Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Πότε ανθίζει η μπουγκανβίλια;

Ηλιος, θάλασσα και μπουγκανβίλιες ανθισμένες. Αυτή είναι η στερεοτυπική εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας για τη μπουγκανβίλια. Εχουμε συνδυάσει την ανθοφορία της με το καλοκαίρι όμως αυτό δεν είναι η πραγματικότητα και δεν είναι ο κανόνας. Αν είμαστε λίγο παρατηρητικοί θα δούμε μπουγκανβίλιες ανθισμένες όλες τις εποχές του χρόνου. Ακόμη και το χειμώνα. 

Μπουγκανβίλια (φωτ. Τ.Α.)

Ο τρόπος ανάπτυξης της μπουγκανίβιλιας είναι μια διαδοχή κύκλων βλάστησης και ανθοφορίας. Δηλαδή υπάρχει μια περίοδος που το φυτό γεμίζει νέα φύλλα και βλαστούς. Μετά απ' αυτόν ακολουθεί ένας κύκλος ανθοφορίας. Στην κορυφή των νέων βλαστών εμφανίζονται τα χρωματιστά βράκτεια φύλλα και στο κέντρου τους τα ανθάκια. Μόλις πέσουν αυτά αρχίζει ξανά η ανάπτυξη νέας βλάστησης και ξανά απ' την αρχή ... 

Μπουγκανβίλια (φωτ. Τ.Α.)

Η εμφάνιση των ανθέων εξαρτάται από το πόσο ηλιακό φως δέχεται το φυτό κατά την περίοδο της βλαστητικής ανάπτυξης. Αν το φως είναι αρκετό, θα έχουμε άνθη. Αν δεν είναι αρκετό, η μπουγκανβίλια θα μείνει στο στάδιο της βλαστητικής ανάπτυξης μέχρι να «μαζέψει» αρκετό φως. Τότε μόνο θα ανθήσει χωρίς να ρίξει ούτε μια ... ματιά στο ημερολόγιο.

Μπουγκανβίλια (φωτ. Τ.Α.)


Διαβάστε ακόμη για τη μπουγκανβίλια: 
Τα είδη της μπουγκανβίλιας
Το κλάδεμα
Μπουγκανβίλια στα βόρεια
Πώς και πότε φυτεύουμε μία μπουγκανβίλια;
Η προέλευση του ονόματός της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.