Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Υπάρχουν κάκτοι που αντέχουν στο κρύο

Λένε, «καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα». Αυτό έχει συμβεί στους κάκτους και τα παχύφυτα σε σχέση με το κρύο. Τους έχει βγει το όνομα ότι δεν αντέχουν στο κρύο. Η πραγματικότητα, τουλάχιστον στις ελληνικές κλιματικές συνθήκες, είναι κάπως διαφορετική. Υπάρχουν αρκετοί κάκτοι και παχύφυτα που μπορούν να αντέξουν χωρίς προβλήματα σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από το 0 ℃. 

Φερόκακτος, Ferocactus sp. (φωτ. Τ.Α.)
Παχυσέρεος, Pachycereus pringlei (φωτ. Τ.Α.)

Μέχρι τους -2 ℃ αντέχουν διάφοροι φερόκακτοι, όπως οι, Ferocactus rectispinus, F. hystrix, F. stainesi και ο παχυσέρεος (Pachycereus pringlei).

Μέχρι τους -5 ℃  αντέχει ο πολύ δημοφιλής εχινόκακτος (Echinocactus grussonii), καθώς και διάφορα είδη και ποικιλίες οπούντιας όπως: Opundia microdasys, O. subulata, O. rufida και βέβαια η φραγκοσυκιά (Opundia ficus indica). Το επίσης πολύ διαδεδομένο Κερί (Cereus peruvianus) και ο λιγότερο διαδεδομένος Μυρτιλόκακτος (Myrtillocactus geometrizans). 

Echinocactus grussonii
Σε πρώτο πλάνο δεξιά, ο εχινόκακτος, Echinocactus grussonii (φωτ. Τ.Α.) 
Opuntia micoradasys
Οπούντια, Opuntia microdasys (φωτ. Τ.Α.)
Opuntia ficus indica
Φραγκοσυκιά στην Κρήτη, Opuntia ficus indica (φωτ. Δ.Α.)
Cereus peruvianus
Κερί, Cereus peruvianus (φωτ. Τ.Α.)


Οταν το θερμόμετρο πέσει στους  -10 ℃, η καρνέγκια (Carnegia gigantea) και ο τριχοσέρεος (Trichocereus pasacana) δεν θα έχουν προβλήματα. Όμως οι πρωταθλητές του κρύου είναι ο αθάνατος (Agave americana) και οι διάφοροι συγγενείς του: η αγαύη της βασίλισας Βικτώριας (Agave victoria reginae), αγαύη νίγκρα (Agave nigra) και άλλες.   

Agave americana
Αθάνατος (Agave americana) στο Διομήδειο Βοτανικό Κήπο (φωτ. Τ.Α.)
Agave Victora reginae
Αγαύη της βασίλισας Βικτώριας, Agave Victora reginae (φωτ. Τ.Α.)
Agave nigra
Αγαύη νίγκρα, Agave nigra (φωτ. Τ.Α.)

Ολα είναι φυτά που μπορεί κανείς να τα βρει σε κέντρα κήπου, καθώς παράγονται σε ελληνικά φυτώρια. Αν μάλιστα τα αγοράσει σε μικρό μέγεθος θα είναι και φτηνά.  



2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/3/15 11:17

    Γεια σας. Θέλω μερικούς κάκτους που να τους αρέσει η σκιά. Θα μου πείτε κάποιους και αν είναι δυνατό, φωτογραφιες? Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δώστε μου λίγες μέρες καιρό παρακαλώ. Οταν ετοιμάσω κάτι, θα το βρείτε στην «Αρχική σελίδα» και όχι εδώ. Αρα παρακολουθήστε το μπλογκ για λίγες μέρες τουλάχιστον.
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.