Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Ορτανσία, κλάδεμα και πολλαπλασιασμός

Το κλάδεμα της ορτανσίας γίνεται κόβωντας από τα κλαδιά που είχαν άνθη την περασμένη άνοιξη 2-3 «μάτια» πάνω από το έδαφος. Το κλάδεμα γίνεται το Σεπτέμβριο ή νωρίς την άνοιξη (Φεβρουάριο - Μάρτιο). Πατώντας εδώ θα δείτε το κλάδεμα με φωτογραφίες.
Φθινοπωρινό κλάδεμα κάνουμε στην περίπτωση που θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε τις ορτανσίες μας με μοσχεύματα, που θα πάρουμε απ' τα κομμένα κλαδιά. Όσο πιο βόρεια είμαστε τόσο περισσότερο καθυστερούμε.
Hydrangea
Ορτανσία το Μάιο ...
Το ανοιξιάτικο κλάδεμα το προτιμούμε σε περιοχές με χιόνια και πάγους, επειδή τα ξερά άνθη και τα κλαδιά προστατεύουν το φυτό απ' το κρύο. Όμως στην περίπτωση αυτή δεν μπορούμε να πάρουμε μοσχεύματα. Αν θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε τις ορτανσίες μας θα πρέπει να τις διαιρέσουμε. Δηλαδή βγάζουμε το φυτό απ' τη γλάστρα και το χωρίζουμε σε δύο ή περισσότερα τμήματα που το καθένα έχει ρίζες και βλαστούς. Η διαίρεση γίνεται  όταν ακόμη το φυτό είναι σε λήθαργο, δηλαδή το χειμώνα πριν εμφανιστεί η νέα βλάστηση.
Hydrangea
... και τον Ιανουάριο ενός ήπιου χειμώνα. 
Αν σκεφτεί κανείς ότι την ορτανσία την καλλιεργούμε κατά κανόνα σε γλάστρες και ότι είναι ένα φυτό που θέλει κάθε χρόνο μεταφύτευση σε μεγαλύτερη, τότε η διαίρεση είναι ο τρόπος πολλαπλασιασμού που συμφέρει περισσότερο. Αλλά και το κλάδεμα συμφέρει να γίνεται την άνοιξη αφού έτσι προστατεύουμε τα φυτά μας απ΄το κρύο. 


Άλλα θέματα για την ορτανσία: 
Πώς γίνονται μπλε τα άνθη της;


Ορτανσία το φθινόπωρο

70 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5/2/15 20:24

    μετα απο ποσο καιρο μπορω να λυπανω τις ορτανσιες που εχω φυτεψη με μοσχευματα εχει σχεδον ενα μηνα κ με τη λιπασμα ειδη εχουν αρχισει να ανοιγουν οι βλαστοι τους τις εχω φυτεψη με ορμονη ριζοβολιας τις εχω στη σκια χρειαζονται κ λιγο ηλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο! Φαίνεται πως τα μοσχεύματα «έπιασαν». Μην βάλετε ακόμη λίπασμα, περιμένετε να τελειώσει ο Φεβρουάριος και εφ όσον δεν έχει παγωνιές, δώστε τους μια αραιή δόση λιπάσματος. Αργότερα, μπορείτε να δώσετε και κανονικές δόσεις.
      Για την καλύτερη θέση δείτε την ανάρτηση μου με τίτλο «Ορτανσίες στον ήλιο;» ή πατήστε στις Ετικέτες τη λέξη Ορτανσία για να την βρείτε εκεί. Για την ώρα το σημαντικότερο είναι να προστατεύστε τα νεαρά φυτά από παγωνιές, δηλαδή από θερμοκρασίες λίγο ή περισσότερο χαμηλότερες του 0 C.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  2. Καλοκαίρι 2014 : αγόρασα μια εκπληκτική και μεγάλη ορτανσία. που τον Σεπτέμβριο τη χώρισα σύμφωνα με τις οδηγίες σας.
    Άνοιξη - καλοκαίρι 2015 : κάθε ένα φυτό αναπτύχθηκε υπερβολικά αλλά άνθη τίποτα !!
    Τις έχω σε μισοσκιερό μέρος [ 2 ώρες απογευματινός ήλιος] και μία φορά κάθε μήνα τις τροφοδοτώ με το κατάλληλο λίπασμα. Ερωτώ : θα ξαναβγάλουν ποτέ άνθη ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Η διαίρεση γίνεται όταν ακόμη το φυτό είναι σε λήθαργο, δηλαδή το χειμώνα πριν εμφανιστεί η νέα βλάστηση», αυτή είναι η οδηγία μου. Ο χειμώνας είναι η καλύτερη στιγμή αλλά όχι και η μοναδική. Επομένως, μπράβο σας που τα καταφέρατε!
      Ναι θα ανθίσουν ξανά. Μην κλαδέψετε. Αν κανείς θέλει να κλαδέψει (γιατί δεν είναι απαραίτητο) θα κόψει μόνον μόνον τα κλαδιά έφεραν άνθη, τα άλλα τα αφήνουμε απείραχτα.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος6/8/16 08:00

