Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Γυνέριο, γκαζόν 2 μέτρα ψηλό

Πολλοί γνωρίζουν το γυνέριο (ονομάζεται και κορταδερία), λίγοι όμως ξέρουν ότι είναι άμεσος συγγενής των περισσότερων από τα φυτά που χρησιμοποιούμε στους χλοοτάπητες αλλά, και των πολυτιμότερων (μάλλον) καλλιεργούμενων φυτών, δηλαδή των δημητριακών. Ολα τους ανήκουν στην ίδια βοτανική οικογένεια. Σε σχέση με τα διάφορα «γκαζόν», το γυνέριο γίνεται απλώς «λίγο» μεγαλύτερο. Μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 2,5 μ. σε ύψος όταν είναι ανθισμένο. 

Cortaderia selloana


Η ανθοφορία του ξεκινά μέσα στο καλοκαίρι και τα άνθη διατηρούνται μέχρι και την καρδιά του χειμώνα ή και περισσότερο. Αυτά είναι τεράστια στάχια που μοιάζουν να αλλάζουν απόχρωση ανάλογα με τη γωνία φωτισμού. Το τυπικό γυνέριο έχει υπόλευκα άνθη υπάρχει όμως και η ποικιλία Rosea με ροζ, φυσικά, άνθη. 

Cortaderia selloana



Στον κήπο θα το βάλουμε αν έχουμε χώρο, μια και μπορεί να καταλάβει ένα κύκλο διαμέτρου 1,5 μ. περίπου. Ενδιαφέρουσα είναι η χρήση του στην περίφραξη αφού μια σειρά από γυνέρια μπορεί να μην είναι πάρα πολύ ψηλή είναι όμως πρακτικά αδιαπέραστη. Αν θέλουμε ένα γυνέριο στη γλάστρα θα πρέπει να αναζητήσουμε τη μικρόσωμη ποικιλία Pumila (Υ: 1,5 μ. και Δ: 1,2 μ.) 
Είναι αειθαλές φυτό, αντέχει καλά στο κρύο (έως -15 ℃), δεν το προβληματίζουν ούτε η ζέστη, ούτε ο άνεμος, ούτε η αλμύρα της θάλασσας. Θέλει όμως ηλιόλουστη θέση. Θέλει χώμα βαθύ, δηλαδή έδαφος που δεν περιέχει κοντά στην επιφάνεια αδιαπέραστα στρώματα από βράχια. Δεν αγαπά και τα στάσιμα νερά, γι’ αυτό, ανάλογα με το χώμα του κήπου μας, ίσως χρειαστεί να σκορπίσουμε εκεί που θα το φυτέψουμε λίγη ελαφρόπετρα, για καλύτερη στράγγιση. Αυτές ήταν οι απαιτήσεις του, ας δούμε τώρα και ποιές φροντίδες χρειάζεται: 

Cortaderia selloana
Γυνέριο σε πάρκο της Καστοριάς. Το κρύο ποτέ δεν το ζημίωσε, όμως το κακό κλάδεμα ή σωστότερα το ελλειπές κλάδεμα έχουν ζημιώσει την εικόνα του. 

Για το πότισμα ποτέ δεν θα σας γράψω, «το τάδε φυτό θέλει πότισμα κάθε Χ μέρες» ή κάτι ανάλογο. Πώς θα μπορούσα να ξέρω πότε στεγνώνει το χώμα στον κήπο του κάθε αναγνώστη. Για το γυνέριο όταν δούμε ότι το χώμα στέγνωσε, τότε ποτίζουμε. Αυτό σημαίνει πιο συχνό πότισμα το καλοκαίρι και πολύ αραιό το χειμώνα. Για τροφή, του δίνουμε μια φορά το χρόνο, στην αρχή της άνοιξης μία δόση από πλήρες λίπασμα και μια δεύτερη στο τέλος του καλοκαιριού. Στα γλαστρικά γυνέρια όμως θα δίνουμε πιο συχνά: μία φορά το μήνα εκτός καλοκαιριού και χειμώνα. Με το κλάδεμα ο κανόνας είναι απλός: προς το τέλος του χειμώνα κόβουμε ό,τι υπάρχει 30 εκ. περίπου πάνω από το χώμα. Αυτό στην πράξη ακούγεται απλό, αλλά όταν έχουμε να κάνουμε με μεγάλα, ενήλικα γυνέρια, που έχουν διάμετρο 1 - 1,50 μ. δεν είναι και τόσο απλή δουλειά το κλάδεμα. 

Cortaderia selloana
Μεγάλο γυνέριο κλαδεμένο σαν να ήταν ένας κοινός θάμνος (φωτ. Δ.Α.)

Γι' αυτό στα μεγάλα γυνέρια ξεχνάμε τον κανόνα των 30 εκ. και κάνουμε ότι μπορούμε όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτ. 
Αν κουραστούμε με το κλάδεμα, δεν θα μας παιδέψουν καθόλου οι συνήθεις ύποπτοι όπως, η μελίγκρα, ο τετράνυχος και οι διάφοροι ενοχλητικοί μύκητες. Το γυνέριο δεν έχει εχθρούς. Ομως δεν μπορεί να πει κανείς ότι έχει μόνον φίλους, αφού η ακμή των τεράστιων φύλλων του είναι κοφτερή και οδοντωτή όπως ένα πριόνι.


Cortaderia selloana
Γυνέρια στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο (φωτ.Δ.Α.)

4 σχόλια:

  1. Δυστυχώς παρότι το λατρεύω μου ξέφυγε σε ύψος, με αποτέλεσμα όταν το κλαδεύω (εντελως) να φαίνεται ο κορμός του που αποτελείται από χιλιάδες ίνες σαν σύρμα. Με τι μπορώ να τον κόψω για να του κατεβάσω το ύψος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/6/18 21:58

    Ποτε ειμαο η καταληλη εποχη να φυτεψουμε σπορους στον κηπο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.