Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Άνοιξη, της μελίγκρας ο καιρός

Είναι τώρα! Αυτή είναι η περίοδος της χρονιάς που ευνοεί τις μελίγκρες ή αλλιώς αφίδες. Τα έντομα αυτά κάνουν ζημιές στα νεαρά και τρυφερά πράσινα μέρη των φυτών, δαγκώνοντάς τα με τα στοματικά τους μόρια. 
Μελίγκρες και ωίδιο στο ίδιο τριαντάφυλλο (φωτ. Τ.Α.)
Στη φωτογραφία επάνω, οι μελίγκρες βρίσκονται ακόμη και στα πέταλα ενώ οι γκρίζοι λεκέδες στο μπουμπούκι κάτω αριστερά και στο στέλεχος δεξιά, σημαίνουν προσβολή και από ωίδιο 
Πριν αρχίσουμε να κυνηγάμε τις μελίγκρες καλό είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προλάβουμε τις ζημιές τους. Το καλύτερο προληπτικό μέτρο είναι να έχουμε υγιή και εύρωστα φυτά, καλά «ταϊσμένα» και σωστά ποτισμένα.
Αυτό σημαίνει ότι δίνουμε στα φυτά τις σωστές ποσότητες λιπάσματος, ότι τα ποτίζουμε όσο χρειάζεται και όποτε χρειάζεται. Και ότι, αν αυτά είναι σε γλάστρες τα μεταφυτεύουμε όταν χρειάζεται.
Υπερβολές στο λίπασμα και μάλιστα στο αζωτούχο, έχουν αποτέλεσμα την έντονη βλαστική ανάπτυξη του φυτού. Δηλαδή περισσότεροι νεαροί βλαστοί και περισσότερα νεαρά και τρυφερά φύλλα· ακριβώς αυτά που προτιμούν οι μελίγκρες.
Τα γερά φυτά δεν θα αποφύγουν την προσβολή, όμως οι ζημιές που θα πάθουν θα είναι πολύ μικρότερες και με λιγότερες συνέπειες στην ανάπτυξη. 

Για την καταπολέμηση διαβάστε πατώντας εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.