    Καλημέρα σας! Έχω μία Ορτανσία ύψος φυτού γύρω στα 50cm η οποία ενώ στην αρχή ήταν καταπράσινη και γεμάτη άνθη, τώρα τα παλαιά φύλλα της έχουν αρχίσει να πέφτουν, στην αρχή αρχίζουν να κιτρινίζουν στις ακρες τους και στην συνέχεια ξεραίνονται, τα φύλλα της νέας βλάστησης στην κορυφή του φυτού δηλαδή, στην αρχή είναι πράσινα και αργότερα γινονται όπως περιέγραψα πάραπάνω, δηλαδή το φυτό χαμηλά έχει ξεγυμνωθεί σχεδόν ολόκληρο, και είναι πράσινο μόνο στις κορυφές των βλαστών που εμφανίζεται η νέα βλάστηση. Τι μπορεί να φταίει για αυτό;; Επειδή το μπαλκόνι το χτυπάει ο ήλιος, υπάρχει πιθανότητα να ξεραίνεται από τον ήλιο;; Υπάρχει πιθανότητα να χρειάζεται λίπανση;; και αν ναι, μπορώ να λιπάνω αυτή την περίοδο;; Μπορώ το χειμώνα να κλαδέψω όλο το φυτό χαμηλά ώστε την άνοιξη να πετάξει νέους βλαστούς;; Ευχαριστώ προκαταβολικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ο ήλιος είναι πρόβλημα για την ορτανσία, επίσης είναι πιθανό να μην δίνετε αρκετό νερό. Αυτή την περίοδο μην βάλετε λίπασμα, περιμένετε το φθινόπωρο. Ναι, να κλαδέψετε προς το τέλος του χειμώνα.
      Επίσης σας συστήνω να αναζητήστε ανάμεσα στην Ετικέτες στο κάτω μέρος της σελίδας, αυτή με τον τίτλο «Ορτανσία». Εκεί θα βρείτε πληροφορίες για όλα αυτά που ρωτάτε. Ειδικά για τη λίπανση θα βρείτε και σχετική Ετικέτα αλλά και μια σελίδα με ό,τι έχει δημοσιευθεί για το θέμα αυτό από το μπλογκ.
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  4. Καλησπερα σας ! Εχω μια ορτανσια μπλε τωρα τα ωραια μπλε λουλουδια της εγιναν πρασινα μπορω να τα κοψω για να βγαλει καινουρια ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην κλαδέψτε τώρα. Διαβάστε την παραπάνω ανάρτηση όπου θα βρείτε και έναν σύνδεσμο για να δείτε πως γίνεται το κλάδεμα με κείμενο και φωτογραφίες.

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα! Έχω 2 ορτανσιες. Η πρώτη ήταν μπλε και την πήρα περυσι. Το φθινόπωρο την κλάδεψα και τη φύτεψα στο χωμα. Βλέπω τους βλαστούς της να μεγαλωνουν αλλά απέχουμε ακόμα απ το να δούμε άνθος! Έχω πίστη όμως ότι θα δούμε καθώς και περιέργεια για το χρώμα τους. Φέτος μου έκαναν δώρο άλλη μια της οποιας τα άνθη είναι πρασινωπα και τις τελευταίες μέρες έχουν αρχίσει να κοκκινιζουκ λίγο. Κάνω κάτι λάθος στη φροντίδα της; Της λείπει κάτι; Ή απλά παιρνει το χρώμα της σιγά σιγα; Φαίνεται σαν να κάνει στίγματα κόκκινοροζ. Σας ευχαριστω πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η νέα ορτανσία παίρνει σιγά-σιγά το χρώμα της. Το χρώμα των λουλουδιών της παλιάς εξαρτάται από τον βαθμό οξύτητας του εδάφους στο οποίο τη φυτέψατε. Για την καθυστέρηση δεν μπορώ να πω κάτι μια και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος10/9/18 17:17

    Εχω μια ορτανσια ενος χρόνου.Οταν την αγόρασα μου είπαν να την κλαδευσω και τον άλλον χρόνο να την μεταφυτεψω φετος όμως δεν μου άνθησε.Εκανα καποιο λάθος στο κλάδεμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω με ποιό τρόπο κλαδέψατε, ούτε πότε κλαδέψατε. Επομένως δεν μπορώ να ξέρω αν κάνατε κάτι λάθος. Διαβάστε το άρθο στην αρχή της σελίδας αυτής στο τέλος του θα βρείτε τον σύνδεσμο «Κλάδεμα ορτανσίας», ακολουθήστε τον και θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το κλάδεμα.

