Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Οταν οι βολβοί τελειώσουν

Οι βολβοί που φυτέψαμε το φθινόπωρο αυτή τη στιγμή θα είναι ανθισμένοι ή μόλις θα ολοκλήρωσαν την ανθοφορία τους. Να τι πρέπει να κάνουμε ώστε την επόμενη χρονιά να μας δώσουν ακόμη περισσότερα λουλούδια: 

Όταν «τελειώσουν» τα λουλούδια κόβουμε το κοτσάνι τους απ’ τη βάση του. 

Φρέζια


Φρέζια

Συνεχίζουμε να ποτίζουμε κανονικά τους βολβούς, όποτε το χρειάζονται, μέχρι να κιτρινίσουν εντελώς τα φύλλα τους, τότε σταματάμε εντελώς τα ποτίσματα. Θα ξαναρχίσουμε αργότερα το φθινόπωρο, όταν δούμε να βγαίνουν μέσα από το χώμα νέες κορυφές. 
Για να έχει επιτυχία το «κόλπο» θα πρέπει οι βολβοί μας να μείνουν στο χώμα. Όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Ίσως πρέπει να τους βγάλουμε για να χρησιμοποιήσουμε το χώρο φυτεύοντας κάτι άλλο. Κάποιο λαχανικό, για παράδειγμα. Στην περίπτωση αυτή, όταν κιτρινίσουν τα φύλλα σκάβουμε προσεκτικά με ένα μικρό σκαλιστήρι ή φτιαράκι και βγάζουμε τους βολβούς. Στη συνέχεια, τους καθαρίζουμε από τα χώματα και τους αποθηκεύουμε μέσα σε χαρτοσακούλες σε χώρο σκοτεινό χωρίς υγρασία. 

Διαβάστε κι άλλα για τους βολβούς πατώντας, εδώ



4 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, το ίδιο ισχύει και για τους βολβούς που φυτέψαμε τώρα (έβαλα γλαδιόλες) και θα είναι την αντίθετη περίοδο από αυτούς που λέτε? Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα, τα φύλλα των βολβών μπορεί να έχουν κιτρινίσει αλλά να μην έχουν ξεραθεί ακόμα. Βγάζουμε για αποθήκευση τους βολβούς κόβοντας με το ψαλίδι τα φύλλα; Ή μόλις κιτρινίσουν περιμένουμε να ξεραθούν τελείως και να πέσουν και μετά αφαιρούμε τους βολβούς από το χώμα; Ακόμη, στην περίπτωση που αφήσουμε τους βολβούς στο χώμα, θα είναι καταξερο το χώμα και θα περιμένουμε ποτέ θα πετάξουν οι βολβοί για να αρχίσουμε το πότισμα ή θα βοηθήσουμε να πετάξουν οι βολβοί κάνοντας ένα αρχικό πότισμα τον Οκτώβρη και μετά τακτικό πότισμα όταν πετάξουν; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Εφ όσον θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον χώρο που καταλαμβάνουν οι βολβοί μπορείτε να κόψετε τα φύλλα τους από τη στιγμή που θα κιτρινίσουν και να βγάλετε τους βολβούς από το χώμα. Αν δεν θέλετε τον χώρο μπορείτε και να περιμένετε να ξεραθούν.
      Αφήστε το χώμα να ποτίζεται μόνον από τις βροχές. Κάνετε ένα αρχικό πότισμα τον Νοέμβριο μόνον αν δεν έχει βρέξει καθόλου.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.