Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Αλλεργία στη γύρη της ελιάς

Όσοι έχουν αλλεργία στη γύρη της ελιάς αλλά έχουν ελαιόδεντρα κοντά τους, τώρα την άνοιξη, μπορούν να τα κλαδέψουν. Μ' αυτό τον τρόπο θα αποφύγουν την ανθοφορία και την γύρη, επομένως. Όμως τα δέντρα δεν θα δώσουν καρπούς


Ελιά

Το κλάδεμα δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο, μειώνουμε όλα τα κλαδιά το ίδιο κατά το 1/3 ή το 1/4 του μήκους των. Μοιάζει δηλαδή, με το κλάδεμα που κάνουμε σε μπορντούρες από θάμνους ή μικρά δέντρα. Φυσικά αυτό δεν είναι κλάδεμα με σκοπό την ανθοφορία, αλλά την αποφυγή της. 


Ελιά


Αφαιρούμε δηλαδή από τα κλαδιά, εκείνο το τμήμα τους που θα έδινε τα άνθη και τις ελιές αργότερα. Από αυτή την άποψη μοιάζει με το κλάδεμα της μουριάς. 

Σίγουρα είναι κρίμα να εμποδίζει κανείς την παραγωγή ελιάς, όμως το ζήτημα της αλλεργίας αφορά κυρίως δέντρα που βρίσκονται σε πεζοδρόμια πόλεων. 


Ελιά

Οι ελιές που παράγουν αυτά, είναι αβέβαιο αν μπορούν να φαγωθούν ή να δώσουν λάδι καθώς πρέπει να ελέγξει κανείς αν περιέχουν στο εσωτερικό τους βλαβερές ουσίες για την υγεία. Ουσίες που προέρχονται από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και τη γενική ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων. 


Ελιά




4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12/8/13 22:43

    εκτός από τα άνθη, μπορεί και τα φύλλα της ελιάς να προκαλέσουν αλλεργία κατά τους καλοκαιρινούς μήνε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Σίγουρα κάποιος αλλεργιολόγος γιατρός θα ξέρει περισσότερα για το θέμα αυτό.
      Η καθυστέρηση στην απάντηση οφείλεται στις διακοπές του Αυγούστου.

      Διαγραφή
  2. Χαίρετε κ συγχαρητήρια για το μπλογκ σας.
    Η βαμβακαδα στην ελιά σε γλαστρα που ξεκίνησε άνοιξη κ ακόμα φαίνεται στα κλαδιά ενώ την εχω πλύνει αρκετα βλαπτει τον άνθρωπο κ τα μικρά παιδια; το φυτό θα πεθανει; τι προτείνετε να κάνω ως ερασιτέχνης; έχω την ελιά 10 έτη σε μεγάλη γλάστρα στο μπαλκόνι κ φτάνει υψος 1.70. Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η βαμβακάδα δεν είναι πρόβλημα για τον άνθρωπο. Είναι περίεργο που δεν έχει φύγει με το πλύσιμο. Συνήθως, αρκεί να ρίξει κανείς νερό με πίεση για να ξεπλυθεί. Πώς την πλένετε;

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.