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα σας. Το περασμένο καλοκαίρι η ορτανσία μου γέμισε πολλά υπέροχα κάτασπρα λουλούδια. Μετά από ένα μήνα περίπου τα ολόλευκα λουλούδια μου εγέγιν πράσινα (στο χρώμα του λάχανου). Όσο και αν έψαξα, όπου και αν ρώτησα δεν μπόρεσα να βρω απάντηση. Μήπως έχετε ιδέα για το τι μπορεί να συμβαίνει? Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το φυτό είναι σε γλάστρα ή στο έδαφος; Πόσες ώρες ήλιο έχει τη μέρα; Έμεινε καθόλου απότιστο; Βάζετε λιπασμα; Αν ναι, ποιό και κάθε πότε;

      Διαγραφή
  8. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.ΕΧΩ ΜΙΑ ΟΡΤΑΝΣΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΕΓΑΙΘΟΥΣ (ΥΨΟΣ 40 ΠΛΑΤΟΣ 30).ΤΟ ΦΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΥΨΟΥΣ ΜΙΣΟ ΜΕΤΡΟ.ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΨΗΛΩΣΕΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑΤΙ ΕΚΑΝΑ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΚΛΑΔΕΥΩ ΑΡΧΕΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΣΑ ΕΙΧΑΝ ΑΝΘΗ.ΕΤΣΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΩ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΥΨΟΣ. .ΤΗΝ ΚΛΑΔΕΥΑ ΑΡΚΕΤΑ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟ 10 ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΜΑ.ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΑΡΩΣΤΗΣΕ ΔΕΝ ΠΑΓΩΣΕ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΧΕΙΜΩΝΕΣ ΜΕ -20 ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΩ ΣΕ ΔΡΟΣΕΡΟ ΣΚΙΕΡΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΟΠΟΥ ΤΗ ΒΛΕΠΕΙ 1 ΩΡΑ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΡΓΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.ΤΗΝ ΛΙΠΑΙΝΩ 2 ΜΕ 4 ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΟ ΛΙΠΑΣΜΑ ΓΙΑ ΟΞΥΦΥΛΑ ΑΠΟ ΑΝΟΙΞΗ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΕΛΗ ΚΑΛΙΚΑΙΡΙΟΥ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΒΕΒΑΙΑ ΛΙΠΑΝΣΗ ΜΕ ΠΟΛΥ ΖΕΣΤΗ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ.ΤΑ ΑΝΘΗ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΡΙΩΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΛΛΑ.ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΩ ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΘΗ;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μετά από 3 χρόνια στην ίδια γλάστρα το φυτό σας θέλει περισσότερο χώρο. Είτε θα περιμένετε λίγες μέρες και θα το μεταφυτεύσετε σε μία αρκετά μεγαλύτερη είτε θα περιμένετε τον χειμώνα για να το βγάλετε απ΄την γλάστρα, να το διαιρέσετε σε 2 ή 3 μέρη και να τα φυτέψετε χωριστά σε 2 ή 3 γλάστρες.

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα σας
    Έχω μια ορτανσια εδώ και αρκετά χρόνια, έχει ύψος γύρω στα 60 εκατοστά. Τον προηγούμενο χειμώνα, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, τραυματίστηκε αρκετά, με αποτέλεσμα κάποια κλαδιά της να ξεραθούν τελείως, για τον λόγο δε αυτό τα κλαδιά αυτά τα έκοψα. Παρόλ' αυτά, τα υπόλοιπα κλαδιά της άνθισαν κανονικά.
    Φέτος το καλοκαίρι λόγω της απουσίας μας τις μέρες του καύσωνα έμεινε μια εβδομάδα χωρίς νερό και ξεράθηκε το μεγαλύτερο μέρος των φύλλων της (τα λουλούδια της είχαν μαραθεί ήδη νωρίτερα).
    Σκέφτομαι να την διαιρέσω, ώστε να διώξω τα κλαδιά που είχαν καεί με την παγωνιά (τα είχα ούτως ή άλλως κλαδέψει) και το υγιές τμήμα, αφού το ανανεώσω με καινούργιο χώμα, να το κλαδέψω.
    Είναι σωστές οι ενέργειες που σκέφτομαι;
    Χρονικά είναι καλύτερα να περιμένω τον Φεβρουάριο ή μπορώ να το κάνω και τώρα, αφού είδα από αυτά που λέτε ότι το κλάδεμα μπορεί να γίνει και τον Σεπτέμβριο;
    Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην κάνετε τώρα τη διαίρεση επειδή η ορτανσία θα δυσκολευτεί να συνέλθει. Αυτή πρέπει να γίνει το χειμώνα όταν το φυτό είναι σε λήθαργο, πριν αρχίσουν να κυκλοφορούν οι χυμοί στο εσωτερικό του. Δηλαδή πριν δείτε τα «ματάκια» που είναι επάνω στους βλαστούς να φουσκώνουν. Η χρονική στιγμή εξαρτάται από το κλίμα της περιοχής. Στην Αττική, για παράδειγμα, η διαίρεση μπορεί να γίνει προς το τέλος Ιανουαρίου. Όμως εσείς μου γράφετε ότι το φυτό σας έπαθε ζημιές από χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα. Αυτό με κάνει να υποθέτω ότι είστε σε περιοχή με πολύ ψυχρούς χειμώνες, άρα θα πρέπει να κάνετε την διαίρεση λίγο αργότερα.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Στην Θεσσαλονίκη μένω, δεν έχουμε και τόσο ψυχρούς χειμώνες συνήθως, απλά ο προηγούμενος χειμώνας (όχι ο φετινός) είχε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια και παγωνιά!
      Επομένως, μάλλον προς τον Φεβρουάριο θα κάνω την διαίρεση και το κλάδεμα.

