Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Κάποιος ρώτησε 4. Για την αλόη.

Ο Ν.Μ. από την Κορινθία ζήτησε πληροφορίες σχετικά με το επιστημονικό όνομα της φαρμακευτικής αλόης. 

Να η απάντηση: 


Το όνομα της αλόης
Μια και η αλόη είναι ένα φυτό επίκαιρο λόγω των φαρμακευτικών του ιδιοτήτων είναι ευκαιρία να λύσουμε μία παρεξήγηση σχετική με το όνομά της. Πολλοί άνθρωποι τη ζητούν με το όνομα Aloe vera Miller barbadensis ή με συνδυασμούς αυτών των λέξεων. Όμως κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτα σωστό.  
Το επίσημο όνομα της αλόης σήμερα είναι, Aloe vera. Στα συγγράματα της Βοτανικής αναφέρεται ως Aloe vera (L.) Burm. f. Όπου Aloe είναι το όνομα του γένους, vera το όνομα του είδους και μετά αναφέρονται οι επιστήμονες που ταυτοποίησαν και ταξινόμησαν την φαρμακευτική αλόη στο διεθνές σύστημα ονοματολογίας των φυτών. Το «L.» σημαίνει τον περίφημο Κάρολο Λινναίο (1707-1778) και το Burm. f. τον N. L. Burman (1734-1793). 
Παλιότερα η φαρμακευτική αλόη ονομάζονταν Aloe barbadensis και Aloe vulgaris. Όμως αυτά τα δύο σήμερα θεωρούνται συνώνυμα του κύριου ονόματος του φυτού. Έτσι αν κάποιος θέλει να ζητήσει τη γνήσια φαρμακευτική αλόη δεν έχει παρά να χρησιμοποιεί το κανονικό και σύγχρονο όνομά της, Aloe vera. 

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στο τεύχος 13 του περιοδικού Ερασιτέχνης Κηπουρός και νομίζω ότι εξηγεί ακριβώς πως έχουν τα πράγματα. 

Για αναρτήσεις σχετικές με την αλόη πατήστε,  εδώ

Σχετικά με την ονοματολογία και την ταξινόμηση των φυτών μπορείτε να δείτε εδώ: The International Plant Name Index


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.