. Εχει τις ίδιες ανάγκες με τα Ελληνικά. Εχω στην Αθήνα, (Λαγονήσι πολύ κοντά στη θάλασσα) πολλά χρόνια ένα Pinsapo 3 μέτρων, πού το ξεκίνησα από μικράκι, σκεπασμένο πάνω από 14 χρόνια,με ξύλινο παντζούρι πού αφαιρούσα λίγο-λίγο τις γρίλιες, γιά να "μάθει" στον ήλιο. Μέχρι να εγκλιματισθεί, αραίωσαν & μάκρυναν λίγο οί βελόνες του, αλλά τώρα είναι πολύ καλό. Μού μαράθηκε όμως ένα Pinsapo Glauca πού δεν ήταν καλά ριζωμένο & από δικό μου λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.