      Διαγραφή
  10. Μπορώ να μεταφυτέψω σε μεγαλύτερη γλάστρα μια κόκκινη ορτανσια αυτή την εποχή; ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν είναι η καλύτερη στιγμή, όμως αν δεν γίνεται αλλιώς να κάνετε τη μεταφύτευση. Δηλαδή, αν η γλάστρα είναι πολύ μικρή για το φυτό, είναι καλύτερα να το βάλετε σε μια μεγαλύτερη τώρα, πριν το καλοκαίρι, ακόμη και με κόστος την φετινή ανθοφορία.

      Διαγραφή
  11. Καλημερα

    Εχω μια ορτανσια, η οποια φοβαμαι οτι ισως εχει ξεραθει και θελω να ρωτησω αν σωσεται. Μπορω να σας στειλω φωτο να μου πειτε τη γνωμη σας ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Στη δεξιά στήλη της σελίδας κάτω από τον τίτλο ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ θα βρείτε το e-mail μου. Αν θέλετε στείλτε φωτογραφία. Επίσης περιγράψτε μου τις φροντίδες που παρείχατε στην ορτανσία και τον χώρο που βρίσκεται. Για παράδειγμα είναι στον ήλιο ή όχι;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω - Σας εστειλα μνμ!

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Και στα δύο φυτά ξύστε τον φλοιό των κλαδιών με τον αντίχειρα ή ένα μαχαιράκι. Αν από μέσα δείτε κάτι πράσινο, τότε το φυτό είναι ζωντανό.
      Ο ιβίσκος μοιάζει ξερός. Είναι συριακός ή κινέζικος, Hibiscus syriacus ή Hibiscus rosa-sinensis; Μοιάζει με συριακό αλλά δεν μπορώ να είμαι σίγουρος.
      Και τα δύο φυτά μοιάζουν να είναι πολύ μεγάλα για τη γλάστρα τους.
      Βλέπω στις φωτ. ότι έχετε λίπασμα για τα γεράνια και ότι αυτά είναι μια χαρά. Δίνατε λίπασμα και στα άλλα δύο;
      Δεν ξέρω πόσο κρύο έχει στην περιοχή σας αλλά έχετε υπ’ όψη ότι η ορτανσία αντέχει στους -10 C ίσως και λίγο πιο κάτω ενώ ο συριακός ιβίσκος αντέχει μέχρι και -16 C. Μήπως δεν χρειάζονταν να τα βάλετε μέσα; Ο σινικός ιβίσκος έχει πολύ μικρή αντοχή στο κρύο. Σε περιοχές με θερμοκρασίες κοντά στο 0 C, μόνον ως φυτό εσωτερικού χώρου το χειμώνα μπορεί να επιβιώσει. Όμως τα φυτά που είναι μέσα το χειμώνα θέλουν πολύ προσεκτικό πότισμα.
      Για το πότισμα, όπου κι αν βρίσκονται τα φυτά, ο κανόνας είναι: ποτίζουμε όποτε διαπιστώσουμε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  12. Γεια σας!

    Πηρα μια καινουργια ορτανσια, που εχει αρχισει να ανοιγουν αρκετοι βλαστοι, αλλα ακομα οχι με πολυ εντονη ανθοφορια. Μιας και ειναι ακομα στη πλαστικη γλαστρα του φυωριου, να κανω μεταφυτευση τωρα ή θα σταματατησει η ανθοφορια οποτε να την μεταφερω σε μεγαλυτερη γλαστρα αργοτερα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η απάντησή μου βασίζεται στην υπόθεση ότι η γλάστρα του φυτωρίου είναι μικρή για το φυτό. Αν κάνετε τη μεταφύτευση τώρα μπορεί να χαλάσει κάποιο ή κάποια λουλούδια, όμως θα αποφύγετε τα πολύ συχνά ποτίσματα που θα απαιτήσει το φυτό αν μείνει στη μικρή γλάστρα. Άρα πρέπει να αποφασίσετε εσείς τι θα κάνετε. Προσωπικά, θα έκανα τη μεταφύτευση με μεγάλη προσοχή για να μη σπάσουν ρίζες.
      Η νέα γλάστρα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να χωράει το πλούσιο ριζικό σύστημα της ορτανσίας και να μην στενεύει στο επάνω μέρος της ώστε να είναι εύκολη η εξαγωγή του φυτού το χειμώνα για να γίνει η διαίρεση των ριζών ή η μεταφύτευση.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  13. Σας ευχαριστω - Μπορειτε να δειτε 1 φωτο εδω

    https://www.dropbox.com/s/nlhku2lv25s8a8h/IMG_1782.pdf?dl=0

    - Εγω θα ελεγα οτι η γλαστρα δεν φαινεται και τοσο μικρη, οποτε μαλλον να περιμενω, αλλα θα ηθελα και τη γνωμη σας.
    Ευχαριστω για το χρονο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια,
      Ισχύει ό,τι έγραψα πριν. Όμως ξέρω ότι μπορώ να κάνω τη μεταφύτευση με καμία ή ελάχιστη ζημιά στις ρίζες. Αν μπορείτε και εσείς προχωρήστε, αλλιώς περιμένετε το τέλος του χειμώνα.
      Δεν πιστεύω να θέλετε να κρατήσετε την ορτανσία σε εσωτερικό χώρο;

