Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

«Κλάδεμα» φοίνικα; Γιατί;

Σε περιοχές όπου κάνει θραύση το κόκκινο ρυγχοφόρο σκαθάρι (Rhynchophorus ferrugineus), δεν θα έπρεπε κανείς να αφαιρεί φύλλα ξερά ή πράσινα, από τον κανάριο φοίνικα του ή τη χουρμαδιά. 


Κανάριος φοίνικας, ρυγχοφόρος
Κανάριοι φοίνικες προσβεβλημένοι από τον ρυγχοφόρο. (Φωτ. Τ.Α.)

Αναφέρομαι σε αυτά τα φοινικοειδή επειδή είναι τα πιο διαδεδομένα στην Ελλάδα και όχι επειδή είναι τα μόνα που προσβάλλει το κόκκινο σκαθάρι. 


Κανάριος φοίνικιας, χουρμαδιά
Κανάριος φοίνικας και χουρμαδιά στο Φάληρο το 2008. (Φωτ.Τ.Α.)
  • Η αφαίρεση των φύλλων αφήνει ανοιχτές πληγές από τις οποίες μπορεί να μπει το σκαθάρι και δεν υπάρχει λόγος να το διευκολύνουμε στο καταστροφικό του έργο.
Κουκούλια ρυγχοφόρου
Κουκούλια ρυγχοφόρου (φωτ.Τ.Α.)

  • Η αφαίρεση φύλλων στους φοίνικες δεν είναι κλάδεμα. Τα φοινικοειδή δεν είναι σαν τριανταφυλλιές που έχουν παντού οφθαλμούς από τους οποίους θα εμφανιστεί νέα βλάστηση. Γι' αυτό, η αφαίρεση πράσινων φύλλων δεν προσφέρει κάτι στον φοίνικα, αλλά ικανοποιεί μόνον την αντίληψη που έχει καθένας από εμάς για την αισθητική. Αντίθετα η αφαίρεση φύλλων, μειώνει την ικανότητα του του φοινικοειδούς να παράγει ενέργεια μέσω της φωτοσύνθεσης. Η φωτοσύνθεση γίνεται στα φύλλα επομένως: 

Λιγότερα φύλλα = λιγότερη φωτοσύνθεση

  • Η αφαίρεση ξερών φύλλων πρέπει να γίνεται μόνον αν υπάρχει κίνδυνος να πέσουν και να προκαλέσουν ατυχήματα. 
  • Αν κάποιος επιμένει να κόψει πράσινα ή ξερά φύλλα, ας καλύψει μετά την τομή με πάστα κλαδέματος ή αφρό πολυουρεθάνης. Έτσι θα μειωθεί ο κίνδυνος εισόδου εντόμων στον φοίνικα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.