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα αγορασα μια ορτανσία είναι μικρή η γλάστρα μπορώ να κάνω τη μεταφύτευση τώρα? Η θα μαραθεί το φυτό? Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ναι μπορείτε, αλλά προσέξτε πολύ να μην χαλάσετε τη μπάλα χώματος καθώς θα τη βγάζετε από τη γλάστρα. Έχετε υπ' όψη ότι επειδή είναι πιθανό να χαλάσουν μερικές ρίζες κατά τη μεταφύτευση ίσως δείτε να μαραίνονται κάποια φύλλα ή λουλούδια. Φροντίστε για τη στράγγιση στη νέα γλάστρα βάζοντας μια στρώση ελαφρόπετρα στον πυθμένα πάνω από τις τρύπες.

      Διαγραφή
  15. Γεια σας, υπάρχει τρόπος να παρατείνω την ανθοφορία της ορτανσίας; Δηλ. Να έχω λουλούδια μέχρι το 15 Αύγουστο;;; Ρωτάω γιατί στο χωριό μου 800 μ. υψόμετρο , ορεινή Φωκίδα, στο, στολίζουν τον επιτάφιο της Παναγίας με ορτανσίες και δεν ξέρω πως το καταφέρνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το καταφέρνουν γιατί το κλίμα της περιοχής καθυστερεί την έναρξη της ανθοφορίας και αυξάνει την διάρκειά της. Άρα, μια απάντηση στο ερώτημά σας είναι να πάτε την ορτανσία στο χωριό. (Δεν το λέω σοβαρά). Πάντως ακόμη και εκεί, τον Αύγουστο τα άνθη της ορτανσίας δεν έχουν το φρέσκο και ζωηρό χρώμα που έχουν στην αρχή του καλοκαιριού.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ :-)

      Διαγραφή
  16. Καλησπέρα σας...μου αρέσουν παρα μα παρα πολύ οι ορτανσιες..αγοράζω κάθε χρόνο από τα φυτώρια..δε έχω καταφέρει να κρατήσω καμμιά..πάντα μου αρρωσταίνουν..τις έχω σε βορεινό μπαλκόνι.. φέτος αγόρασα αυτήν την ποικιλία πολύ νωρίς (strong annabelle )για να ξεκινήσει να αναπτύσσεται στο χώρο μου..θέλω πολύ τις συμβουλές σας για να τα καταφέρω.. άλλωστε μου στοίχισε και ακριβά.. ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι από τα «εύκολα» φυτά, το βασικό με αυτές είναι να σεβαστούμε τις απαιτήσεις τους που είναι προστασία από τον ήλιο, τον δυνατό άνεμο και να τις φυτέψουμε σε όξινο χώμα. Λίγο πιο κάτω στην σελίδα αυτή βρίσκονται οι Ετικέτες. Εκεί αναζητήστε αυτήν που έχει τίτλο «Ορτανσία», πατήστε και θα βρείτε ό,τι έχει δημοσιευθεί σχετικά με το φυτό αυτό στο μπλογκ. Λίγο πιο πριν θα βρείτε και μία ακόμη ετικέτα με τίτλο «γλάστρες», εκεί θα βρείτε δύο πολύ χρήσιμες πληροφορίες, μία για τη λίπανση και μία για την προστασία από τη ζέστη του καλοκαιριού.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  17. Ανώνυμος10/4/21 19:52

    καλησπερα σας,θα ηθελα τις γνωσεις σας, γιατι εχω μπερδευτει με τοσα που εχω διαβασει, σε διαφορα site.
    Πηρα μια ορτανσια η οποια ειναι αρκετα ανθισμενη, πρεπει να την μεταφυτεψω τωρα ή να περιμενω το φθινοπωρο?επισης θα την κλαδεψω τον φεβρουαριο ή δεν χρειαζεται απο τον πρωτο χρονο?και τελος μπορω να χρησιμοποιησω λιπασμα 20-20-20 ή πρεπει να παρω ειδικο για ορτανσιες?
    ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν η γλάστρα της είναι μικρή αναλογικά με το μέγεθος του φυτού, τότε μεταφυτεύστε την τώρα ή κάποια στιγμή πριν το καλοκαίρι. Προσέξτε ώστε οι ρίζες να διαταραχτούν όσο λιγότερο γίνεται για να μη χαλάσουν τα άνθη ή και το φυτό ακόμη.
      Κλαδέψτε τον Φεβρουάριο, στα 2-3 μάτια πάνω από το έδαφος εκείνα τα κλαδιά που είχαν άνθη την προηγούμενη άνοιξη.
      Χρησιμοποιήστε το λίπασμα που έχετε όμως να έχετε υπ' όψη ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να δώσετε και σίδηρο.

      Διαγραφή
  18. Καλησπέρα σας και συγχαρητηρια για το μπλογκ αυτό.Έχω μάθει πάρα πολλά πράγματα..Αγόρασα πρόσφατα μια ορτανσία μπλε.Αρχικά αυτό που παρατήρησα ειναι καφε κηλίδες στο κορμό της...τώρα είδα σε μερικά φύλλα πως έχουν αρχίσει στις άκρες και γίνονται καφε..που μπορεί να οφείλεται;Είναι ανησυχητικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το πιθανότερο είναι ότι οι καφέ κηλίδες στον κορμό είναι φυσιολογικές. Όμως αν θέλετε στείλετε 1-2 φωτογραφίες. Θα βρείτε το e-mail μου στη δεξιά στήλη.
      Τα φύλλα που γίνονται καφέ όμως είναι κάτι που αξίζει να το ψάξετε. Κάθε ποτε ποτίζετε; Το χώμα στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα; Μεταφυτεύσατε πρόσφατα την ορτανσία σε μεγαλύτερη γλάστρα; Το φυτό είναι στον ήλιο όλη μέρα ή λιγότερο;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  19. Ποτίζω κάθε δυο μέρες..παντα ειναι στεγνο το χωμα..Δεν την εχω μεταφυτευσει γιατι εχει λουλουδι και τη φοβάμαι.Δε την εχω στον ηλιο αλλα σε σκια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είδα τη φωτογραφία, τα καφέ σημάδια στα φύλλα και οι ξηράνσεις στην άκρη των φύλλων, οφείλονται σε κακό πότισμα. Νομίζω ότι κάποια φορά καθυστερήσατε το πότισμα ή δώσατε λιγότερο νερό απ' όσο χρειάζονταν το φυτό. Επίσης, πιστεύω ότι θα είναι πολύ δύσκολο να κρατήστε την ορτανσία μέσα στο καλοκαίρι χωρίς να τη μεταφυτεύσετε σε μεγαλύτερη γλάστρα. Ήδη στην φωτ. φαίνονται οι ρίζες της γιατί το χώμα έχει φύγει με τα ποτίσματα.
      Είναι καλύτερα να χάσετε τα λουλούδια μιας χρονιάς παρά ολόκληρο το φυτό.
      Πάμε τώρα στη γαρδένια. Δεν ξέρω αν το πότισμα κάθε δύο μέρες είναι πολύ ή λίγο. Το σωστό για τη γαρδένια είναι να την ποτίζετε με μπόλικο νερό όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα πάει να στεγνώσει. Λίπασμα της δίνετε; Αν ναι τι είδους και κάθε πότε;
      Περιμένω νέα σας. Όμως για να τα γράψετε πατήστε «Απάντηση» και όχι «Προσθήκη σχολίου». Με το πρώτο μένουμε στο ίδιο θέμα ενώ με το δεύτερο ανοίγουμε καινούργιο.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ θα τη μεταφυτευσω..Λιπασμα δεν εχω βαλει σε καμια.χρειαζεται;Η γαρδενια μου το επαθε ξαφνικα..

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Σε όλα τα φυτά που ζουν σε γλάστρα πρέπει να δίνουμε λίπασμα. Με αυτό τρέφονται. Στο πάνω μέρος της σελίδας θα βρείτε το «κουμπί» ΛΙΠΑΣΜΑ, πατήστε και θα διαβάσετε μερικές χρήσιμες πληροφορίες.

      Διαγραφή
    4. Εκανα τη μεταφύτευση στη ορτανσία ομως παρατήρησα ότι σε ένα φύλλο έχει κάνει μια τρυπα.Είναι ανησυχητικό;

      Διαγραφή
    5. Εκανα τη μεταφύτευση στη ορτανσία ομως παρατήρησα ότι σε ένα φύλλο έχει κάνει μια τρυπα.Είναι ανησυχητικό;

      Διαγραφή
    6. Γεια σας,
      Τρύπες σε φύλλα δεν έχουν σχέση με τη μεταφύτευση. Μάλλον οφείλεται σε κάποιο χτύπημα. Αν οφείλονταν σε κάμπια θα βλέπατε περισσότερες τρύπες από μία, και κάπου θα βλέπατε και τις κάμπιες.

      Διαγραφή
  20. Καλησπέρα οι ορτανσιες μου λόγω έλλειψης νερού με τον καύσωνα ξεραθηκαν τα λουλούδια και τα φύλλα τους γιατί δεν ήμουν εκεί είχα βάλει αυτόματο πότισμα να τις κλαδεψω ή όχι; εννοώ λόγω ζέστης μήπως δεν κάνει
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μην τις κλαδέψετε τώρα. Αφαιρέστε μόνον όσα από τα φύλλα είναι ξερά. Τα ξερά άνθη αφήστε τα στη θέση τους για να μπορέσετε κλαδέψετε σωστά το χειμώνα. Όμως αν σας ενοχλεί η εικόνα τους, τότε κόψτε τα. Στην περίπτωση αυτή θυμηθείτε να μην κλαδέψετε καθόλου το χειμώνα.

      Διαγραφή
  21. Περιοχή αγόρασα έξι ορτανσιες στις αρχές του φθινόπωρου τις κλαδεψα.αποτελεσμα ούτε ένα λουλούδι φέτος.κλαδεψα χαμηλά τα κλαδιά που είχαν άνθος και εκείνα που δεν είχαν.τι έκανα λάθος????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι ... περίεργα γραμμένο το ερώτημά σας. Αγοράσατε 6 ορτανσίες το 2020, οι οποίες άνθησαν. την άνοιξη και το καλοκαίρι. Όταν ήρθε το φθινόπωρο (του 2020) κλαδέψατε χαμηλά όλα τα κλαδιά τους. Φέτος κανένα κλαδί δεν άνθησε. Σωστά;
      Τα κλαδιά που δεν είχαν άνθη είναι εκείνα που θα σας έδιναν τα λουλούδια του 2021. Φέτος αφήστε τις ακλάδευτες. Επίσης, αν είναι σε γλάστρα πρέπει είτε να τις μεταφυτεύσετε σε μεγαλύτερη, είτε να τις διαιρέσετε σε 2 ή 3 μικρότερα τμήματα και να τα φυτέψετε χωριστά, σε διαφορετικές γλάστρας. Μην αμελήσετε τη λίπανσή τους από την άνοιξη και μετά.

      Διαγραφή
  22. Εχω 29 ορτανσιες 24 σε τενεκεδες και 5 στο χωμα στα μεσα του φλεβαρη διαιρεσα καποιες απο τους τενεκεδες ξεκινησαν ομως δειλα δειλα να φουσκωνουν καποια φυλλα λετε να εχουν προβλημα? Και θα ηθελα να μου πειτε αν θα πρεπει να της ποτισω ! Σας ευχαριστω για ολες της συμβουλες που μας δινεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν μου φαίνεται περίεργο να ξεκινά η νέα βλάστηση. Ποτίστε όποτε αισθάνεστε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.

      Διαγραφή
  23. Ανώνυμος2/6/22 21:57

    Καλησπέρα, αγόρασα πριν ένα μήνα μια ορτανσια μπλε, η οποία έχει έντονη ανθοφορία. Όμως κάποια από τα πρώτα της ανθη έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν. Η γλάστρα είναι σε δυτικό μπαλκόνι και προστατευμένη από τον ήλιο και τον αέρα και την ποτίζω καθημερινά. Μένω στην Αττική που ήδη έχει αρκετή ζέστη. Είναι φυσιολογικό το ξεθώριασμα, κάνω κάτι λάθος στη φροντίδα της; Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Θα μπορούσε να είναι φυσιολογικό το ξεθώριασμα αν την είχατε μεταφυτεύσει πρόσφατα, αν την «έβλεπε» ο ήλιος, αν είναι σε πολύ μικρή γλάστρα ή αν η ανθοφορία είχε ξεκινήσει νωρίτερα από το συνηθισμένο, δηλαδή πολύ πριν τα μέσα ή τα τέλη του Μαΐου.
      Ισχύουν κάποια απ' αυτά; Τα φύλλα είναι σε καλή κατάσταση;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  24. Ανώνυμος8/6/22 09:35

    Καλημέρα. Ενδεχομένως η γλάστρα να είναι λίγο μικρή. Μπορώ να σας στείλω φωτογραφίες; Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να στείλετε φωτ. αναζητήστε το e-mail μου στην δεξιά στήλη.

      Διαγραφή
  25. Ανώνυμος5/11/22 04:41

    Καλημέρα τα φύλλα της ορτανσίας μου ξεραίνονται τι μπορώ να κάνω . Την έχω χρόνια μέσα σε πολύ μεγάλη γλάστρα και ήτανε κούκλα δεν ξέρω τώρα τι έπαθε .Τώρα σκέφτηκα ότι το βράδυ ανάβουμε σε εκείνη τη μεριά προβολέα για φωτισμό του σπιτιού μήπως αυτό πειράζει ? Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Έχω μερικές ερωτήσεις,
      Από πότε άρχισαν να ξεραίνονται τα φύλλα;
      Σε ποιά περιοχή βρίσκεται το φυτό;
      Η γλάστρα στραγγίζει κανονικά;
      Η ορτανσία έχει γεμίσει τη γλάστρα; Αν ναι, από πότε έγινε αυτό;
      Έχετε αντικαταστήσει ποτέ το επιφανειακό χώμα με καινούργιο;
      Λίπασμα δίνετε; Αν ναι, κάθε πότε και τι είδους;

      Διαγραφή
  26. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ20/11/22 12:41

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΕΧΩ ΤΡΕΙΣ ΟΡΤΑΝΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΙΔΑ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΗΣ ΜΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 2η, ΜΕ ΚΑΤΙ ΑΣΠΡΟ ΣΑΝ ΣΚΟΝΗ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΑΚΡΙΒΩΣ.,
    ΠΡΙΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΙΧΑ ΔΕΙ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΠΟΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΣ ΤΡΕΙΣ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΞΗΡΑΝΣΗ, ΑΛΛΑ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΜΗΠΩΣ ΕΙΧΑ ΡΙΞΕΙ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΥΓΡΟ ΛΙΠΑΣΜΑ, ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ.
    ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΡΡΩΣΤΙΑ?
    ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτό είναι το ωίδιο. Είναι ένας μύκητας συνηθισμένος στην ορτανσία. Λίγο πιο κάτω, στις ετικέτες, βρείτε αυτή με τίτλο «ωίδιο» και διαβάστε σχετικά.
      Προληπτικά βάλτε θειάφι νωρίς την άνοιξη όταν δείτε τα πρώτα νέα φύλλα. Τώρα, ψεκάστε με βρέξιμο θείο αφού ποτίσετε.
      Κακώς κόψατε τα φύλλα. Μην κόψετε άλλα. Μην βάλετε τώρα λίπασμα. Σταδιακά αραιώστε τα ποτίσματα για να μην παρεμποδίσετε το φυτό να μπει στον χειμερινό λήθαργο. Τα φύλλα τους σιγά-σιγά θα αλλάξουν χρώμα και θα πέσουν.
      Οι ξηράνσεις στην άκρη των φύλλων είναι άσχετες με το ωίδιο. Μπορεί να οφείλονται σε κακό πότισμα ή και στο ότι το φυτό θέλει μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Η μεταφύτευση γίνεται προς το τέλος του χειμώνα.
      Αν διαβάστε τα άρθρα του μπλογκ για την ορτανσία πιστεύω ότι θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για την καλλιέργειά της.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  27. Ανώνυμος22/11/22 05:04

    Γεια σας.
    Θα ήθελα να ρωτήσω πως να προφυλαξω την ορτανσια απο το κρυο,να την τυλιξω με ναυλον και υφασμα ιδικο για φυτα .εδω που μενουμε εχει παγωνια και για αρκετους μηνες πολυ κρύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η ορτανσία αντέχει στο κρύο, αν μάλιστα αφεθεί να ξεχειμωνιάσει με τα ξερά φύλλα και άνθη πάνω στα κλαδιά της, έχει ακόμη μεγαλύερη αντοχή. Γενικά δεν παρουσιάζει προβλήματα ακόμη και σε θερμοκρασία -12 C. Πιο σοβαρό πρόβλημα είναι οι όψιμες ανοιξιάτικες παγωνιές που μπορούν να ζημιώσουν τα νεαρά τρυφερά φύλλα.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  28. Ανώνυμος26/11/22 11:43

    Γεια σας. Εχω μια ορτανσια δυο χρονια. Οταν την πηρα ηταν γεματη μοβ ανθη. Τωρα παρ'ολο που αναπτυσεται υπερβολικα με πλουσια και μεγαλα πρασινα φυλλα , ανθη ενα το χρονο κι αυτο μικρο. Την ποτιζω , την λιπαινω αλλα αυτη τιποτα. Τι μπορω να κανω ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Έχω κάποιες ερωτήσεις:
      Την έχετε μεταφυτεύσει σε μεγαλύτερη ή είναι στην ίδια γλάστρα απ' όταν την αποκτήσατε;
      Αν δεν την έχετε μεταφυτεύσει, περίπου πόση είναι η διάμετρος της γλάστρας της;
      Την έχετε κλαδέψει; Αν ναι, πότε;
      Αυτή τη στιγμή το φυτό είναι πράσινο και ζωηρό ή τα φύλλα του έχουν αρχίσει να καφετιάζουν;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  29. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ15/1/23 16:09

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΕΠΕΙΔΗ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΕΧΕΙ ΤΡΕΛΑΘΕΙ, Η ΟΡΤΑΝΣΙΑ ΜΟΥ ΠΕΤΑΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΜΑΤΙΑ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΛΑΔΕΨΩ?
    ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΟΜΩΣ ΣΕ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΑΓΩΝΙΑ?
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Νομίζω ότι είμαστε πολλοί που αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα. Η πρότασή μου είναι να κλαδέψετε τα κλαδιά που είχαν άνθη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η παγωνιά, αλλά το ότι ήδη τα μάτια άρχισαν να εκπτύσσονται.

      Διαγραφή
    2. Ξέχασα κάτι, μπορείτε και να μην κλαδέψετε καθόλου. Το φυτό δεν θα πάθει κάτι, απλώς θα είναι κάπως ακατάστατο στην όψη για την επόμενη σεζόν.

      Διαγραφή
  30. Ανώνυμος5/3/23 13:30

    Εχω ορτανσιεςσε ορεινό χωριό 1000 μέτρα υψόμετρο είναι πολλωνετων αρκετές έχουν υψος 80 και πλεον εκατοστά. Χρειάζεται νά τις κοντές ή όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Γιατί να τις κάνετε κοντές; Τόσα χρόνια δεν ήταν ωραίες;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.